Amfizem Nedir? Belirtileri, Uygulanan Tedavi Yöntemleri ve Aşamaları Nelerdir?
Halk arasında akciğer felci de denilen amfizem hastalığı, uzun süre hava kirliliğine maruz kalmış, sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı ya da genetik olarak oluşmaktadır. Amfizemde balgamı sökmek için bazı tarifler vardır.
Amfizem, akciğer hava keselerinin anormal ve kalıcı olarak genişlemesi anlamına gelmektedir. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanılması, sürekli hava kirliliğine maruz kalmak ya da genetik sebeplerle hastalık ortaya çıkmaktadır.
Amfizem Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında akciğer felci de denilen amfizem hastalığı sessiz ilerler, ileri evrelerinde belirti verir.
- Nefes darlığı (Başlangıçta hareket sırasında, ileri dönemde dinlenme durumunda da görülebilmektedir.)
- Solunum yüzeyselleşir.
- Nefes alırken göğüs kafesinin hareketini ancak kaburgalar arasındaki kaslar yapar. Buna dikine solunum denir, çünkü nefes alırken göğüs kafesinin enine çapı artmaz, dikine arttığı görülür.
Amfizem nedir, amfizem için şifalı bitkiler hangileridir?
Amfizem, akciğerler içerisinde bulunan, nefes alıp verdiğimizde açılıp bir miktar kapanan hava keselerinin anormal ve geri dönüşsüz olarak genişlemesidir. Hastalar, nefes darlığı ve aldıkları nefesin yetmediğini ifade ederler. Genişleyen hava keseleri akciğeri şişirir ve göğüs kafesi normal boyuttan bir miktar daha fazla şişmiş görünür.
Genişleyen keselerin içerisinde solunumla ortaya çıkan su buharını atamamaktan dolayı hastada balgam oluşacaktır. Balgamın atılamaması alveollerin iltihabı tablosunu doğuracaktır. Hastanın öksürük refleksinin geliştirilmesi, kuvvetli öksürük egzersizlerinin öğretilmesi ve uygulanması gerekmektedir.
Peki balgam söktürücü şifalı bitkiler nelerdir ve nasıl uygulanır?
Maranki ve İbrahim Saraçoğlu gibi hekimler tarafından defalarca uygulanmış, amfizeme iyi gelen bitkiler ile tedavi uygulamakta sakınca yoktur. Bu bitkiler biriken balgamın daha rahat dışarı açılmasını, amfizem hastalığının ilerlemesini engellemek ve hava keselerinin bir miktar küçülmesine yardımcı olacaktır.
Hastalığa iyi gelen şifalı bitkiler
İyi gelen bitkileri sıralamak gerekirse; Ada çayı, kara dut, lahana, limon, sığırdili, şalgam, turp, tere otu.
Ada çayı, çayı yapılıp içine bal koyularak sabah akşam tüketilir.
Kara dut, öğütülüp balla macun şeklinde yapılarak 1-2 tatlı kaşığı yenir, damıtılmış suyu 1 kahve fincanı içilir.
Lahana, salatası yenilir, suyu içilir.
Limon, bir su bardağı ılık suya sıkılarak içilir.
Sığırdili otu, çayı ve suyu içilir.
Şalgam, yenilir veya suyu içilir.
Turp, yenilir, suyu içilir ya da siyah turpun içi oyularak bal koyulup bir gece bekletilir. Gebe boyunca çıkan su iki eşit parçada sabah ve akşam olacak şekilde 15 gün boyunca uygulanır.
Tere otu tedavisi, her ay 4-5 gün düzenli olarak günde 1 bağ tüketecek şekilde yarısını öğleden önce yarısını öğleden sonra tüketilmeli, balgam çıkarımı sağlanmalıdır. Tere otu tüketirken dikkat edilmesi gereken bir nokta, idrar yaparken yanma olabilir bu da taze tere otu tüketmenin önemsiz yan etkisidir.
Yukarıda sayılan bitkisel tedavi yöntemleri alveoller içerisindeki balgamı atmaya yardımcı olacaktır. Fakat bunun yanında hastaya derin nefes egzersizleri, kuvvetli öksürük egzersizleri yapması sağlanmalıdır. Balgam çıkarımı, gece uykuda akciğerin fazla çaba sarf etmemesinden dolayı sabah daha çok olacaktır. Kişi uyandıktan sonra kuvvetli öksürükle akciğerlerindeki balgamı çıkarması sağlanmalıdır. Günde 2-3 litre kadar sıvı alımı sağlanan hastalarda balgamı daha kolay çıkardığı gözlemlenmiştir.
Bitkisel tedavisi tamamlanan hastalara iyi gelen bitkisel kürlerden oluşan bu yöntemler hastalığın ilerleyip KOAH’a dönmesini engelleyecektir. Cerrahi tedavi yöntemi arasında, hastalıklı bölgeyi akciğerin içinden kesilip alınarak yapılan yöntem mevcuttur. Kesilip alınan bölge tekrar oluşmayacaktır. Akciğerin tamamını kaplayan hastalık tablosu için dünya üzerinde çok az denenmiş akciğer nakli gerçekleştirilme olasılığı vardır. Fakat akciğer nakli gerçekleştirilen hastalarda çok başarılı sonuçlar elde edilememiştir.
Amfizem hastalığının ilerlemesini durdurmak için bitkisel tedaviler düzenli kullanılmalı ve hastalığa neden olan etmenlerden uzak durulmalıdır. Hastalığın bir sonraki evresi olan KOAH daha zorlayıcı ve maliyetli rahatsızlıklardandır.
Kaynaklar
- http://www.toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=2772
- http://www.akcigercerrahisi.com/amfizem/
- https://www.florence.com.tr/saglikli-yasam/Detay/koah-ve-amfizem-tedavisi
- https://www.youtube.com/watch?v=Bh5ui7BNdQ8