Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerlerden Su Alınma Uygulaması Aşamaları ve Gelişen Komplikasyonlar

Akciğerlerde toplanan suyun çekilmesi için yapılacak olan işlem kısa süre içinde uzman hekim tarafından yapılır. Bu uygulama sonrasında belli başlı semptomlar nadiren de olsa gelişebilmektedir.

Akciğerden Su Alınması ( Torasentez )

Akciğer su alınması işlemini başlamadan önce tam yerini belirlemek çok önemlidir. Bunun içinde uzman hekimler ultrason ve göğüs radyografisi uygulamaları yapar. Birçok hasta için öncelikli olarak sorunu belirlemek adına ultrason uygulaması yapılır. Uzman hekim yaptığı bu işlemle potansiyel olan komplikasyonların hepsini tanımlar. Hastada kanama bozukluğu mevcutsa ve kanın pıhtılaşması  ile alakalı ilaçların kullanımını yapıyorsa kanama riskinin önüne geçmek adına ekstra bakım işlemleri gerekebilir. Bazı kişilerde ilaçların ve hastalıkların sebep olabileceği kan pıhtılaşması anormalliklerini ortadan tamamen kaldırmak adına işlemlerin öncesinde kan testleri yapılacaktır. Ultrason cihazları uygulamanın güvenliğini arttırmak adına kullanılır. Uygulama oldukça kısa zaman içinde gerçekleştirilir. Hastanede ya da gerekli cihazlar ve güvenlik ekipmanları varda uzman hekim ofisinde gerçekleştirilebilir.

Torasentez  yani akciğerden su alma işlemleri aşağıdaki basamakları içermektedir;

  • Uzman hekimin suyu alması adına hasta gerekli olan pozisyona getirilir. Genelde uygulama esnasında dik oturulması istenecektir.
  • İğne yerleştirilecek olan bölge antiseptik bir solüsyon yardımı ile temizlendikten sonra az miktarda uyuşturma ilacı yani lokal anestezi cilt boyunca ve iki kaburga arasında bulunan derin dokulara enjekte edilir. Lokal anestezi uygulaması işlem esnasında rahatsızlığı en az düzeye indirme konusunda yardımcı olur.
  • Anestezik enjekte yapıldığı zaman şırıngaya tutturulan daha büyük bir iğne takılır. İğne kaburgaların arasından plevral boşluğa kadar geçer. İğne incecik bir plastik tüp  değiştirilir. Kateter yerleştirilmesi yapıldıktan sonra iğne çıkarılır. Katater yolu ile şırınga içine sıvı çekilecektir. Efüzyondan kaynaklı olarak belli başlı semptomlar yaşanıyorsa akciğerin geniş kapsamlı bir şekilde genleşmesine izin verecek çok miktarda sıvı boşaltılması işlemi yapılır. Akciğerden su alınması işlemi kısa süre içinde tamamlanır.

Torasentez Komplikasyonları

Akciğerden su alma işlemleri çoğu zaman komplikasyonsuz bir şekilde tamamlanır. Potansiyel şekilde oluşabilecek olan komplikasyonlar arasında;

  • Ağrı, iğne takıldığı zaman rahatsızlık meydana gelebilir. Ağrılar iğne çıkartıldıktan sonra ortadan kaybolmaya başlar. Zaten lokal anestezi uygulaması oluşabilecek olan ağrıların önüne geçecektir.
  • Zayıf hissetme, bazı hastalar uygulama esnasında ya da sonrasında baygın veya baş dönmesi sorunları yaşayabilir. Bu durum genelde birkaç dakika boyunca yattıktan sonra ortadan kalkar.
  • Kanama, iğne cildin içine ve göğüs duvarının içine sokulduğu zaman kanama meydana gelebilir, Kanama sorunu çoğu az düzeyde meydana geldiğinden dolayı kendiliğinden durur. Kanamadan kaynaklı olarak bölgede çürük ve morarama meydana gelir. Nadir de olsa akciğerin içinde veya çevresinde kanama olabilir.
  • Enfeksiyon, bakteri iğne delinmesinden kaynaklı olarak meydana gelirse enfeksiyon gelişebilir. Alanı temizlemek adına dezenfektan solüsyonu kullanmak ve prosedür esnasında steril teknikler kullanmak enfeksiyon risklerinin en düşük düzeye kadar inmesine olanak sağlar. Enfeksiyon oluşma riski oldukça nadirdir.
  • Pnömotoraks veya sönen akciğer, bazı durumlarda sıvı numunelerini elde etmek için kullanılan iğne akciğerin delinmesine neden olabilir. İğne tarafından ortaya çıkan delik çoğu zaman kendi kendine kapanır. Aksi bir durum meydana gelirse havanın akciğerlerin çevresinde birikmesi oluşur ve akciğer sönmesine neden olabilir. Bu duruma pnömotoraks adı da verilir. Pnömotoraks ortaya çıktığı zaman plevral boşlukta bulunan havayı boşaltmak ve akciğerin yeniden genişlemesini sağlamak adına göğüs tüpü kullanılabilir. Pnömotoraks sorunu akciğerlerden su alma uygulamasının yaklaşık olarak  yüzde 6’lık kısmında meydana gelir. Meydana gelen bu sorun genelde küçüktür. Hemen hemen 3/ 1’lik kısmı büyür, genişlemeye devam eder ve nefes darlığına neden olur.
  • Karaciğer veya dalak deliği,  çok nadirde olsa torasentez esnasında karaciğer veya dalak delinmesi yaşanabilir. Torasentez iğnesi yerleşiminde yönlendiren ultrasonografi uygulamasında bu komplikasyonun riski de azalır. Uygulama yapılan birçok hastada nadiren meydana gelir.
  • Akciğer ödemi, torasentezden uygulamasından sonra nadirde olsa hasta akciğer ödemi ile alakalı sorun yaşayabilir. Bu sorun akciğer torasentezin yapıldığı göğüs bölgesinden akciğerde ani şekilde toplanır. Bazı kişiler nefes darlığı ya da öksürük sıkıntısı çekebilmektedir. Genelde bu semptomlarda kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Akciğer ödemi terapötik bir torasentez esnasında büyük miktarda plevral sıvı alındığı zaman ortaya çıkma eğilimi göstermektedir.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...