Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Zarı Yırtılması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer zarının kaza, saldırı ve bazı hastalıklara bağlı olarak hasar görerek kanaması akciğer yırtılması olarak adlandırılır. Özellikle çocuklarda 12 yaşına kadar göğüs duvarı gelişimi tamamlanmadığından düşme ve kazalara bağlı yırtılmalar daha yaygın olarak görülebilir.

Akciğer Zarı Yırtılması Nedenleri 

Kazalar, akciğer yırtılmalarının en yaygın nedenleridir.

 Akciğer zarı yırtılması, laserasyon denilen ve  travmatik durumlar sonucu parankimal yüzeyin delinmesi ya da kesilmesi olarak adlandırılan durumları içerir. Kaburga kırıkları, delici ve kesici objelerle gerçekleşen kazalar ya da saldırılar, akciğerdeki farklı dokuların hızlarını ve işlevlerini etkileyen hastalıklar, akciğer dokusunun elastikiyetini kaybetmesi gibi sebepler akciğer zarı yırtılmasına neden olabilir. 

Delici bir cismin cilt altı dokuları delmesi ile ortaya çıkan yırtılmalar penetran travma olarak adlandırılır. Penetran travmalarda kesici cisim, örneğin trafik kazasında ciğere saplanan cam arkadan çıkabilir ya da içeride parçalanarak daha fazla kesiğe neden olabilir. 

Hemotoraks adı verilen ve akciğer boşluğunda farklı nedenlerden kaynaklı hava ya sıvı birikmesine neden olan bir durum akciğerlerde basınç değişikliğine neden olarak yırtılmalara yol açar. Hemotoraks ve pnömotoraks gibi durumlar uzun süreli sigara kullanımı, asbestozis, silikozis, kanser gibi hastalıklara bağlı olarak gelişebilmektedir. 

Kanser hastalarında göğüs bölgesine uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri ile kanser hücrelerini öldürmeye yönelik olarak kullanılan bazı ilaçlar alveoller ve parankim yüzey üzerinde hasara yol açarak zaman içinde akciğer zarında yırtılmalara neden olabilir. Bu yüzden tedavi sonrası düzenli kontrollerin yaptırılması çok önemlidir. 

Akciğer Zarı Yırtılmasında Belirtiler ve Komplikasyonlar

Belirtiler kaza durumunda farklı şekillerde, hastalıklarda farklı şekillerde ortaya çıkar. Hastalık sürecinde genelde yavaş seyirlidir. Yırtılma büyüdükçe belirtiler şiddetlenir. 

  • Göğüs bölgesine oluşan çürükler,
  • Göğüs bölgesinde ağrı, batma ve doygunluk hissi, 
  • Solunum yetmezliği (hastalıklarda nefes darlığı ile başlar gittikçe şiddetlenir.)
  • Hızlı solumak, 
  • Soğuk soğuk terlemek,
  • Enfeksiyona bağlı durumlarda yüksek ateş, 
  • Kalp çarpıntısı bu belirtilerden birkaçıdır. 

    Akciğer Zarı Yırtılmasından Sonra Görülen Pnömotoraks 

Bu belirtilerden birkaçı birlikte görüldüğünde kişi en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli tahlilleri yaptırmalıdır. Asbest gibi doğal mineraller ve silikon gibi kimyasal maddelerle çalışan kişilerde belirtiler maruziyetten 20 yıl sonra ortaya çıkabilir. 

 Cerrahi operasyonlar ve göğüs bölgesine alınan darbeler sonucu gelişen yaralanmalarda yırtılmalar yeniden görülebilir ya da yırtılmaya bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonlardan bazıları; 

  • Yaralı bölgede apse oluşması, 
  • Bronkoplevral fistül,
  • Hava embolisi
  • Ödem
  • Alveoler kanama
  • Kalp ritim bozuklukları,
  • Nodül gelişimidir. 

Amfizem ve kronik bronşit gibi hastalıklar hem zaman içinde yaralara neden olabilir, hem de yaralanmaların sonucunda ortaya çıkabilir. Bu açıdan hem bir belirti hem de bir komplikasyondur. 

Akciğer Yırtılmasında Tetkik ve Tedavi Süreci

Travmalara bağlı durumlarda ilk müdahale genellikle  yaralanmaya neden olan cismin çıkarılması, bölgenin temizlenmesi ve yaralı dokunun dikilmesini içeren cerrahi operasyonlardan oluşmaktadır. Azalmış nabız ve düşük tansiyonun eşlik ettiği durumlarda vital değerlendirme bulguları aranır. Göğüs bölgesi röntgeni, bilgisayarlı tomografi, akciğer grafisi, ultrason gibi görüntüleme testleri hem operasyon öncesi hem sonrasında yeniden tekrar edilmektedir. Tekrarların amacı gelişebilecek komplikasyonları önlemek ve yaranın iyileşme sürecini takip etmektir. İlk muayeneler sonucu küçük bir pnömotoraks klinikte saptanamayabilir. 

Travmatik vakalarda ilk yardım ve erken müdahale hayati önem taşır. Kanama miktarı, yaralanma bölgesi ve büyüklüğü ölümle sonuçlanabilir.  

 Tedavi süreci, oksidasyon, yaralanmaların iltihaplanmasını önlemek için antibiyotikler ve ödem söktürücü ilaçları da kapsayan bir süreçtir. Travma sonrası rehabilitasyon, nefes egzersizleri ve solunum destekleyiciler iyileşme sürecine katkı sağlar. Bazı hastalarda ihtiyaç duyulması halinde göğüs tüpü yerleştirilebilir. Operasyondan 6 saat kadar sonra homotoraks ve pnömotoraks gelişimi gözlenebilir. 

Yırtılmanın, hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda ise tedavi süreci altta yatan hastalığın teşhis ve tedavi sürecini kapsar.

Akciğer yırtılması, hem yırtılma anında hem de sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar yüzünden tehlikeli bir süreçtir. Erken müdahale hayati önem taşır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...