Astım ve Bronşit Neden Olur ? – Nasıl Geçer ?
Astım ve bronşit çeşitli sebeplerin oluşturduğu bir solunum deformasyonudur. Akciğer hastalığı olan bu iki grup belirtileri itibariyle oldukça benzerdir.
İçindekiler
Astım Bronşit Neden Olur?
Alt solunum yolu enfeksiyonu olan bronşit özellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk hava, sigara dumanı, nemli ortamlar, ani sıcaklık değişimleri ve hava kirliliği gibi çeşitli sebeplerle meydana gelen bir hastalıktır. Grip ve nezle gibi hastalıkların önlem ve koruma çalışmalarının uygulanmaması sonucu ortaya çıkan bronşit özellikle soğuk hava ve sigarayla ilişkilendirilen öksürüğe ve nefes darlığına sebep olan bir hastalıktır. Bebeklerde ve pediatri gruplarında sonbahar- kış aylarında pik yapan hastalık soğukla ve nemli hava ile doğrudan ilişkilidir.
Uzun süreli soğuğa maruz kalma, uzun soluklu nemli hava maruziyeti, gece- gündüz sıcaklık farkları fazlalığı ve soğuk algınlığı gibi oluşum nedenleri oldukça sık görülmektedir. Bronşit’in ileri safhası olan astım hastalığının oluşma nedenleri ise genetik ve çevresel olmak üzere iki kısımdır. En önemli oluşma nedeni genetik oluşumdur ancak çevresel faktörler de astım hastalığının çok sık meydana gelmesine sebep olmaktadır. Örneğin enfeksiyonlar özelliklede virüslerin meydana getirdiği grup astım oluşumuna sebep olan hatta harekete geçiren nedenlerdir.
Bir başka neden olan hava kirliliği ve sigara kullanımı da astım hastalığının oluşumuna, ilerlemesine ve astım krizlerine sebebiyet vermektedir. Özelliklede grip kış aylarında gerekli koruma önlemleri alınmadığında soğuk algınlığı olarak başlayıp bronşit ve astım olarak devam edebilmektedir. Bazı alerjik reaksiyonlar ve tüy, toz, ölü deri, küf, polen gibi çeşitli alerjenler de astım hastalığının en sık görülen nedenlerindendir.
Ayrıca sigara kullanımının yanında pasif içicilik, baca dumanı, fabrika dumanları, enfekte hava, hijyen eksikliği, zararlı mikroorganizmalar, yoğun kimyasal maruziyeti, mikroplar ve enfeksiyon maddeleri de astım bronşitin diğer oluşum sebepleridir.
Astım Bronşit Belirtileri
- Göğüste ağrı ve sıkışma
- Nefes darlığı, Wheezing
- Hırıltılı solunum
- Ateş, Halsizlik
- İştahsızlık, Uyku hali
- Mukoza öksürüğü, Balgam
- Hapsırık nöbetleri
- Solunum atakları
- Postnazal akıntı
Astım Bronşit Risk Faktörleri
- Genetik faktörler
- Hava yolu inflamasyonu
- Atopi,
- Sigara kullanımı
- Pasif İçicilik
- Hava Kirliliği
- Toz, Duman ve Alerjenler
- Kimyasal madde maruziyetleri
- Enfeksiyon maddeleri
Astım Bronşit Hastalığı Nasıl Geçer?
Kısaca alerjinin saptanması ve alerjiye sebep olan oluşumlardan korunmak için gerekli miktarda uygulanan ilaç tedavisi ve alerji sonrası aşı uygulaması yapılır. Hava yollarının aşırı hassasiyet ve kronik iltihaplanmasıyla oluşan bu hastalıkların tedavisi uzun solukludur. Kişiyi rahat hissettiren grup ve tedavi eden grup olmak üzere iki tür tedavi uygulaması vardır. Tedavide ilaçlar genellikle inhalasyon şeklinde verilir.
Yani deforme olmuş bölgeye direk hava yollarına uygulanır. Kortizon içeren ilaçlar, lökotrien sistemine yönelik ilaçlar, beta agonistler, teofilin ve anti-IgE hastalıkta oldukça etkili ilaçlardır. Nefes darlığı, hırıltı, hışıltı gibi problemlerde ise antikolinerjik ilaçlar ve teofilin kullanılır. Bunların yanında kullanılan alternatif tıp kürleri de hastalığın geçmesi için oldukça yararlı olacaktır. Keçiboynuzu pekmezi, bal, soğan kürü, ısırgan otu, glycyrrhiza glabra, kakao, çikolata, kahve(Asgari miktar) ve kekik bağışıklık sistemini güçlendirici, hücre yenileyici ve bronş açıcı özellikleriyle hastaların rahatlamasını sağlayabilir.
Bunların yanında uzman hekimlerce önerilen çeşitli kürlerde uygulanabilir. 6 adet zencefil, 10 adet karanfil, 5 Adet çubuk tarçın, 10 adet karabiber,bir miktar ayva yaprağı ve bir miktar ısırgan otu yaklaşık iki lt su ilavesiyle yarım saat kaynatılabilir. Kaynatılan karışım yarım saat dinlendikten sonra süzülüp günde üç bardak miktarınca içilebilir. Ya da bol miktarda domates tüketerek c vitamini takviyesi alınabilir. C vitamini göğüs hırıltılarına, solunum problemlerine, astım krizlerine ve bronşial deformasyonlara oldukça iyi gelmektedir. Öksürüğü olabildiğince önler.
Öksürüğü önleyecek bir diğer uygulama ise meyan kökü çayıdır. Bu uygulama hava yollarını yumuşatacağından öksürüğe ve solunum problemlerine iyi gelecektir. Alternatif tıpta kullanılan her bitkinin oranı oldukça önemlidir. Dozunda kullanılan bitki tedavi edici olurken birkaç gram veya birkaç tutam fazla kullanıldığında zehir etkisi oluşturabilmektedir. Bu nedenle genel geçer tarifler ve ölçüler kullanılmamalıdır. Mutlaka uzman hekimin önerdiği kürler uzman hekimin uygun gördüğü doğrultuda uygulanmalı ve kullanılmalıdır.
Kaynaklar
- https://www.medicalpark.com.tr/astim-nedir/hg-28
- https://www.medicalpark.com.tr/astim-kontrolu-mumkun/hg-1228
- http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Solunum%20%20Acilleri.pdf
- http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Solunum%20Sistemi%20Hastal%C4%B1klar%C4%B1%20Ve%20Solunum%20Sistemine%20Etkili%20Ila%C3%A7lar.pdf
- https://www.medistate.com.tr/tibbi-bolumlerimiz/g/gogus-hastaliklari/kronik-bronsit–koah/