Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Su Toplaması Neden Meydana Gelir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğerde su toplaması sorunu birçok etkenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu sorun ile baş etmek için kişilerin tıbbi yardım alması gerekir.

Akciğerde Su Toplaması

Akciğerde su toplanması neden olur, kan damarlarındaki sıvıların kan damarı dışından çevresindeki dokulara sızmasıyla şişmeye neden olduğunda oluşur. Bu ya kan damarlarındaki aşırı basınç ya da kan dolaşımındaki plazmada bulunan sıvıyı tutacak yeterli protein bulunmadığı kanın parçası nedeniyle gerçekleşebilir. Akciğerlerdeki küçük kan damarlarının hemen dışındaki alana alveol adı verilen çok küçük hava kesesi bulunur. Buradan havadaki oksijenin alındığı kan tarafından toplandığı yerdedir ve kandaki karbondioksit dışarıya çıkarılacak alveollere aktarılır. Alveol normalde bu hava değişimini sağlayan ince bir duvara sahiptir ve bu duvarlar bütünlüğünü kaybetmedikçe sıvı genellikle alveollerin dışında tutulur. Akciğerde su toplaması alveollerin, hava yerine akciğerdeki kan damarlarının dışına sızan fazla sıvı ile dolmasıyla oluşur. Akciğer su toplaması birçok farklı faktörden kaynaklı ortaya çıkabilir.

Belirtileri

Akciğerde su toplaması hastalığının en yaygın belirtisi  nefes darlığıdır. Süreç yavaş yavaş gelişirse veya  ani bir başlangıç ​​yaparsa nefes darlığı kademeli olarak başlayabilir. Diğer yaygın belirtileri arasında;

  • Normal aktivite (egzersiz dispnesi)sorunları
  • Hızlı soluma
  • Baş dönmesi
  • Zayıflık
  • Yorgunluk

Bu sorun ile karşı karşıya kalan kişilerde düşük kan oksijen seviyesi ( hipoksi ) tespit edilebilir. Ayriyeten akciğerlerde stetoskop ile yapılan muayeneden sonra uzman sesli solunum belirtileri ile karşı karşıya kalır.

Nedenleri

Akciğerde su birikmesi yaygın olarak kardiyojenik ve kardiyojenik olmayan nedenlere bağlıdır. Sık karşılaşılan nedenlerin bazıları aşağıda gibidir.

Kardiyojenik Nedenleri

Akciğerde ve zarı bölgesinde su birikmesi sorunun kardiyojenik nedenleri, kalp fonksiyonlarının zayıf olması kaynaklı olarak akciğere ait kan damarlarında yüksek basıncın olmasıdır. Zayıf şekilde ortaya çıkan kalp pompalama fonksiyonu kalp krizi veya anormal kalp kapaklarından kaynaklanan konjestif kalp yetmezliği, kan damarlarında olağan kan miktarından daha fazla birikime yol açabilmektedir. Akciğerlerde bu basınç arttıkça kan damarlarında bulunan sıvının alveollere itilmesini sağlanır.

Kardiyojenik Olmayan Nedenleri

Kardiyojenik olmayan nedenleri yaygın olarak aşağıdakilerden kaynaklı ortaya çıkar.

  • Akut solunum sıkıntısı sendromu, şiddetli düzeyde oluşan enfeksiyonlar, potansiyel olarak ciddi bir durum travması, akciğer hasarı, inhalasyontoksinlerin, akciğer enfeksiyonları, sigara ya da radyasyondan kaynaklanabilir. Bu durumlardan kaynaklı olarak alveollerin bütünlüğü, altta yatan inflamatuvar yanıtın bir sonucu olarak tehlikeye girecektir. Bundan dolayı kan damarlarındaki sıvı ile dolabilecek sızdıran alveoller ortaya çıkar.
  • Böbrek yetmezliği sonucunda kişi vücudundan  sıvı salınamaması kan damarlarında sıvı birikimine neden olabilir. Sıvı birikmesi sonucunda akciğerde su toplanması oluşur. Yetişkin olan kişilerde böbrek hastalığından kaynaklı olarak diyaliz ile aşırı vücut sıvısı dışarıya atılabilir.
  • Yüksek rakımda yaşayan kişilerde sık gözlemlenen bir sorundur. Yüksek irtifaya 10000 feet’in üzerindeki yükselişe bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
  • Beyinde kanama, şiddetli nöbetler veya beyin cerrahisi sonucunda beyin travması bazen akciğerlerde sıvı birikmesi sorununa neden olabilir. Bundan dolayı danörojenik pulmoner ödem oluşturur.
  • Hızla genişleyen bir akciğer bazı kişilerde akciğerlerde sıvıların birikmesine sebep olabilmektedir. Akciğer çökmesi ( pnömotoraks ) ya da akciğerin çevresinde bulunan aşırı miktarda sıvı ( plevral efüzyon ) çıkarımı yapılan kişilerde akciğerin hızla genişlemesi sorunu ortaya çıkar. Bu nedenleri arasında bulunan bir etkendir.
  • Nadirde olsa eroin veya benzer maddelerinde alımında doz aşımı olması sıvı birikmesi sorunu oluşturabilir.
  • Aspirinin doz aşımı veya kronik yüksek doz aspirin kullanımları özellikle yaşı çok ilerleyen kişilerde sıvıların birikmesi ile aspirin zehirlenmesine neden olabilir.
  • Kardiyojenik olmayan akciğer sıvı toplanmalarında daha nadir nedenleri arasında; pulmoner emboli, transfüzyon ile ilişkili akut akciğer hasarı, bazı viral enfeksiyonlar ya da  eklampsi bulunur.

 Tedavisi

Bu sorunun tedavi edilmesi için evde doğal ve bitkisel çözümler kullanılabilir. Ahmet Maranki ve İbrahim Saraçoğlu kürlerinin düzenli şekilde kullanılması faydalı olacaktır. Bu konuda kullanılacak olan sarımsak en faydalı besin kaynağıdır. Doğal bir antibiyotik deposu olan 10 diş sarımsak ezilir. Üstüne 10 gram kadar ılık su eklemesi yapılır. 1 gün boyunca bu şekilde bekletildikten sonra incecik bir süzgeç ile süzülmelidir. Suyu içilirken süzülen sarımsaklar akciğerlerin olduğu bölgeye bez yardımı ile sarılır.

Tıbbı tedavi akciğerdeki sıvının nedenine bağlı olarak değişir. Tedavi seçeneklerinden bazıları;

  • Bir enfeksiyon durumu meydana geldiği zaman antibiyotikler, antiviraller veya antifungaller gerekli olabilir.
  • Diüretikler ek sıvının dışarı atılmasına konusunda yardımcı olur ama kalp hastalıkları olan kişilerde ihtiyatlı kullanılmalıdır.
  • Alerjik reaksiyonlarda antihistaminiklerin kullanımı gerekli olabilir. Alevlenmeleri önüne geçmek için kronik bir şekilde devam ettirilmeleri gerekebilmektedir.
  • Astım hastalığında olduğu gibi, kortikosteroidler iltihaplanmaları ve balgamların üretimini kontrol etmek için faydalı olabilir. Akut atak durumlarını önlemek için uzun süre kullanımı uzman tarafından istenebilir.
  • Bir ampiyem için göğüs drenajı tüp yardımıyla yapılabilir ya da plevral efüzyon için terapötik torasentez gerekebilmektedir.
  • Yüksek tansiyon sorunu olan kişilerde antihipertansif ilaçlar uygulaması yapılabilir.
  • Oksijen gaz alışverişinin engellendiği akciğerde şiddetli sıvı hallerinde uygulanmaktadır. Oksijen yetersizliğinin haricinde akciğerdeki sıvının nedenini hemen tedavi etmez, yeterli düzeyde gaz alışverişine destek sağlar.

Mukusun drenajına yardımcı olmak ve dengede tutmak için fizyoterapi



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...