Akciğerde Kist Oluşumu Ve Tedavi Yöntemleri
Akciğerde kist, zararın içinin gaz dolması yada sıvı dolmasıdır. Akciğer vücudun oksijen ihtiyacını karşıladığı için çok önemli bir organdır. Akciğer kisti, bazı durumlarda belirti göstermezken, bazı durumlarda ise adı geçen organlara zarar verebilmektedir.
İçindekiler
Akciğerde Kist Neden Oluşur Ve Nasıl Geçer?
Akciğerde kist, zararın içinin gaz dolması yada sıvı dolmasıdır. Akciğer vücudun oksijen ihtiyacını karşıladığı için çok önemli bir organdır. Akciğer kisti, bazı durumlarda belirti göstermezken, bazı durumlarda ise adı geçen organlara zarar verebilmektedir. Akciğerde kist, kendi etrafında büyürken vücuda yayılmaz ve onları tehdit etmez. İltihaplar olabileceği gibi parazit kist sebebiyle de bazı organlarda meydana gelebilmektedir. Çok zararlı hatta kansere dönüşebilecek kistler de olmaktadır. Bunlar; göğüs, yumurtalık, böbrek, akciğer gibi organlarda rastlanmaktadır.
Akciğer önemli bir organ olduğu gibi oksijen kaynağımızdır. Akciğerde oluşan bu kist genelde sağ tarafta bulunmaktadır. Parazitler tarafından oluşturulan bu kistler çok hızlı büyümektedirler. Kist meydana geldiğinde büyümeye başlar ve büyüme sırasında öksürmeyle basıncın artmasıyla perfore olabilmektedir. Bu kistler fazla büyüme olduğu takdirde patlama gibi sonuçlar doğurabilir. Sigara içilmesi, havada oluşan kirlilikten dolayı da oluşabilen basit kistler bulunmaktadır.
Ayrıca enfeksiyonlara bağlı olarak da kistler meydana gelebilmektedir. Küçük belirti vermeyen kistler için tedavi gerekli olmayabilir. Hastalar kisti fark ettikleri anda daha kötü sonuçlara yol açmaması için tedavi altına alınırlar. Kist tehlikelisi ileride açacağı tehlikelere karşı kanama, enfeksiyon gibi sorunlar olmaması açısından cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.
Akciğer Hava Kisti Nedir?
Akciğerde hava kisti uzun yıllar sigara içmiş insanlarda hava kisti yani hava balonları-keseleri görülmektedir. Yuvarlak içinde hava balonları akciğere yerleşmiş oluşumlardır. Çok sık çıkarılan kanlı balgamlara rastlanmaktadır. Enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Röntgenle anlaşılmaktadır. Bu durumda çevresi salgıyla dolmuş olarak görülmektedir. Çok geç ortaya çıkmaktadır. Hava alışverişi azalarak solunum yetmezliği ortaya çıkmaktadır.
Genelde klinik ortamında değil de röntgen yardımıyla ortaya çıkmaktadır. Sigara içilmesinin yanı sıra hava kirliliği gibi nedenlerden de oluşan kistlerdir. Tedavisi ameliyattır. Bu hava keseleri kendiliğinden patlayabilir yada iltihap oluşup istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Ameliyat sonrası hasta iyileşecek ve nefes darlığı ortadan kalkacaktır. Bu durumlarda ameliyat açık yada kapalı bir şekilde yapılabilir. Solunumu bozulmuş hastalarda mutlaka kapalı yöntemle ameliyat yapılması önerilmektedir. Hava kesesi sağlam akciğere baskı yaparak nefes darlığını oluşturmaktadır. Ameliyat öncesi hastanın solunumu ölçülür, nefes darlığına sebep olan bu hava keselerinin ameliyat ile alınması gerekmektedir.
Bu tür hastanın yaşı, genel durumu, başka hastalıkları olup olmadığına bakılır. Tüm riskler önceden tespit edilip riskler en aza indirilmektedir.
Akciğerde Kist Neden Oluşur?
Akciğer kisti, olduğu gibi bunun çeşitleri ve oluşumları da farklıdır. Akciğerde oluşan kist genelde sağ tarafta olmakla birlikte yıllarca hiçbir belirti vermeden oluşumunu sürdürebilmektedir. Akciğerde kist neden olur konusuna değinecek olursak birçok sebebi olabilmektedir. Bunlar hormonal bozukluklar, hava kirliliği, genetik hastalıklar, çeşitli enfeksiyonlar olarak adlandırılabilmektedir. Vücuttaki kanalların sıvı birikmesinden dolayı oluşan tıkanıklık başka kistlerin çıkmasına sebebiyet vermektedir. Vücuttaki doğal akışın engellenmesiyle kist oluşur. Kistin tanısı için röntgen gerekmektedir. Akciğerde kist nedir, tanımı birçok terimle olsa da açık ve net anlamıyla açıklanmaktadır.
Ayrıca akciğerde kist ne anlama gelir sorusuna, kedi, köpek bazı hayvanlarla uğraşan çiftçilerin de yakalandığı görülebilmektedir. Bu parazitlerden kist oluşmaktadır. Yetişkinlerde önce karaciğer sonra akciğer olurken, çocuklarda önce akciğer ikinci olarak karaciğer olmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede oldukça sıklıkla görülmektedir. Hastalık ilk zamanlarda çok belirti göstermeyebilir. Bu nedenle kist olan hastalar gayet sağlıklı görünmektedirler. Çok yavaş bir şekilde gelişim gösterse de çok hızlı büyümektedir.
Akciğerde Oluşan Kistin Belirtileri
- Solunum güçlüğü
- Öksürük, ateş
- Göğüste oluşan şiddetli ağrı
- Morarma
Akciğerde Oluşan Kistin Tedavisi
Kistin bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre bir tedavi uygulanır. Basit bir kist tedavi edilerek geçebilir. Kist ameliyat yapılmayacak gibiyse liste radyolojik müdahale edilir. Eğer cerrahi yöntemle işlem sonuçlandıysa biyopsi alınarak Kistin tanısı koyulur. Akciğerde oluşan kist küçük halde iken belirti vermeyebilir bu nedenle vücutta herhangi bir farklılık görüldüğü takdirde doktora gidilmelidir. Doktor tarafından hasta gözlem altına alınır. Kistin büyüyüp büyümediğine bakılır. Hastaya şikayetin ne olduğu sorulsa da direkt olarak tedaviye başlanır. Eğer tedaviye geç kalınırsa yada tedavi uygulanmazsa akciğer nakli bile gerekebilir. Korunma yolları da vardır. Özellikle bu hastalığı taşıyan hayvanlardan uzak durmak ve korunmaktır. Bazı kistler patlayarak endekste olup apse yapabilir ve göğüs boşluğuna hava kaçmasına yol açabilir. Ameliyat olan hasta kısa süre içerisinde iyileşmektedir. Sağlık sorunu haline gelen kistler temizlenmesini takdirde orada bulunan zara alınabilir.
Akciğer kisti Türkiye’de de yaygın olarak izlenmektedir. Bazı hastalarda hava yoluna açılarak öksürüklere dışarı atılabilmektedir. Kist tabakası bu sayede öksürüklere dışarı atılmış olur.
Sorunların ortadan kalması için küçük haldeyken kansere dönüşmeden cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Kapalı ameliyatta kaburgalarını arası 2-3 kesi açılarak yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sonrası daha az ağrı olmaktadır. Hasta normal yaşantısına dönmektedir. Açık ameliyatta ise, Kistin bulunduğu akciğer kısmı tespit edilerek o bölgedeki kist çıkarılır.
Kaynaklar
- http://www.jcam.com.tr/files/KATD-1236.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/3/810/article/147-152.pdf
- http://www.turkjpath.org/pdf/pdf_TPD_843.pdf
- http://www.akcigercerrahisi.com/akciger-kistleri-ve-tedavisi-2/
- http://solunum.org.tr/TusadData/Book/511/12102016175428-Akciger-Hidatik-Kisti-Kitabi-Tamami.pdf