Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Meydana Gelen Kitleler Kansere İşaret Eder mi?

Akciğerde bulunan kitlelerin en yaygın nedeni kanser hücreleridir. Akciğerde bulunan kitle ya da leke görüldüğü zaman kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir. Hekim tedavi konusunda en ince ayrıntıları planlar.

Akciğer Kitleleri

Akciğerde meydana gelen bir kitle ciğerlerde 3 cm büyüklüğünde anormal bir nokta veya alan olarak tanımlanabilir. Bir nokta veya lekeler çapı 3 cm’den küçükse buna akciğer nodülü adı verilir. Genel olarak, akciğer nodülünün kanserli olma ihtimali normal olma şansından daha yüksektir. Akciğerde bulunan kitlelerin en yaygın nedeni kanser hücreleridir. Akciğerde bulunan kitle ya da leke görüldüğü zaman kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir. Günümüzde akciğer kanseri oldukça yaygındır. Çoğunlukla sigara içen kişilerde bu hastalık gözlemse de içmeyen kişilerde gözlemlenmektedir. Bundan dolayı sigara kullanmayan kişilerin özellikle sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekmektedir. Sigara kullanımı yapan kişilerin de bırakması genel sağlık açısından çok önemlidir. Her kitle ya da leke kanser olarak meydana gelmez. kanserli olmayan akciğer kitlelerinin nedenleri vardır. Kitlelerin oluşmasının genel nedenleri arasında;

  • Akciğer kanseri
  • Diğer kanserler – Akciğerlerde kitle halinde görünen bazı kanserler lenfomalar ve sarkomlar
  • Benign akciğer tümörünün en yaygın tür
  • Kanserli olmayan akciğer tümörleri 
  • Kanserlerin vücudun farklı bölgelerinden akciğere metastazlar,  akciğerlere yayılan bir akciğer kitlesine neden olabilen en yaygın kanser türleri meme kanseri, kolon kanseri, mesane kanseri veya prostat kanseridir.
  • Akciğerde meydana gelen apseler, apseler vücut tarafından kapatılan enfeksiyonlardır.
  • AV malformasyonlar, doğumdan sonra genelde ortaya çıkan arterler ve damarlar arasında bulunan anormal bağlantılar
  • Lipoid pnömoni
  • Enfeksiyonlar, Koksidiyomikoz ve blastomikoz gibi fungal enfeksiyonlar ve ekinokok (hidatik kistler) gibi parazitik enfeksiyonlar akciğerde kitlelerin oluşmasına sebep olabilir.
  • Pulmoner arter anevrizmaları, kalp bölgesinden  akciğerlere kadar geçen arterlerde bir görüntüleme testi üstünde bir kitle görünebilir.
  • Amiloidoz,  amiloidoz bir kütle oluşturan anormal proteinlerin birikmesidir.

Kanserle Bağlantısı

Bir kişide akciğer kitlesi mevcutsa genelde akciğer kanseri ile bağlantısı bulunur. Akciğerler de bulunan kitlelerin erken dönemde teşhis edilmesi çok önemlidir. Yapılacak olan test, tetkik ve görüntüleme uygulamaları bu konuda uzmana fayda sağlayacaktır. akciğer kütlesi kanserli olma olasılığının daha yüksekken, benign tümörlerde  ” kalsifikasyon ”  bulgusu daha sık gözlemlenir. Bir tümör ” kaviter ” olarak tanımlanırsa benign olur. Sigarayı bırakmayan ya da kansere neden olan maddelere maruz kalan işlemleri yerlerinde çalışan bir kişi ya da böyle bir öyküsü bulunan kişilerde  bir kitlenin kanser olma ihtimali daha yükseltir.

Teşhis

Dikkatli şekilde detaylandırılan bir öykü ve fizik muayene sonuçlarına bağlı olarak yapılacak testler aşağıdakileri içermektedir;

  • CT taraması; doktor göğüs grafisinde bir akciğer kütlesi gördüyse yapacağı ilk şeylerden bir tanesi kitleye daha yakından görmek için BT taramasıdır. Bu, uygulama kütlenin boyutunu ve nerede olduğunu tanımlamaya yardımcı olabilir. bazen kütlenin x-ışını üzerinde bir “eser” olup olmadığını, yani bir kütle gibi görünen ancak örtüşmeyen bir şey olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olabilir.
  • MRI çalışmaları
  • PET Scan; PET taraması şüpheli alanlarda aktif büyüme için yapılan görüntüleme çalışmasıdır. Örneğin; bir PET taramasında kuşkulu bir alan eski skar dokusu iken, yanan bir alan kanserli bir tümör olma ihtimali daha yüksektir.
  • Bronkoskopi; eğer kitle hava yollarının yakınındaki akciğerlerin orta bölgesinde bir bronkoskopi çekimi önerilebilir. Bir bronkoskopi uygulamasında uzman doktorlar ağzınızdan ve aşağıdan bronşunuza kadar esnek geçer. Bu uygulama büyük hava yollarında ve yakınında anormallikler arayabilir. Gerekli görülürse bir biyopsi uygulaması da yapılabilir.
  • Bir ince iğne biyopsisi; kitle akciğerlerin dış bölgelerindeki mevcutsa doktor bir doku örneği almak adına göğüs duvarından ve kütle içine yerleştirilen bir iğne ile biyopsi önerebilir. Bu uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda uzman hekim gerekli bilgileri hastaya verir.
  • Akciğer ameliyatı; bazı durumlarda akciğer kitlesindeki hücrelerin bir örneğini iğne biyopsisi ya da bronkoskopi ile almak oldukça güç hale gelebilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde bir doku örneği elde etmek adına göğüs cerrahisi işlemi de önerilebilir. Bu uygulama konusunda gerekli tüm detaylar uzman tarafından verilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...