Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Nodül Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Şekli

Akciğerde nodül genelde tesadüfü yapılan taramalarda gözlemlenmektedir. Gözlemlenen nodül ile alakalı yapılan tetkiklerden sonra tedavi sürecine geçilir.

Akciğer Nodülü

Akciğer nodül akciğeri çapı üç santimetre ( yaklaşık 1,5 inç ) olan veya daha az olan bir nokta olarak tanımlanır. Bir görüntüleme testinde tarif edildiği zaman bu nodüller sıklıkla lezyon olarak adlandırılır. Akciğerden çekilecek röntgende bir anormallik gözlemlenirse, üç santimetreden daha büyükse, bir nodül yerine ” akciğer kitlesi ” olarak düşünülür ve kanserli olma olasılığı da daha yüksektir. Akciğer nodülleri genelde bir göğüs röntgeninde gözlemlenebilmeden önce en az bir santimetre büyüklüğüne ulaşmalıdır. Bir ile iki milimetre arasında olan küçük nodüller bazı durumlarda akciğer tomografisi taramasında görülebilir.  Akciğer oluşan nodüller oldukça yaygındır. 500 göğüs röntgeninin bir tanesinde, göğüste yapılan 100 taramada bir tanesinde gözlemlenir. Sigara kullanımı yapan 50 yaş üstündeki insanların yaklaşık olarak yarısında tomografi taramalarında nodüller ile karşılaşılır. Göğüs röntgende potansiyel bir nodül görülürse, BT taraması yapılması önemlidir. Göğüs grafisinde küçük kanserler kaçırabilir.

Belirtileri ve Nedenleri

Çoğu akciğer nodülü semptomlara sebep olmaz ve başka nedenlerle göğüs röntgeni çekildiğinde tesadüfen bulunur. Belirtiler varsa nodüller büyük bir havayolunun yakınında bulunuyorsa öksürük, kan, öksürme, nefes darlığı veya nefes darlığı olabilir. 

Akciğer nodülleri benign ( kanserli olmayan) veya habis ( kanser ) şekilde meydana gelebilir. En yaygın nedenler arasında enfeksiyon, enflamasyona bağlı inflamasyonlu dokuların kümeleri ve hamartomlar (benign akciğer tümörleri ) bulunur. Habis akciğer nodüllerinin en yaygın nedeni akciğer kanseri veya vücudun akciğerlere yayılan metastatik kanserlerdir.

Nodüller birkaç ana kategoriye ayrılabilir. Bunlar;

Enfeksiyonlar

Nodüllerin enfeksiyöz nedenleri, tüberküloz, mikobakteriyel enfeksiyonlar, histoplazmoz, blastomikoz ve koksidiyomikoz gibi fungal enfeksiyonlar bakteriyel enfeksiyonları içerebilir.

İnflamasyon

Romatoid artrit, sarkoidoz ve Wegener granülomatozisi tarzındaki durumlar ve silikoz gibi pnömokonyozlar da granülomlara sebep olabilir. 

İyi Huylu Tümörler

Hamartomlar  ( en sık şekilde ortaya çıkan benign akciğer tümörü ), bronşiyal adenomlar, nörofibromlar, fibromalar, blastomalar ve hemanjiomalar gibi benign akciğer tümörleridir. Akciğerlerden çekilecek röntgende nodül olarak ortaya çıkabilir.

Malign Tümörler

Nodül olarak gözlemlenebilen kanserler, akciğer kanseri, lenfomalar, sarkomlar ve karsinoid tümörleri içerir. 

Metastazlar

Akciğer nodülleri, meme kanseri, mesane kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri tarzındaki farklı kanser türlerinden kaynaklı ortaya çıkan metastazlara bağlı olabilir.

Diğer İyi Huylu Nodüller

Akciğer enfarktüsü ( kan dolaşımını kaybolmuş akciğer dokusu alanları ), kan damarı anormallikleri,  atelektazi, pulmoner fibroz ve amiloidoz  akciğerin diğer muhtemel nodül nedenleri arasında bulunmaktadır.

Akciğerdeki nodüllerin neden meydana geldiği ile alakalı olarak yapılacak olan tomografi işlemleri uzman doktorun veri ve detay elde etmesini sağlar.

Tedavi

Akciğer nodülleri tedavisi, çoğunlukla, nodülün kanserli olabileceğini gösteren özelliklere sahip olup olmadığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Kanserli Olmayan Nodül İçin Tedavi

Yapılan incelemeler sonrasında ortaya çıkan nodül kanser olasılığı düşük özelliklere sahipse uzman doktor bekle- gör yaklaşımı için hastaya öneride bulunabilir. Nodül ile alakalı meydana gelebilecek herhangi bir değişikliği izlemek için tekrarlayan BT görüntüleme taramalarının çekilmesi istenir. Bazı uzman doktorlar nodülün büyüyüp büyümediğinden emin olmak için taramalarının birkaç yıl boyunca düzenli aralıklar ile yapılmasını önerebilir. Uzman doktor bir kişinin kanser riskleri ve nodülün boyutu gibi farklı etkenlere dayalı olarak bir takip taraması yapılması ile alakalı detayların belirlemesini yapar. Akciğerde bulunan nodülü yaklaşık olarak2 yıl içinde hiç değişim göstermezse, kanser olması pek olası değildir. Bundan dolayı da artık tomografi taramalarının yapılması uzman tarafından istenmeyebilir. Akciğerde bulunan nodüller aktif bir enfeksiyona bağlı olarak meydana gelmişse tedavi tanımlanacak duruma bağlı olarak yapılır. Örneğin; nodül tüberkülozdan kaynaklı olarak meydana gelmişse enfeksiyon tedavisi planlaması yapılır.

Kanserli Bir Nodül İçin Tedavi

Akciğerde bulunan nodüller kanserli olduğu zaman çoğunlukla akciğer kanseri, lenfoma veya başka bir organdan gelen hücrelerin akciğerlere yayılmasından kaynaklı ortaya çıkar. Biyopsi aracılığı ile nodülün kanserli olduğunun belirlenmesi yapılırsa tedavi seçenekleri kanserin türüne ve var olduğu evresine göre değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda akciğerlerde var olan nodüller kanser olarak tanımlandığında zaman torakotomi olarak isim verilen bir cerrahi prosedür ile çıkartma işlemi yapılabilir. Uygulama bulunan nodülün çıkarılması için göğüs duvarından akciğere kadar kesilmesini gerektiren bir işlemdir. Kanserli nodüller için ilave tedavi kemoterapi, radyasyon terapisi ve ek cerrahi prosedürlerin kullanımı yapılabilir. Tedavi sürecinde neler yapılacağı tamamen uzman doktorun elinde olan verilere ve hastanın durumuna bağlıdır. Tedavi kapsamında hastanın tüm detayları yerine getirmesi gerekir. Kanser tedavileri oldukça uzun bir zaman dilimi olduğundan dolayı hasta kişilerin doğal yollar ile beslenmesi gerekir. Beslenme iyileşme konusunda etki eden bir faktördür.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...