Akciğer Nakli Cerrahi Uygulama İşlemleri ve İşlem Yapan Merkezleri
Akciğer nakli cerrahi işlemleri için hastada birçok şart aranır. Bu şartları yerine getiren kişiler için nakil işlemlerine başlanır. Nakil işlemleri konusunda uzman cerrahlar tarafından yapılır.
İçindekiler
Akciğer Nakli
Akciğer hastalıkları tedavisi başarısız akciğer için yapılan bir uygulamadır. Çoğunlukla ölen bir donörden sağlıklı akciğerin alınıp değiştirilmesi ile yapılan cerrahi bir prosedürdür. Akciğer nakli için tüm ilaç tedavileri diğer tedavileri denenmesi gerekir. Tedavilerin başarısız olması sonucunda verilen bir karardır. Tıbbi duruma bağlı olarak akciğer nakli akciğerlerden bir tanesi ya da ikisini birden içerebilir. Bazı hastalarda, akciğerler donörden alınacak bir kalp ile birlikte nakledilebilir. Akciğer nakli birden fazla komplikasyonu içerdiği için oldukça önemli bir işlemdir. Tecrübeli ellerde ve gerekli hastane koşullarında yapıldığı zaman sağlığı ve yaşam kalitesini arttırır.
Cerrahi Uygulama
Akciğer nakli genel anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir. Hasta uyutulduktan sonra;
- Boyundan ya da kasıktan bir damara merkezi bir venöz kateteri yerleştirilmesi yapılır. Bu tip kateter, damara iğne ile sık sık girmek zorunda kalmanın önüne geçer, antibiyotikler veya kan ürünlerini direkt olarak kan dolaşıma aktarmak adına kullanılır.
- Nefes almaya yardımcı olmak için ağız bölgesine boğazdan inen ve nefes borusuna inen tüp yerleştirilmesi yapılır. Tüp, ciğerleri mekanik açıdan genişletme özelliğine sahip bir vantilatöre bağlanır.
- Uzmanlar kan akışını kalp ile akciğere aktarabilmek için kalp / akciğer makinesine yerleştirme yapar. Makine kan yolu ile vücudu pompalama yapar. Karbondioksiti çıkarır ve hasta vücudunun dokuları tarafından ihtiyaç duyulmakta olan oksijenle değiştirir.
- Burun ile karın bölgesine nazogastrik tüp yerleştirilir. Bu tüp midede oluşan salgıları giderir.
- İdrarı boşaltmak adına mesaneye kateter ismi verilen bir tüp yerleştirilmesi yapılır.
- Uzman tüm işlemler tamamlandıktan sonra özen içinde akciğeri çıkarır ve donör akciğer ile değiştirir.
Cerrahi işlem yaklaşık olarak 6 saat sürer. Ameliyattan sonra hasta yoğun bakım ünitesine alınır.
Şartlar
Uzman hekimlerin akciğer nakli ile alakalı tedavi sürecine başlarsa değerlendirme için bir nakil işlemlerini değerlendirir. Bir akciğer nakli merkezinde değerlendirme yapılırken gereken şartlar;
- Akciğer nakli ile alakalı sigorta kapsamında tüm şartlar detaylı şekilde incelenir. Özel merkezlerde özel sağlık sigortası ile cerrahi işlem yaptıracak kişiler sigorta danışmanında gerekli bilgileri almalıdır.
- Bir merkezin her sene gerçekleştirmiş olduğu akciğer transplantasyonlarının sayıları göz önünde bulundurulmalıdır.
Akciğer nakli yapan hastaneler belli başlı detaylara dikkat eder. Bu detaylar arasında;
- Nakil uygulaması yapılmazsa 2 sene içerisinde akciğerlerdeki hastalıktan ölme riskleri %50’den daha büyük olan kişiler
- Nakil uygulamasından sonra hasta kişilerin 90 gün boyunca yaşama olasılığının % 80’den büyük olması
- Nakil uygulamasından sonra5 sene yaşama olasılıklarının % 80’den büyük olması
Akciğerde yapılacak olan nakil işlemleri yaşama beklentileri iki seneden daha kısa olan ve ilerlemiş şekilde hastalığı bulunan kişilere uygulanmaktadır. Akciğer nakli yapan doktorlar konusunda tecrübeli ve bilgili olmalıdır. Ülkemizde belli başlı şehirlerde ve İstanbul’da akciğer nakli yapan hastaneler bu konu ile alakalı olarak tam teşekküllü hizmet vermelidir. Yoğun bakım ünitelerin olması şarttır.
Merkezler
Ülkemizde detaylı ve başarılı şekilde akciğer nakli aşağıda bulunan hastanelerde yapılmaktadır. Akciğer nakli ücreti Sgk kapsamında kısım düşüldükten sonra hesaplanır. Ücret konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu tamamen hastanın durumuna göre şekillenir.
- Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- İstanbul Üniversitesi
- Yedikule Hastanesi
- Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Akciğerlerde yapılacak olan nakil oldukça zor bir işlemdir. Bundan dolayı oldukça geniş bir ekip ile çalışmak gerekir. Bu konuda organize olarak hizmet veren yukarıdaki hastanelerdeki tüm uzmanlar konu ile alakalı başarılı işlere imza atmıştır. Nakil işlemlerinin tamamlanmasından sonra tüm hastalar kesinlikle yoğun bakıma alınır. Yoğun bakımda her hastanın başında mutlaka bir hemşire bulunmalıdır. Cerrahi işlem tüm birimler ile koordineli şekilde yürütülür. Göğüs hastalıkları, yoğun bakım ünitesi ve cerrahi bölüm hep birlikte çalışır. İyileşme süreci kapsamında hasta uzman ilişkisi kesinlikle kesilmeden devam edilir. Tüm kontrollerde aksatılmamalıdır.