Akciğerlerde Su Toplanması Kanser Belirtisi midir?
Akciğer kanserlerinde ciğerlerde su toplanması kanserin son evresinde sıklıkla görülen bir durumdur. Akciğer kanseri su toplaması tıp literatüründe plörezi olarak adlandırılmaktadır.
İçindekiler
Akciğer Kanseri Su Toplaması
Akciğer kanserlerinde ciğerlerde su toplanması kanserin son evresinde sıklıkla görülen durumdur. Akciğer kanseri su toplaması tıp literatüründe plörezi olarak adlandırılmaktadır. Bireylerde akciğerlerin dış yüzeylerinde ve göğüs duvarının iç yüzeylerinde ilgili kısımları saran iki adet zar mevcuttur. İki akciğer zarı arasında bulunan boşluğa su birikmesi ile meydana gelen akciğer su toplaması çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Plörezi’de akciğer ve akciğerlerin dışında meydana gelen hastalıkların etkisi oldukça fazladır. Akciğerlerin zar kanseri ise akciğere su toplanmasının bir diğer nedenidir. Ciğerlerde su toplanmasıyla akciğerlerde genişlemeler meydana gelir. Böylece hastada solunum problemleri ve nefes alma güçlüğü oluşmaya başlar. Böylece hasta akciğer kanserinin son evrelerinde solunum sıkıntılarıyla da baş etmek zorunda kalır. Nefes egzersizleri hastalığın bu döneminde oldukça önemlidir. Hastanın yaşam kalitesini az da olsa yükseltmek için nefes testleri yapılarak solunum yetersizliğinin derecesi belirlenmeli ve solunum probleminin önemine göre müdahalede bulunulmalıdır. Nefes problemleri ileri boyuttaysa oksijen desteği alınması faydalı olacaktır.
Akciğer Kanserinde Ciğerlere Nasıl Su Toplanır?
Akciğerlerde su toplanması, akciğerde bulunan iki zar arasında akciğerin kendi ürettiği sıvının normal dışı gelişme göstermesidir. Burada bulunan sıvının değeri normallerin üzerine çıktığında hasta için problemler meydana gelmeye başlar. Günlük yaşamda dengede olan sıvı plevra boşluğunda akciğerlerin bir yandan sıvı üretmesi bir yandan da üretilen sıvıları absorbe etmesiyle sağlanmaktadır. Sıvı dengesinin bozulmasının ilk aşaması ise akciğerlere su toplanması olmaktadır. Toplanan sıvı miktarının tek sebebi akciğer kanseri değildir. Bireylerde kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, yemek borusu kanseri gibi birçok hastalık zarlar arasına yayılarak akciğerlerde sıvı toplanmasına sebep olabilmektedir. Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı bireylerde solunum problemleri oluşmakta ve çoğu zaman hastalar solunum cihazlarına bağlanmak zorunda kalmaktadır. Hastaların nefes problemleri yaşamaya başladığında derhal uzman hekime başvurmaları oldukça önemlidir. Çünkü sanıldığının aksine solunum problemleri tek başına bir hastalık değildir. Birçok hastalığın belirti ve bulguları arasında yer almaktadır.
Akciğer Kanseri Su Toplaması Belirtileri
- Nefes Problemleri: Nefes darlığı, solunum güçlüğü ve nefes problemleri bu evrelerde sıklıkla görülen belirtilerdendir. Akciğer zarlarının arasına nüfuz eden su miktarı solunum alanını daralttığından ve solunum işlemi için yeterli alan bırakmadığından bireylerde bu tarz problemler meydana gelmektedir. Genellikle ak (ac) kansere inin dördüncü aşamasında meydana gelir. Kanserin şiddeti arttıkça solunum şikayetleri de beraberinde artış gösterir. Bu tarz durumlarda solunum egzersizleri yapmak oldukça faydalıdır. İleri seviye solunum problemlerinde ise oksijen desteği tavsiye edilmektedir. Oksijen desteği ve egzersizler hastanın hava kapasitesini arttıracağından yaşam kalitesini az da olsa yükseltmeye yardımcı olacaktır.
- Öksürük: Akciğerlerinde su birikmesi yaşayan hastalarda nefes darlığının yanında kuru bir öksürük de görülmektedir. Ciğerlerin fonksiyonlarının zayıflaması ve hava kapasitesinin azalması bireylere öksürük olarak yansımaktadır. Kanserin dördüncü ve son aşamasında olan bireylerde de rutin görülen belirti ve bulgular arasındadır. Bu dönemde öksürüğün kontrol altına alınması oldukça önemlidir. Akciğerlerin iltihabının azaltılması, nefes egzersizleri ve oksijen desteği bireylerin rahatlamasını sağlayabilir. Bireylere verilen oksijen öksürüğe ve nefes darlığına iyi gelecektir.
- Ateş, üşüme hissi, ısınmama ve uyku problemleri de mevcut hastalığın diğer belirtilerindendir. Kanser sürecinin devamında ise kilo kaybı, iştah kesilmesi, halsizlik, terleme ve öksürük meydana gelir. Bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaçlar hastaların yaşadığı belirti ve bulguları en aza indirerek hastaların rahatlamasını sağlamaktadır. Ayrıca hasta yakınlarına da hasta bakımı eğitimleri vererek evde bakımın nasıl yapıldığı anlatılmalıdır. Bireyler evde istirahat ettikleri dönemlerde doğru bakımla hastalık dönemlerini daha rahat geçirebilmektedir. Bu tür hastalıklarda evde bakım oldukça önemlidir. Hastalar ev istirahatine geçtiğinde odalarının günlük havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Zararlı ve zehirli kimyasallardan uzak tutulmalıdır. Hasta eşyaları yüksek ısıda dezenfekte edilmelidir. Ayrıca kişisel bakıma ve hijyene önem gösterilmelidir. Böylece gerekli önlemler alındığından bireyler bu dönemi daha rahat atlatabileceklerdir.
Kaynaklar
- http://www.ctf.istanbul.edu.tr/stek/pdfs/29/2905HK.pdf
- http://centralhospital.com/TibbiBolumler/gogus-hastaliklari-ve-alerji-/yontem/akciger-zarinda-sivi-birikmesi–plorezi-/
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/b7b27721-b113-4de1-87b2-96c57ea82572.pdf
- http://www.toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=3551
- http://demetkarnak.com/tr/icerik/15/plorezi