Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri Röntgende Çıkar mı, Nasıl Uygulama Yapılacaktır?

Akciğer kanseri olan kişilerde yapılacak olan tetkiklerden bir tanesi de röntgen uygulamasıdır. Röntgen işlemleri akciğerlerde bulunan kitlelerin belli bir büyüklüğe ulaşması sonrası etkili olabilecek bir tetkiktir.

Akciğer Kanseri Teşhisi

Birçok insan akciğer kanseri röntgende çıkar mı, sorusunun cevabını merak etmiştir. Akciğer kanseri teşhisinde röntgen ve diğer tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir. Bu tarz tetkikler kısa süre içinde kanserin olup olmadığı konusunda belirleme yapılmasına olanak sağlar. Yapılacak olan tetkiklerden elde edilecek veriler erken dönemde tanı koyulmasına olanak sağlar. Röntgen görüntüsü örnekleri ile alınan veriler sayesinde tedavi planını erken dönem içinde hazırlamak ta mümkün hale gelecektir. Akciğer kanseri semptomları olabileceğinden ya da akciğer kanseri için risk faktörleri mevcutsa ya da kişilerin endişesi varsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekime başvuracak olan hastalar için birçok tetkik, görüntüleme uygulaması ve testler yapılır. Bu test ve görüntüleme uygulamaları sonrasında tanı koyulur. Akciğer kanseri olan kişilerde belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler dâhilinde de kişiler uzman hekime başvurması gerekmektedir. Akciğer kanseri röntgen çekimleri için hastanın ekstradan bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Akciğer kanseri röntgen görüntüleri alınması için hastanın aç kalmasına da gerek yoktur. İlaçlarını ve yiyeceklerini var olan düzeninde devam ettirebilir.

Çekim İşlemleri

Röntgen çekim işleminin yapılması aşamasında;

Röntgen bölümüne gelindiğinde radyograf bir hastane kıyafeti ile hastanın üzerindeki kıyafetleri değiştirilesi istenir. Kadınlar ve erkekler özellikle metal klipsleri, sutyenleri ve farklı metal eşyaları röntgende görülmemesi adına mutlaka çıkartmalıdır. Genelde x-ray makinesine karşı duran bir göğüs röntgen filmi çekim işlemi yapılır. Eğer ayakta durmakta zorlanan bir hasta ise uygulama yapacak olan teknisyen oturup ya da x- ışını koltuğuna yatırarak uygulama işlemini gerçekleştirir. Yapılacak bu uygulamada kesinlikle ağrı, acı ve farklı bir durum meydana gelmez. Radyograf hastanın en doğru pozisyona girmesini sağlamak adına yardımcı olur.  Doğru pozisyonun alınması birkaç dakika sürebilir. Radyograf makinesinin doğru yerde olduğundan emin olmak adına makineyi yukarı doğru yönlendirme yapılacaktır. İşlemler tamamen bitinceye kadar hastanın kesinlikle kıpırdamaması gerekir. Kıpırdamak alınacak olan görüntülerin doğru çıkmamasına neden olur. Radyograf doğru pozisyonun alınmasından sonra x-ışını alacak bir ekranın arkasına gider. Bu durumda bile hastayı duyar ve görebilir. İşlem esnasında birkaç saniye boyunca nefesin tutulması istenir. X-ışınları ağrısız olduğu gibi hastanın kötü bir durum görmesini de sağlamaz. Genelde farklı açılardan alınan birden fazla röntgen filmine sahip olunması gerekir. Bu nedenle, tüm işlem birkaç dakika alabilir. Farklı açılardan alınacak olan görüntülerden elde edilen görüntüler kanser bulgusu hakkında uzman hekime detay verecektir. Kanserli bir şüphe mevcutsa uzman gerekirse farklı görüntüleme uygulamalarının da yapılmasını isteyebilir. Röntgen çekim işlemlerinin çekilmesinden sonra hasta kişi giyinerek eve dönebilir. Hatta uygulama yaptıran kişi hemen iş yerine dönebilir. Röntgen filminin sonuçlarının elde edilmesi konusunda yani sonuçların ne zaman alınacağı konusunda uzman hekimden detay alınmalıdır. Akciğer kanseri röntgen görüntüleri;

Röntgen ile Erken Tanı

Röntgen akciğerlerde bulunan kitlelerin belli bir büyüklüğe ulaşması sonrası etkili olabilecek bir tetkiktir. Bundan dolayı erken tanı sürecinde röntgen uygulamasının çok aşırı faydalı olduğu da söylenemez. Aynı şekilde yapılacak olan MR işlemleri de kanserin yayılma göstermesi sonucu en doğru ve gereken verilerin elde edilmesini sağlayacak bir uygulamadır. Hatta kanserin yayılmasının evrelerinde emar uygulaması, bilgisayarlı tomografi işlemlerinden daha sağlıklı şekilde bilgiler verecektir. Hasta kişilerin şikâyetleri göz önüne alınarak uzman hekim hangi uygulama yönteminin tercih edileceğine karar verir ama bazı uzman hekimler 4 ay aralıklı süreler ile röntgen çekilmesini ve takip edilmesini önerir. Bu tarz durumlarda bile yapılacak araştırmalara göre hastalıkların oluşumu ve ilerleyişi engellenememiştir. Sık sık röntgen uygulamasının yapılması kişileri hastalıktan korumak  ve erken dönemde teşhise yardımcı olmak konusunda yardımcı olur. Erken dönemde yapılacak olan tanılar tedavinin doğru şekilde planlanmasına ve tedavi sürecinin başarılı olması konusunda fayda sağlar. Bu sayede sağlıklı bir yaşama devam etmek mümkün hale gelecektir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...