Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Nodüllerinin Teşhis Edilmesi ve Tedavi Süreçleri

Akciğerde var olan nodüllerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu olduğu belirlendikten sonra tedavi ile alakalı planlama sürecine geçilir.

Akciğer Nodüllerin Teşhisi

Akciğer nodülleri, göğüs boşluğunun iç kısmını gözlemlenmesini sağlayan göğüs röntgenleri ve farklı açılardan, derinliklerden alınan vücudun görüntülerini üreten bilgisayarlı tomografi (CT taramaları) ile değerlendirilmektedir.

Akciğer nodüllerinin tümör olup olmadığını belirlenmesine yardımcı olması için  PET taraması (pozitron emisyon tomografisi) yardımcı olur. Vücutta bulunan her canlı hücre normal çalışmak  için glikoz kullanır. Tümör hücreleri genelde metabolik olarak aktiftir ve bu nedenle daha fazla glikoz kullanımı yapar. Bir PET taraması ile az miktarda radyoaktif glikoz damar içine enjekte yapılır. Tarayıcı vücudu ve glikoz alımının en çok tümörün veya tümörün yayılma alanlarının bulunduğu alanları tarar.  CT uygulamasını kullanmadan önce hava yoluna yerleştirilen bir kamera bronkoskopu aracılığıyla nodülün benign veya tümör olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için akciğer nodülünün biyopsisi yapılabilir. Bazı kan test ve tetkikleri nodülün bir enfeksiyon ( tüberküloz veya pnömoni tarzında ) veya inflamasyon sonucu olup olmadığına karar verme konusunda yardımcı olabilir. Bazı nodüllerde nonspesifik olanlardır. Bunlar herhangi bir hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelmez.

Biyopsi

Bir kişide akciğer kanseri için risk faktörleri az düzeydeyse, var olan nodülün özellikleri kanser olasılığının düşük olduğu yönündeyse biyopsi yapmak iyi etkenler daha çok zarar verir. Küçük bir akciğer nodülü biyopsi yapmakta zor olabilir. Bu uygulamanın kanama veya çökmüş bir akciğer gibi riskleri vardır. Nodüllerin özellikleri kanserli olabileceğini düşünüldüğü zaman biyopsi önerilebilir. Biyopsi uygulaması nodülden az miktarda doku çıkartmayı içermektedir. Doku iğne biyopsisi veya bronkoskopi ile elde edilebilir.

Bronkoskopi

Bronkoskopi uygulamasında akciğerin içine ağızdan veya burundan nefes borusundan inen ince bir tüp yerleştirilmesi yapılır. Tüp uzmanın nodülü görüntülemesine olanak tanıyan küçük bir kamera ile yapılır. Özel aletler bir doku örneği elde etmek için kullanılır.

İğne Biyopsisi

Başka bir uygulama da göğüs duvarı aracılığı ile akciğere iğne sokmayı içeren bir işlemdir. Bu prosedür çoğu zaman BT taraması ile yapılır. Doku örneğini almak için kullanılan uygulama nodülün boyut ve konumuna bağlı olarak değişir. Numune alındığı zaman doku, kanser hücrelerinin varlığını araştırmak için mikroskop altında incelenecektir.

Tedavi

Akciğerde nodül tedavisi çoğu zaman nodülün kanserli olabileceğini gösteren özelliklere sahip olup olmadığına bağlı olarak planlanır.

Kanser Olmayan Nodüllerin Tedavisi

Akciğerde nodül tedavisi kapsamında var olan nodüllerde kanser olma riski oldukça düşükse uzmanlar bekleme ve izleme sürecinin başlamasını ister. Sorundaki değişimleri izlenmesi için beklemek gerekir. Değişimleri görmek içinde hastaların tomografi taraması yaptırması gerekir. Nodüllerin büyüyüp büyümediğinden kesin olarak emin olmak adına uzman hekimler belli aralıklar ya da birkaç sene düzenli bir şekilde tomografi çekimi ister. Akciğer nodülleri tedavisi nodüllerin boyutlarına, şekillerine ve belli etkenlerine göre takip edilerek belirlenir. Bu detaylar ışığında tomografi çekim işlemleri sonlandırılabilir ya da daha sık yapılabilir. 2 senelik süreç içinde yapılan tetkiklerin sonunda herhangi bir değişim olmazsa nodülün kanser ile ilişkilendirilmesi çokta olası bir durum değildir. Kanserli olmayan bu sorun herhangi bir enfeksiyon sorunundan kaynaklı olarak meydana gelmişse tedavisi de bu bilgi eşliğinde planlanır.

Kanser Olan Nodüllerin Tedavisi

Akciğerde bulunan nodül kanser ile ilişkilendirildiğinde çoğu zaman farklı bir organdan akciğerlere yayılan ya da lenfomadan kaynaklı olan bir sorun olduğu gözlemlenir. Biyopsi uygulaması desteği ile bulunan nodülün kanserli bir hücre olduğunun tespiti yapılırsa tedavisi de ne kanseri olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Akciğerde bulunan kanseri nodüller bazı durumlarda hastanın da genel sağlığı göz önüne alınarak torakotomi uygulaması ile yerinden çıkartılır. Bu uygulama cerrahi bir prosedürdür. Prosedürde nodülün olduğu alandan tamamen çıkarılması için hastanın göğüs duvarından akciğere kadar kesi açılması gerekir. Kanser hücresi içeren ve akciğer bulunan nodüller bu uygulama dışında radyoterapi, farklı cerrahi uygulamalar ve kimyasal tedavi uygulaması da yapılabilir. Bunların belirlemesi tamamen uzman doktor tarafından yapılan tetkikler ve görüntüleme işlemlerinin sonuçlarına göre yapılır. Ayrıca bu tedavi süreci tamamen hastaya özel olarak planlanmalıdır. Her hastada var olan kanser türü farklı semptomlar meydana getirebilir. Tedavi sürecinde uzman doktor semptomların azaltılması adına da ek tedaviler uygulayabilir.

Önleme

Akciğerde bulunan nodül kanserli ise hastalığın evresi çok önemlidir. Hangi evrede olduğu tedavi sürecini de etkiler. Evresine göre nodüllerinde görümleri de değişkenlik gösterir. Erken dönemde teşhis edilmesi tedavilerin daha olumlu şekilde devam etmesine olanak sağlayacaktır. Nedenlere bağlı olarak akciğerde oluşabilen bu sorunu önlemek mümkün olmayabilir. Özellikle sigara kullanımı yapmak oluşması konusunda en önemli etkendir. Yapılan araştırmalarda akciğerlerinde hastalık ve kanser hücresi olan kişilerin çoğunluğunun sigara içicisi olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle kanser hastalarının hemen hemen % 90’lık kısmında sigara ile alakalı bir ilişki bulunur. Genel vücut sağlığı ve akciğerin sağlığı için en kısa sürede sigara kullanımından vazgeçmek gerekir. Önleme konusunda tedavi süreci devam ederken uzman doktor bilgisi dâhilinde İbrahim Saraçoğlu kürleri tarzında bitkisel desteklerde kullanılabilir.

Bitkisel otlar, karışımlar ve beslenme düzeni ile alakalı uzman doktor bilgisi dışında hareket edilmemesi özellikle kanser olan kişilerde çok önemli bir detaydır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...