Akciğer Biyopsisi Çeşitleri ve Akciğer Biyopsi Riskleri Nelerdir?
Akciğerlerden yapılacak olan biyopsi işlemlerinde hangi işlemin uygulanacağı hastanın durumuna göre değişir. Bunun belirlenmesi konusunda tecrübeli olan uzman hekim tarafından yapılmalıdır.
İçindekiler
Akciğer Biyopsi Tipleri
Akciğer biyopsisi prosedürlerinde birkaç farklı uygulama vardır. Akciğer biyopsi çeşitleri;
Transbronşiyal biyopsi ( Bronkoskop )
Bir endoskop yardımı ile yapılan bir akciğer biyopsisi, tek akciğer dokusuna ulaşır. Anestezi gerektirmeyen bu uygulama da sadece hafif lokal anestezi ve sedasyon altında işlemler yapılmaktadır. Uzman hekim bronkoskopu hastanın ağız yolu ile trakeaya sokar. Esnek hortumun ucunda yer alan küçük bir kamera ile gerekli olan tüm takipler yapılır. Küçük bir cihaz yardımı ile gerekli olan örneklemelerin yapılmasına olanak sağlayan bir uygulamadır. Bronkoskopi İşlemi yaklaşık on dakika sürer.
İnce iğne Uygulaması
Muayene altında alınacak olan doku göğüs duvarının yakın kısmında oturduğunda ince iğne biyopsisi yapılmaktadır. Göğüs yolu ile yapılır. Bir ultrason makinesi veya bilgisayarlı tomografi cihazı ile gözlem altına alan uzman hekim inceleme yapılacak dokuya içi boş bir iğne takar. Ardından iğnenin içeriğini sıkıştırabilir ve işleme devam edebilir.
Torakoskopik
Akciğer biyopsisi nasıl yapılır kapsamında uygulanacak olan torakoskopi, ameliyat hanede steril koşullar altında uygulanmalıdır. Lokal anestezi nadiren de genel anestezi altında uygulanır. Uzman hekim endoskopun ( torakoskop ) takılacağı göğüs duvarını açmak adına küçük bir kesi işlemi yapar. Bu işlemin tamamı video destekli olarak uygulanır. Konusunda tecrübeli olan uzman hekimlerin prosedürü tamamlaması sadece birkaç dakika alır.
Torakotomi
Torakotomi torasik bir akciğerden biyopsi cerrahisidir. Bundan dolayı en yüksek invazivlik derecesine sahip bir uygulamadır. Steril koşullar kapsamında ve genel anestezi altında uygulanır. İki kaburga arasındaki interkostal boşluktan yapılacak kesi, kaburga rezeksiyonu ile kaburga kafesi açılır. Uzman hekim kesiden sonra biyopsi işlemini doğrudan gözlem altında yerine getirir. Şüpheli olan sağlık durumlarında X- ray ya da CT görüntüleme işlemleri ile akciğerden büyük bölümler çıkartılabilir.
Hazırlık Aşaması
Akciğerden biyopsi nasıl alınır kapsamında yapılacak olan işlemlerin tamamı uygulanacak olan yönteme bağlı değişkenlik gösterir. Yapılacak uygulama dâhilinde sağlık personeli hastaya gerekli olan tüm talimatları verir. Bazı biyopsi işlemlerinde hasta kişilerin daha önceden hastanede kalması gerekebilir. Uygulama yapılacak olan hastaların daha önceden kullandığı ilaçlar ile alakalı olarak uzman hekime bilgi vermesi gerekir. Zaten uzman hekimde daha öncesinde yapılan muayenelerde bunu sorgular. Kişilerin alerjik durumları ya da hamilelik durumu varda hekimler bunu daha önceden değerlendirir.
Akciğer Biyopsisi Sonrası
Genel anestezi uygulaması altında işlem yapılan hastalar belli bir süre hastanede kalır. Uygulama sonrasında evde birkaç gün dinlenilmesi hasta sağlığı açısından gereklidir. Uygulama lokal anestezi altında gerçekleştirildiyse kişinin nabız değerleri ile kan basıncı normale döndüğünde hastaneden çıkartılır. Bazı hastalarda biyopsi bittikten sonra belli başlı tarama işlemleri de yapılabilmektedir. İşlem yapılan kişilerin uzun süre fiziksel anlamda şiddetten uzak kalması gerekir. Biyopside alınan gerekli sonuçları görüşmek adına hastaların verilen randevuları takip etmesi gerekmektedir.
- Akciğer iğne biyopsisi uygulaması ile biyopsisi işlemi yapılan kişiler 3 saat boyunca uygulama odasında kalır. Bu işlemden sonra 3 ya da 7 gün boyunca hastanede kalmak gerekebilir. Bu süreçte hastanın yaşamsal fonksiyonlarının hepsi gözlemlenir ve komplikasyonlar takip altına alınır.
- Biyopsinin yapıldığı bölgedeki rahatsızlıkları hafifletmek adına uzman tarafından ağrıyı hafifleten ilaçlar reçete edilir.
- Kısa süreli olarak kan tükürülebilir. Bu durum 72 saatten daha fazla sürerse mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
- Hangi biyopsi çeşidi yapılırsa yapılsın hastayı eve götürecek bir kişi gerekir.
- Uygulamaların bitmesinden eve giden kişilerin kesinlikle ağır faaliyetlerden kaçınması gerekmektedir.
- Akciğer biyopsi yan etkileri kapsamında göğüs ağrısı ya da nefes darlığı yaşanırsa en yakın hastaneye gidilmesi gerekir.
Riskler
Tüm cerrahi uygulamalarda olduğu gibi bu uygulamada da bazı riskler ve zararlar bulunur. Bu riskler işlemin niteliğine ve uygulanacak prosedüre bağlı olarak değişir.
- Akciğer biyopsisi zararları kapsamında İğne destekli akciğer biyopsisi prosedürleri ile ilişkili risklerden bir tanesi akciğer çökmesidir. Bu sorunun sebebi iğnenin akciğere takıldıktan sonra havanın serbest bırakılması ile boşluk oluşmasıdır.
- Akciğerlere ulaşmak adına ağız ve burun vasıtası yapılan işlemlerde boğaz bölgesinde ağrılar yaşanabilir. Bu durumda uzman genelde boğaz ağrısı için tuzlu su gargarası ve pastil önerir.
- İğne biyopsisi, işlemlerinden sonra 1 hafta ağrı meydana gelir.
- Bandaj yapılan uygulamalar sonrasında bölgenin mikrop ve bakteri kapmaması çok önemlidir.
- Açık akciğer biyopsisi uygulamasında hastaların birkaç gün hastanede kalması gerekir. Bu işlemde meydana gelecek riskler uzmanın dokulara ne yaptığı ile ilişkilidir.
Kaynaklar
- https://medlineplus.gov/ency/article/003860.htm
- https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=nlungbiop
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709987/
- http://thorax.bmj.com/content/58/11/920
- http://flexikon.doccheck.com/de/Lungenbiopsie