Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Embolisi Tedavisi Nasıldır? Emboli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hayati tehlike yaratabilen akciğer embolisi, genellikle bacak toplar damarlarında oluşan kan pıhtılarının koparak akciğer atar damarına gelmesi ve akciğer dolaşım bozukluğu oluşturmaktadır.

Akciğer embolisi, akciğerin asıl görevi olan kanın oksijenlenme görevini yerine getirememesine neden olmakta ve ölümle sonuçlanabilmektedir.

Akciğer embolisi, derin ven trombozu sonucunda oluşan kan pıhtısının akciğer toplar damarına gelip damarı tıkayarak akciğer dolaşımını bozmasıdır. Emboli sonucunda akciğerler asıl işlevi olan kalptan gelen kanı oksijenlendirerek vücut dolaşımına gönderme işlemini tamamlayamaz ve vücutta oksijen açlığı ortaya çıkar. Acil müdahale gerektiren emboli tedavisi mümkün bir durumdur. Aksi taktirde ölümcül durumlar ortaya çıkabilmektedir. 

Akciğer Embolisi Tedavisi

Emboli tedavisinde öncelikle kan pıhtısının atmasının engellenmesi gerekmektedir. Bacak damarlarında oluşan pıhtılar tekrar tekrar akciğere atıyorsa, uygun ilaç tedavisine rağmen pıhtı atmaya devam ediyorsa cerrahi yöntemle karından geçen ana toplar damara filtre yerleştirilmesi mümkündür. Bu filtre yardımıyla bacaktan kopan pıhtılar akciğere ulaşmadan tutuluyor ve embolinin oluşması engelleniyor.

Filtreler özellikle antikuagülan (kan sulandırıcı ilaçlar) tedavi kullanamayan hastalarda tercih ediliyor. (Örneğin beyin kanaması sonucu yatağa bağımlı, bacaklarda dolaşım bozukluğu sonucu pıhtı oluşmuş hasta grubu) Kullanılan filtrelerin pıhtı oluşumunu engellediği kanıtlanmış ve yurt dışında yaygın olarak kullanılmaktadır. Büyük eklem ve kemik ameliyatları öncesinde ortopedistler tarafından akciğer embolisini önlemek amaçlı cerrahi yöntemle filtre yerleştirilebilir. 

Embolinin ilk tedavi yöntemi kan sulandırıcı ilaçlar ve pıhtı oluşumunu engelleyici ilaçlar kullanılıyor. İlaç tedavisi çoğu durumda yeterli oluyor. Ancak emboliye neden olan pıhtı büyükse bu durum kalbin akciğere kan pompalamasını zorlaştırabilir ve kalp yoruluyor, sağ kalp genişliyor. Hastalar sağ kalp yetmezliği nedeniyle hayati tehlike yaşıyorlar. Bu kötü durumdan hastayı kurtarmak için bacaktaki damardan girerek akciğer atar damarına ulaşıp girişimsel radyologlar tarafından damar içindeki pıhtı temizlenebiliyor, damar içine pıhtı eritici ilaçlar enjekte ediliyor. Bu sayede hastanın hayati tehlikeyi atlatması sağlanıyor.

Antikuagülan tedavi en az 3 ay süreyle kullanılmalıdır. Tromboz riski eğer hastanın hareketsizliğine bağlı nedenleyse bu riskin ortadan kaldırılması ile hekim 3 aylık tedavinin yeterli olacağını uygun görebilir. Tromboz riski belirlenemeyen hastalarda en az 3 ay kullanılmalı ve 3 aydan sonraki tedaviler ise kanama riski yönünden incelenip ona göre devam edilmelidir.

Hastanın kanama riskinin anlaşılması için kanda INR parametresine bakılmalıdır. Normal INR değeri 2-4 aralığındadır. Normal değerin altına düşmesi ya da üzerine çıkması, hastada kanama veya daha fazla pıhtı oluşmasına neden olabilir. Kanda INR değerleri düzenli aralıklarla bakılmalı, bu hasta grubu diş tedavisi, ameliyat, cerrahi girişim veya acile başvurduğu durumlarda mutlaka kullandığı ilaçları dozlarıyla beraber hekime bildirmelidir. Aksi taktirde kanama durdurulamaz ve hayati tehlike yaşayabilir. 

Normal Akciğer ve Bronşektazi Sonrası

Akciğer Embolisi Bitkisel Tedavisi

Akciğerde gelişen embolide bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Fakat bu yöntemlerin tam olarak iyileştirici yönü yoktur. Embolinin tedavisinde öncelikle emboliye neden olan trombozun nedeni bulunup o nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin; hareketsiz yaşama bağlı tromboz var ise hasta hayatına düzenli hareket katmalı ve hekimin önerdiği egzersizleri yapmalıdır. Hasta sigara kullanıyorsa sigara bırakılmalı, şeker hastasıysa ilaçlarını veya insülinlerini düzenli kullanmalı ve şeker plaklarının kan pıhtısı oluşması engellenmelidir. 

Bitkisel tedavide etki damarlar üzerindedir ve kan dolaşımını hızlandırıp, damarlar içindeki durağan kanın pıhtı oluşmadan dolaşıma katılması amaçlıdır. Bu amaçla kullanılan bitkiler;

  1. Kekik: Damıtılmış kekik suyu veya kekik çayı sabah, akşam birer çay fincanı tüketilir. Dolaşımı hızlandır, kanı temizler ve antiseptik özelliği vardır. Ayrıca balgam söktürücüdür, öksürük ve boğmaca hastalığında da kullanılır. Kekik çayı ile tromboz oluşma riski azalır ve emboli tedavisi böylelikle mümkün olur. 
  2. Limon: Yarım bardak ılık suya, yarım bardak taze sıkılmış limon suyu eklenerek her gün sabah, akşam tüketilir. Limonun tansiyon düşürücü etkisi de düşünülürse, damarlar üzerinde gevşetici etkisi ve dolaşımı hızlandırdığı açıktır. Böylece durağan kan harekete geçmiş olur. 
  3. Kan sulandırıcı bitkisel kür :1 bardak kaynatılmış su altı kapatılır ve içerisine bir tutam safran otu, bir tutam oğul otu ilave edilerek 15 dakika demlenir. Ilındıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek içilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...