Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Nodüllerinin Meydana Getirdiği Belirtileri, Oluşma Nedenleri

Akciğerde meydana gelen nodüller genelde herhangi bir belirti meydana getirmez. Hatta birçok kişide bu nodüller tesadüfen uzman kontrollerinde fark edilir.

Akciğer Nodülünün Belirtileri

Akciğer nodülleri çap kısmı üç santimetre veya daha az olan akciğer üstünde oldukça küçük ve  yuvarlak bir büyümedir. Büyüme bundan daha büyük boyutlardaysa bu duruma akciğer kütlesi ismi verilebilir. Nodüller  akciğer kütlesi haline gelirken, bazı nodüller hiç büyüme göstermeyebilir.  Bu sorunun ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Bunlara mantar, bakteriyel enfeksiyonlar, sarkoidoz gibi kanser dışı durumlar veya akciğer kanseri, lenfoma, farklı organlardan metastatik kanserlerde dâhildir. Vücutta var olan bir akciğer nodülünün akciğer kanserini temsil etme olasılığı sigara kullanım geçmişi, yaş ve çevresel etkenlere maruz kalma öyküsü gibi üç temel faktöre bağlı olarak değişir. Genelde bu durumun yüzde 10’dan azı akciğer kanseri haline dönüşmektedir.  Bu sorunun meydana getirdiği belirtiler çoğu zaman ortaya çıkmaz nodül veya nodüller akciğer kanserinden kaynaklı olarak oluşmuşsa hasta genelde semptom göstermez. Sık görülen belirtileri arasında yeni bir öksürük veya kanlı öksürük vardır. Çoğu zaman bir kişi akciğerlerde göğüs röntgen ile çekilecek film veya BT taraması yaptırınca vücudunda bir akciğer nodülüne var olduğu bilgisine erişir. Bu uygulamalarda genelde tesadüf eseri sorunun farkına varılır.

Malign  Belirtiler

Malign tipte akciğerde nodül belirtileri genelde kendini belli etmez. Bu sorun çoğu zaman tesadüfi bir bulgu olarak saptanır. Akciğer kanseri vakalarının yaklaşık olarak % 20 ile 30’u göğüs radyografisinde nodüllerin farkına varılır. Bundan dolayı tek başına akciğerdeki nodüllerin araştırılmasının amacı iyi huylu büyümeyi habis bir büyümeden mümkün olacak kısa süre zarfında ve doğru bir şekilde ayırmaktır. Malign akciğer nodülleri aksi kanıtlanana kadar potansiyel kanser olarak düşünülür.

Benign Belirtiler

Benign tipte akciğer nodülleri çoğu zaman belirtilere neden olmaz. Bundan kaynaklı olarak göğüsten çekilecek radyografi işlemlerinde veya BT taramasında çoğunlukla tesadüf eseri uzman tarafından fark edilir. Bununla birlikte bu tarz akciğerdeki nodül belirtileri içinde;

  • Hırıltı
  • Şiddetli Düzeyde öksürük
  • Kanlı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Ateş

Akciğerde Nodüllerin İncelenmesi

Nodüller akciğer kanseri için göğüs radyografisinde veya BT taramasında incelenir. Boyutuna, şekline, görünüşüne dayanarak, sigara içme öyküsü ile ailenin kanser geçmişi öyküsü gibi diğer risk faktörlerini dikkate alarak incelenir. Uzman bu nodülden şüphe duyuyorsa kanserli olup olmadığını belirlemek için biyopsi yapılır. Biyopsi uygulaması mikroskobik muayene için akciğerdeki nodülden bir numune almak için yapılan basit bir prosedürdür. Cerrahi şekilde bronkoskopik olarak ve radyografi kılavuzluğunda göğüsün duvar kısmından bir iğne yerleştirilmesi ile yapılabilir.

Bronkoskop uygulaması göğüs duvarı boyunca herhangi bir kesik, sütür veya yapışkan iğne olmadan yapılan ayaktan ameliyattır. Ağır sedasyon işlemi sonrasında ağız ve boğaz uyuşturucusundan sonra bronkoskop hava yollarına kadar sokulur. Buradan nodülün olduğu bölgeye kadar gönderilerek örnek alınır.  Alınan örnek bir pataloji laboratuvarında incelenir. Patolog nodülün kanserli veya benign olup olmadığını belirleme yapar. İyi huylu veya kanserli bir hücre değilse uzman hastanın tekrardan inceleme için gelmesini ister. İyi huylu olan nodüller uzun yıllar boyunca uzman doktor tarafından incelenir. Çünkü bazılarının kötü huylu bir duruma dönüşme riski vardır. Nodülde kanser varsa kanser yayılıp büyümediğini belirlemek için birkaç numune alınır veya başka testler yapılacaktır.

Nedenleri

İki ana tip pulmoner nodül vardır: malign ( kanser içeren ) ve benign ( kanser içermeyen ). Çapı iki santimetreden daha küçük olan pulmoner nodüllerin % 90’ından daha fazlası iyi huyludur.

Benign olan nodüller farklı ve çeşitli nedenlere neden olabilir. Çoğunluğu vücutta enflamasyon üreten bir enfeksiyon ya da hastalık sonucu akciğerdeki iltihaplanmadan kaynaklıdır.  Nodül aktif bir sürecin başladığını temsil edebilir veya önceden inflamasyona bağlı yara dokusu oluşumunun bir sonucu da meydana gelmiş olabilir. İyi huylu gelişimsel lezyonlar da nodüller olarak da gözlemlenebilir. Nodüllerin oluşma nedenleri arasında;

Enfeksiyonlar; enfeksiyondan kaynaklı olan durumlar çoğu zaman aktif olarak gözlemlenmez. Mikobakteriyum tüberkülozu aspergilloz, koksidyomikoz ve mantar enfeksiyonları bu durumun oluşmasına sebep olabilir. Enfeksiyonlar ile bağlantılı iltihaplanma genelde granüloma olarak adlandırılır. Granülom akciğerdeki dokuların iltihap ile karşı karşıya kalmasından kaynaklı oluşan hücre yığınıdır. İnsanların bağışıklık sistemi yabancı olarak gözlemlediği maddeleri ayrıştırdığı zaman granülom oluşur. Bu durum genelde akciğerde bulunmaktadır. İnsan vücudunun farklı organlarında granülom meydana gelebilir.

İyi huylu nodüllerin enfeksiyöz olmayan nedenleri; sarkoidoz, Wegener granülomatozu ve romatoid artrit tarzında bulaşma özelliği bulunmayan hastalıklar akciğerlerde granülomların oluşması ile kendini belli eder.

Akciğerdeki nodüllerin iyi huylu olup olmadığı anlamak için aşağıda bulunan detaylar dikkate alınır.

  • Kişilerin yaşı, 30 yaş altı olması
  • Nodülün boyutunun küçük olması, bunun belirlenmesi uzman doktor tarafından yapılır.
  • Nodülün solid bir görüntü ile gözlemlenmesi
  • Yapılan biyopsi sonucunda kanserli hücre tespit edilmemesi
  • Aile geçmişi araştırmasında kanser ile karşılaşılmaması
  • nodüllerin içeriğinde kireçlenme ile karşılaşılması
  • Yapılan araştırmalar, izlenimler ve kontroller büyüme ile karşılaşmamak

Akciğerdeki nodüllerin kötü huylu olup olmadığı anlamak için aşağıda bulunan detaylar dikkate alınır.

  • Kişilerin yaşı, 40 yaş üstü olması
  • Sigara kullanımı
  • Daha önce kanser olması
  • Aile geçmişinde kanser hikâyesi bulunması
  • Nodüllerin büyük olması ve buzlu bir cam görünümü gözlemlenmesi
  • Yapılan araştırmalar, izlenimler ve kontroller büyüme ile karşılaşmak
  • Alınan biyopside şüpheli bir durum ortaya çıkması

 

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...