Akciğere Pıhtı Atması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Akciğer damarlarında çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak hava baloncukları, yağ topları, kan pıhtıları gibi tıkanıklıkların gelişmesi ve tıkanıklığa neden olan bu pıhtıların dolaşım sistemine etki etmesine tıbbi olarak pulmoner embolizm ya da halk arasında akciğere pıhtı atması denir.
İçindekiler
Akciğere Pıhtı Atması Nedenleri
Pulmoner emboli olarak adlandırılan akciğere pıhtı atması orak hücre anemisi, yüksek kolesterol ve obezite hastalarında yağ pıhtılarından kaynaklı, kanser hastalarında tümör oluşumundan kaynaklı, hamilelerde amniyotik sıvının damarlara sızmasından kaynaklı olabilir. Bu pıhtılar sırasıyla yağ embolisi, tümör embolisi ve amniyotik sıvı embolisi olarak adlandırılır. Ayrıca kalp hastalarında septik emboli, karaciğer kistlerinde hidatik emboli görülebilir. Aşı, iğne, katater operasyonu gibi müdahalelerde sıvı içindeki gaz iyi alınmadığında hava kabarcıkları damarlarda emboliye neden olabilir. Bu kan pıhtıları çoğunlukla bacaklardaki derin damarlardan gelmektedir. Birden fazla pıhtı gelişen durumlarda pıhtıların hepsi aynı anda oluşmayabilir. Bir pıhtı parçalanarak birden fazla pıhtı görünmesine neden olabilir. Ya da obezite gibi risk faktörlerinde aynı anda hem yağ pıhtısı, hem sıvı pıhtısı hem de kan pıhtısı görülebilir. Akciğerde pıhtılaşma genellikle kalp hastalığı varlığında ya da cerrahi operasyonlardan sonra daha sık görülmektedir. Genetik yatkınlık, uzun süre oturarak yapılan işler, fast food beslenme, alkol ve sigara kullanımı, bronşiyal karsinoma, küçük hücreli akciğer kanseri ve diğer kanser türleri pıhtı oluşumuna neden olur.
Gebelik döneminde, bebeğin pelvis damarları üzerinde basınç oluşturması bacaklardaki kan akışını yavaşlatabilir. Özellikle gebeliğin son aylarında pıhtı oluşma riski artar.
Erken müdahale edilmediği durumlarda tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.
Tanı konmamış ve tedavi edilmemiş akciğer pıhtısı her 3 kişiden birinde ölüme yol açmaktadır.
Akciğerlerdeki ve kalbin sağ tarafındaki ana damarlarda basınç oluştuğunda yüksek tansiyon gözlenebilir. Akciğer damarlarında gelişen tıkanıklıklar kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum uzun süre devam ederse kalp kaslarında zayıflamaya yol açar.
Akciğerde Pıhtı Belirtileri
Belirtiler pıhtının büyüklüğüne, yapısına, etkilediği bölgeye ve bir kalp rahatsızlığı olup olmadığına bağlı olarak değişebilir. Çoğu durumda birden fazla pıhtı oluşumu gözlenir. Belirtiler, erken dönemde solunum sistemi hastalıkları ile karıştırılabilir. Dolaşım sistemine karışan pıhtılar damarlarda genişlemeye ve basınca neden olur. Genel belirtiler arasında;
- Nefes darlığı,
- Göğüs ağrısı,
- Öksürük yer alır.
Duruma bağlı olarak gözlenen diğer belirtiler;
- Bacak ağrısı ya da bacak krampları,
- Baldır bölgesinde şişkinlik, uyuşma hissi,
- Cilt renginde soluklaşma,
- Yüksek ya da hafif ateş,
- Nedensiz terleme,
- Hızlı ve düzensiz kalp atımı,
- Baş dönmesi, baygınlık, bilinç kaybı,
- Genel halsizlik ve tüm vücutta ağrı hissidir.
Aşağıda sayılan belirtilerden biri ya da birkaçı duruma bağlı olarak yukarıda sayılan ilk 3 belirtiye eşlik eder. Nefes darlığı, nedensiz olarak ortaya çıkabilir ve fiziksel etkinliklerle kötüleşir.
Risk Faktörleri
İlerlemiş yaş, hareketsiz yaşam tarzı, cerrahi operasyon geçmişi gibi faktörler ile uzun süreler boyunca araç kullanmayı gerektiren şoförlük, yüksek irtifada sürekli yolculuk eden pilotluk ve hosteslik gibi meslek grupları hastalığın risk grubunu oluşturur. Ayrıca dağcılık ve paraşütçülük ile uğraşan kişiler de risk grubu içinde yer alır. Diğer risk faktörleri arasında;
- Yatağa bağımlılık,
- Kırıklar,
- Hamilelik,
- Doğum kontrol hapları,
- Yüksek irtifada sürekli seyahat etmek,
- Şişmanlık, obezite,
- Konjestif kalp yetmezliği,
- Kemoterapi/ kanser,
- Vücuda alınan şiddetli darbeler yer alır.
Akciğere Pıhtı Atması Tetkik ve Tedavi Süreci
Uzun süre kalp ve akciğer tedavisi görmüş kişilerde hastalığı teşhis etmek zor olabilir. Dokturunuz tam kan sayımı, göğüs röntgeni, ultrason, spiral BT taraması, pulmoner anjiyogram, manyetik rezonans (MR) gibi testlerden birini ya da birkaçını isteyecektir. Kesin tanı fiziksel muayene ve test sonuçlarına göre konulur. Tedavi süreci pıhtının büyümesini önlemek ve yeni pıhtı oluşumunu engellemeye yönelik olarak belirlenir. Hafif vak’alarda kan inceltici ilaçlar, trombolitik pıhtı çözücüler kullanılır.
İlerlemiş durumlarda ise, pıhtı giderme ve damar filtresi gibi cerrahi operasyonlar söz konusu olabilir. Bu operasyonlar görece basit operasyonlardır. Kişi, operasyondan sonra günlük hayatına devam edebilir.
Bol sıvı tüketimi, gün içinde yapılacak basit egzersizler, kan dolaşımını hızlandırmaya yönelik masajlar ve varis çorapları iyileşme sürecini kısaltmaya yardımcı olur. Varis çorapları, operasyon sırasında ve sonrasında kanama riskini azaltmak için kullanılabilir.