Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanserinin Lenf Bezlerine Sıçramasının Belirtileri

Akciğer kanseri lenf bezlerine yayılırsa öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kronik yorgunluk, yutma zorluğu, ses kısıklığı, kanlı balgam gibi belirtiler görülmeye başlar.

Akciğer Kanserinin Yayılması

Akciğer Kanserinin Lenf Bezlerine Sıçramasının Belirtileri

Akciğer dokularında tümör oluşması sonucunda ortaya çıkan akciğer kanseri  zaman içinde büyür ve akciğerin çevresindeki organlara hasar vermeye başlar. Akciğer kanseri ilk evrelerinde hiçbir belirti göstermediğinden hızla ilerleme şansı bulur. Başta lenf bezleri olmak üzere karaciğer, beyin ve kemiklere yayılır ve rahatsızlık tüm vücutta hissedilir derecede kuvvetlenir. Akciğer solunum borusundan alınan oksijen akciğer ulaşarak buradan bütün vücuda yaymakla görevlidir. Akciğerde meydana gelen hasar sonucunda vücut yeterli oksijeni alamaz ve solunum yetmezliği sorunu yaşanır.

Dünyada oldukça yaygın şekilde görülen bu kanserin görülmesine etki eden en önemli neden sigara kullanımıdır. Sadece sigara kullanan kişiler değil aynı zamanda sigara içen kişilerle aynı ortamı paylaşan pasif içicilerde de sıkça görülür. Akciğer kanserine yakalanan kişilerden sadece %15’i sigara kullanmadığı halde bu hastalığa yakalanmıştır. Akciğer kanserinin hızla ilerleyerek lenf bezine yayılmasındaki diğer etmenler ise asbest ve rodon gazına maruz kalmaz, hava kirliliği, içme sularında bulunan arsenik maddesi, akciğere radyoterapi uygulanması, genetik faktörler ve verem gibi ciddi akciğer hastalıklarıdır.

Lenf düğümlerine yayılmadan önce çok az belirti gösteren akciğer kanserinden korunmak için sigara kullanımı kesinlikle bırakılmalıdır.

Akciğer Kanseri Lenf Bezine Sıçramasının Erken Dönem Belirtileri

Akciğer kanseri ilk evresindeyken hiçbir belirti göstermez. Ancak akciğer röntgeni çekilirse teşhis edilebilir. 2. Evresinde ise tümörler lenf bezine sıçramaya başlar. Bu evrede görülen ilk şikayetler arasında öksürük, kanlı balgam, sırt ve omuzlarda görülen ağrı ve nefes darlığı yer alır. Bu evrede hastalığa tanı konulursa tedavisi çok daha kolay olmaktadır. Ancak çoğu kişi bu belirtileri bronşit sandığı için yanlış tedavi uygulamasıyla zaman kaybetmektedir. 3. Evrede ise lenf bezlerinden sonra, karaciğer, kemik, böbrek üstü bezlerine ve beyine yayılır.

Sırtta kürek kemiği bölgesinden başlayıp, göğüs kafesi ve omuzlara doğru yayılan ve öksürük ile birlikte şiddetlenen nedeni bilinmeyen ağrılar tüm akciğer kanseri hastalarında görülen belirtilerin başında gelir. Akciğer iltihaplanması ve bronşit gibi hastalıklar sık sık tekrarlanır. Ağır hareketler yapıldığında nefes almada zorluk yaşanmaktadır. Kilosu olan kişiler kilolardan dolayı nefes alamadığını sanabilir. Ayrıca hastalığın ilk döneminde hastada geçmeyen balgamlı öksürük görülmektedir.

Balgamda kana rastlanırsa ve öksürüğünüz 2 hafta boyunca geçmediyse mutlaka bir doktora gitmelisiniz.

Akciğer Kanserinin Lenf Bezine Sıçramasının İleri Evre Belirtileri

Ruhsal ve bedensel birçok belirtinin kendini göstermeye başladığı bu evrede hastanın lenf bezlerinde gözle görülür bir şekilde şişkinlik görülür. Yüz bölgesinde şişkinlik, yutma zorluğu, ses kısıklığı gibi belirtilerin yanı sıra yüksek ateş, kronik yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı, kaslarda güçsüzlük, nefes almada zorluk çekme, el ve ayak parmak uçlarında karıncalanma ve batma hissi, kaşıntı, ellerde şekil bozukluğu, sağ karın bölgesinde ağrı, göğüs bölgesinde şişkinlik, diz ağrısı ve depresyon gibi şikayetlerin çoğu görülmektedir. Hastada ciddi bir halsizlik ve yorgunluk hissi görülür.

Tümör lenf bezlerine hasar vermeye başladığında baş dönmesi, ses kısıklığı ve yutma zorluğu gibi şikayetlerde başlar. Yemek yiyeme, bulantı ve kusma şikayetleri artar. Kas ve iskelet sisteminde ağrılar şiddetlenir. Ani bir şekilde diz kapağına batar şeklinde ağrı saplanabilir. Ayrıca göz kapaklarında sarkmalar meydana gelebilir. Kişi kendisini sürekli yorgun hissedeceğinden günlük işlerini yapamaz ve zamanla depresyona girer.

Vücudunuzdaki şikayetleri gözlemleyerek zamanında doktora gitmek erken teşhisin konulmasını ve daha kolay tedavi edilebilmesini sağlar.

Akciğer Kanserinin Lenf Bezlerine Yayılmasını Önlemenin Yolları

Akciğer kanseri sessizce ilerleye bir hastalık olduğu için yılda bir kez akciğer röntgeninin çekilmesi erken teşhis konulmasında büyük bir rol oynamaktadır. Ayrıca genetik faktörler bu hastalıkta oldukça önemli olduğu için yakın aile fertlerinde görüldüyse kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız. Kansere neden olan faktörlerden biri olan sigara kullanılmamalı ve kirli havası bulunan ortamlardan uzak durulmalıdır. İnce iğne biyopsisi, bronkoskopi ve balgam tetkiklerinizi yaptırarak önlem alınabilir. Asbest, katran, boya malzemeleri ve benzin gibi zararlı maddelerden korunulmalıdır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...