Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Hastalığı Nasıl Başlar ve Tedavisinin Yapılması Nasıl İİlerler

Astım sorunu yaşayan kişilerde hastalık kendini belli başlı belirtileri ile göstermeye başlar.Bubelirtileri yaşayan kişilerin kısa süre içinde uzman hekime başvurması gerekir. Yapılacak olan muayenesonrasında gerekli tanı uzman tarafından koyulur.

Astım Başlaması ve Belirtileri 

Astım solunum yollarını etki altına alan sık görülen bir hastalık durumdur. Tipik semptomlar öksürük, göğüs sızdırmazlığı ve nefes darlığıdır. Semptomlar hafif ila şiddetli olabilir. Tedavi edilmesi sonucunda genelde semptomları hafifletmek ve önlemek iyi bir sonuç verir. Tedavi genellikle inhaler yardımı ile yapılır. Astımlı bir kişi her gün önleyici bir inhaler alabilir (semptomların gelişmesini önüne için) ve gerektiği zaman (semptomlar Alevli şekilde devam editors ) güvenilir bir inhalatör kullanabilir. Astım başlangıcı da kendini belli başlı sorunlar ile belli eder. Bu sorunlar arasında;

Astım başlangıcı belirtileri insanların birçoğunda öksürük dışında belirti ortaya çıkmayabilir. Bu belirtiler zaman içinde hastalığın ilerlemesi ile kendini belli eder. Çoğu zaman insanlar kendilerinin saman nezlesi ya da grip olduğunu düşünebilir. Astım hastalığımım en basit ve anlaşılacak olan belirtisi belli aralıklar ile belirti vermesidir. Bu aralıklar ile ortaya çıkan belirtilere astım krizi adı verilir. Astım krizleri uzun bir zaman dilimine yayılarak meydana çıkabileceği gibi ani şekilde de oluşabilir. Özellikle hava sıcaklıklarında meydana gelen değişimler sonucunda sık şekilde oluşur. Hatta astım tanısı koyulan bazı kişiler bu krizlerin oluşabileceğini önceden bilebilir. Astım krizi kendini hapşırma, öksürük, boğaz bölgesinde yanma, burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile belli eder. Astım krizleri devamlı ve düzenli şekilde tedavi görmeyen insanlarda hayati tehlikeye yol açıncaya kadar ilerleyebilmektedir. Bu tarz insanların derhal doktor gözetiminde tedavi olması gerekir. Uzman doktordan yardım alarak gerekli kontrolleri yaptırmak sağlık açısından gerekir. İlerleyen bir astım ile yaşamak oldukça zordur. Bunun erken dönemde yapılacak olan tanı ve tedavi büyük önem taşır.

 Astım Tedavisi

Astım hastalarının çoğunda, semptomlar çoğu zaman tedaviyle engellenebilir. Yani, normal yaşam, okul, iş, spor vb. İle baş edilebilir.

İnhalatörler

Astımı olan çoğu insan inhaler ile tedavi edilir. Solunum yolları solunum yollarına doğrudan küçük bir dozda ilaç verirler. Doz, solunum yollarını tedavi etmek için yeterlidir.

İnhalerler ile verilen ilaçlar rahatlatıcılara, önleyicilere ve uzun etkili bronkodilatörlere gruplanabilir:

  • Bir kesici soluma cihazı için gerekli kabul edilir  ve semptomlarını ortadan kaldırmayı kolaylaştırır. Rahatlatıcı inhalerdeki ilaç solunum yollarında bulunan kasları rahatlatır.
  • Bir önleyici inhaler her gün alınır ve gelişen belirtilerin önüne geçer. Koruyucu inhalerlerde yaygın olarak kullanılan ilaç steroiddir.
  • Yüksek dozda inhale steroidlerin uzun süreli kullanımı sonrası kemik gücü azaltılabilir. Bundan dolayı düzenli şekilde astım için steroid inhaler kullanan insanlar diyetlerine iyi bir kalsiyum arzı olduğundan emin olmalıdırlar.
  • Önleyici inhalere ilave uzun etkili bronkodilatatör tavsiye edilebilir. Uzun etkili olan bronkodilatörler semptomlar akciğer solunum yollarında gelişirken hafifletir.

Hava yollarını açmak için tabletler

İnhalatörler genelde iyi çalıştıklarında çoğu hastanın tablete ihtiyacı kalmaz. Bununla birlikte semptomlar tek başlarına solunum yolu enfeksiyonlarından tamamen etkilenmiyorsa, bazı durumlarda  inhalere  ek  olarak bir tablet uzman tarafından reçete edilir. Solunum yollarını açmayı hedef alan farklı  tabletler kullanılabilir. Bazı küçük çocuklar da inhaler yerine sıvı ilaç kullanır.

Steroid tabletler

Astımın şiddetli ya da uzun süreli saldırısının hafifletmesi için bazen kısa dönemi steroid tabletler gerekebilir. Steroid tabletler hava yollarında bulunan iltihaplanmayı azaltmada konusunda faydalıdır. Örneğin; göğüs enfeksiyonu mevcutsa  şiddetli bir saldırı meydana gelebilir. steroid tabletler genelde kısa bir hafta kadar çok iyi çalışır, yan etkiler sebep olma olasılığı oldukça düşüktür. Steroid tabletlerin sebep olacağı yan etkilerin çoğu bu tabletler uzun süre birkaç aydan fazla alınırsa veya yüksek dozlarda sık sık kısa süreyle alınırsa meydana gelir.

Omalizumab

Omalizumab sadece diğer tedaviler ile kontrol edilmeyen şiddetli, kalıcı alerjik astımı olan kişilerde kullanılan bir ilaçtır. Yani sık ve ortak bir tedavi şekli değildir. Enjeksiyon yolu ile hasta kişiye verilir. Astımda meydana gelen solunum yollarındaki iltihaplanmayı azaltmak adına bağışıklık sistemine müdahale ederek çalışır. Omalizumab ile tedavi sadece uzman tarafından başlatılabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...