Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Sıvı Birikmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer sıvı birikmesi (Plörezi) akciğer kaynaklı ya da akciğer dışı kaynaklı olabilmektedir. Akciğer sıvı birikmesi nedenine yönelik tedavi uygulanır, bitkisel tedavisi de mümkündür.

Akciğerde negatif basınç oluşturup solunuma yardımcı olarak bulunan plevra zarı iki yaprak şeklinde ve içinde sürtünmeyi engellemek amaçlı sıvı bulunmaktadır. Plevra zarları arasındaki bu sıvının artmasına Plörezi denilmektedir.

Akciğerde Sıvı Birikmesi

Verem, akciğer ve akciğer zarı kanserleri, zatürre, pulmoner emboli (Akciğer damarlarında hava kabarcığı bulunması), akciğer apsesi gibi sebeplerle akciğerde sıvı birikmesi olabilir. Verem hastalığının yaygın görüldüğü bölgelerde, plörazi sık rastlanan sorunlardandır.

Verem hastalığı sebebiyle görülen plörazi, her yaşta görülmekle birlikte daha çok genç erişkin yaş gruplarında görülür. Verem hastalığını kontrol altına alabilmiş ülke ve bölgelerde akciğer sıvı birikmesi akciğer kanseri kaynaklı olduğu görülmüştür. Akciğer kanserinin plevraya geçmesi, kan ve lenf yoluyla plevraya ulaşan kanser hücreleri akciğerde sıvı birikmesi yapabilmektedir.

Plöraziye neden olan akciğer ve akciğer dışı hastalıklara ait belirtilerin dışında göğüs yan duvarında batıcı tarzda ağrı, sıvı miktarıyla orantılı olarak değişen şiddette nefes darlığı görülmektedir. Hastalarda ağrı karında da görülebilmektedir. Sıvı toplanmaya başladığı esnada hasta nefes alırken gıcırtı sesi hissedebilir. Hekim dinlemekle muayene esnasında bu sesi duyar. Akciğerde sıvı birikmesi belirtileri bunlar dışında öksürük, nefes darlığı, gece terlemesi, ateş, iştahsızlık da görülebilmektedir.

Plörezi nedenleri

  • Kalp yetmezliği (Kalbin yeteri kadar kan pompalayamaması)
  • Böbrek yetmezliği (Böbreklerin kanı süzme görevini yeteri kadar yapamaması)
  • Karın zarında anormal biriken sıvının diyafram kasından plevraya kaçması
  • Troid hormonu bozuklukları (Troid hormonunun çok ya da az salgılanması)
  • Akciğer dışı kanserlerin akciğer zarına geçmesi
  • Lenf kanserinin akciğere geçmesi
  • Kalp By-pass ameliyatı sonrası (Açık kalp ameliyatı)
  • Kalp krizi sonrası
  • Yemek borusu yırtılması
  • Siroz (Karaciğer hücrelerinin yapısal olarak bozulması ve görevini yerine getirememesi)
  • Romatoid artrit, SLE (Sistemik Lupus Eritromozis) gibi doku hastalıkları
  • Kalıtımsal Akdeniz ateşi
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Göğse radyoterapi uygulaması
  • Virüs kaynaklı enfeksiyonlar
  • Göğüs kafesi künt yaralanmaları
  • Pankreatit gibi pankreasın iltihaplanma durumları
  • Mantar ve parazit enfeksiyonları
  • Bakteriyel akciğer iltihabı

Akciğer sıvı birikmesi şüphesi olan hastalarda hekim dinlemekle akciğer zarından gelen gıcırtı sesini duyar. Sonrasında röntgen filmi, torasentez (Göğüs kafesine iğne yöntemiyle girilip sıvı alınıp, incelenmesi), biyopsi (Yapılan yöntemlerle plörezi tanısı tam konulamayan hastalarda uygulanır.) tanı yöntemleri kullanılmaktadır.

Plörazi Tedavisi

Akciğer sıvı birikmesi tedavisi nedene yönelik cerrahi ya da tıbbi olarak belirlenir. Plörezi nedeni eğer bir kanser veya  emboliyse cerrahi tedavi uygulanmalı, neden ortadan kaldırılmalıdır. Virüs ya da bakteri kaynaklı plörezi, tıbbi tedavi ile çözüme kavuşturulur. Antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, öksürük ilaçları, kan veya hava pıhtısı varsa parçalamak için ilaçlar kullanılmaktadır.

İstirahat hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadır. İstirahatte ağrılı tarafa yatmak ise ağrıyı geçirmekte gerekli basıncı sağlayacaktır. Sıvı miktarı artan hastalarda hastane yatışı yapılarak akciğerde sıvı birikmesi tedavisine başlanıp, sıvının boşaltılmasına yardımcı olunmaktadır. Akciğerde sıvı birikmesi tedavisi, göğüs kafesinin yan tarafına takılan negatif basınçlı tüp ile boşaltılması sağlanır.

Nefes darlığı çeken hastalarda uygun pozisyon verilip, rahat nefes alması sağlanır. Vücudun oksijensiz kalması yönünden gözlemlenir ve gerekirse ek oksijen tedavisine başlanır. İştahsızlığı olan hastalarda iştah açıcı besinlerle beslenir ve kilo kaybı engellenmeye çalışılır.

Plörezi Tedavisinde Kullanılan Bitkiler

Plöravi tedavisi en önemli bitkisi keçiboynuzudur. Bunun yanı sıra öksürüğü hafifletmek için ballı ıhlamur çayı, siyah turp-bal kürü de kullanılabilir.

İbrahim Saraçoğlu Keçiboynuzu Pekmezi Tedavisi

Akciğer sıvı toplanması tedavisinde kullanılan bitkisel soğuk press keçiboynuzu pekmezini sabah, öğle, akşam birer tatlı kaşığı yenmelidir. Plörezi bitkisel tedavinin en önemli bölümünü oluşturan keçiboynuzu pekmezi düzenli olarak 15 gün kullanıldığında faydası görülmektedir. 15 günün sonunda tedavi sabah akşam birer tatlı kaşığı olarak devam edilmelidir.

Akciğer kanserine bağlı olarak ışın alacak kişiler bir hafta öncesinde tedavi uygulanırsa ışına bağlı ödem gelişmeyecektir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 3,67 puan
Loading...