Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Zarı İltihabı Nedenleri, Belirtileri, Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer zarı iltihabı; akciğer dokusunda bulunan ve plevra adı verilen zar yüzeyinde gerçekleşen enfeksiyonlar nedeniyle olur. En büyük belirtisi şiddetli göğüs ağrılarıdır. Viral enfeksiyonlar ile pnömoni ve bronşit gibi hastalıklardan kaynaklanabilen iltihaplanmanın tedavisi; neden olan faktöre göre değişmektedir.

Akciğer Zarı İltihabı

Akciğer zarı iltihabı; akciğer ve göğüs duvarı çevresinde bulunan plevra adı verilen zar yüzeyindeki gerçekleşen iltihaplanmaya verilen isimdir. Plörezi ya da akciğerde sıvı birikmesi isimleriyle de bilinir. Normalde nefes alınıp verilirken akciğer şişer ve akciğer ile göğüs duvarında bulunan plevra adın verilen yüzey pürüzsüzce birbirlerine geçerler ancak iltihaplanma durumunda bu dokular tahriş olmuş veya şişmiş olabileceğinden şiddetli ağrılara neden olur. Bu sebeple plevral efüzyon ismiyle de bilinir.

İltihaplanma tedavisinde kullanılan antibiyotikler bulunmadan önce bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Günümüzde tedavi edilmesi oldukça kolay olan plörezi hastalığından ölen kişilerin sayısı oldukça azdır.

Aşağıdaki videoda; plörezi durumunda göğüste meydana gelen değişim yer almaktadır.

Akciğer Zarı İltihabı Nedenleri

Akciğer ve göğüs duvarı çevresinde bulunan plevra adı verilen akciğer zarının iltihaplanma nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar yer alır. Bu enfeksiyonların yanı sıra akciğeri etkileyen diğer hastalıklar ve tıbbi durumlar da akciğer zarı iltihaplanmasına yol açabilir. Viral enfeksiyonlar dışında plöreziye neden olabilecek diğer etkenler:

  • Tüberküloz
  • Göğüs ve akciğer kanserleri
  • Orak hücre anemisi
  • Zatürre (Pnömoni)
  • Bronşit
  • Kaza ya da yaralanma nedeniyle göğüste meydana gelmiş kırıklar

Akciğer Zarı İltihabı Belirtileri

Akciğerde sıvı birikmesinin ya da diğer bir değişle zardaki iltihaplanmanın en önemli belirtisi nefes alıp verirken hissedilen şiddetli ağrıdır. Bütün akciğer hastalıkları göğüste ağrıya neden olabilir ancak plörezinin neden olduğu ağrı nefesinizi tuttuğunuz anda kaybolur. Bunun sebebi; az öncede anlattığımız gibi iltihaplanma akciğer dışındaki zar yüzeyinde gerçekleştiğinden sadece nefes alıp verme durumunda akciğer şişerek göğüs duvarına sürtünmesidir. Aynı şekilde öksürme veya hapşırma anında akciğerdeki şişme çok hızlı olduğundan katlanılan ağrı da çok şiddetli olur. En büyük belirtisi bu ağrı olmasına rağmen başka akciğer zarı iltihabı belirtileri de vardır. Bunlar; yüksek ateş, nefes darlığı, kas ve eklemlerde ağrılar ve öksürük gibi çoğu akciğer rahatsızlığında karşılaşılan belirtilerdir. Hastalığın belirtileri ile karşılaşılması durumunda derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Akciğer Zarı İltihabının Teşhisi

Akciğer zarı iltihabı tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabı akciğerdeki enfeksiyonun ne zaman teşhis edildiği ve tedaviye ne zaman başlandığıyla yakından ilgilidir. Göğüste hissedilen (özellikle nefes alıp verirken) ağrı nedeniyle doktora gidildiğinde; öncelikle göğüs röntgenleri çekilerek göğüs grafileri incelenir. Akciğer zarı iltihabı neticesinde gerçekleşen zardaki sıvı birikimi kimi zaman 2-3 litreleri dahi bulmaktadır. Böyle bir durum varsa göğüs grafilerinden anlaşılacaktır.

Teşhis aşamasında yapılacak olan kan testleri de enfeksiyonun nedenleri hakkında bilgi verir. Çekilen göğüs röntgenlerinde görüntülenemeyecek kadar küçük olan iltihaplanmalar için bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi röntgenden daha detaylı görüntü sağlayarak olası iltihaplanma ve enfeksiyonları gösterir.

Akciğerde bir iltihaplanmanın varlığı saptandıysa; torasentez adı verilen işlemle akciğer zarındaki sıvıdan bir örnek alınarak enfeksiyonun nedenleri ve uygulanacak tedavinin belirlenmesi amacıyla incelenecektir. Doktor tarafından gerekli görülürse biyopsi de yapılabilir. Biyopside iltihaplanma gerçekleşmiş olan akciğer zarından bir doku örneği alınarak herhangi bir hastalığın varlığı açısından incelenir.

Akciğer Zarı İltihabı Tedavisi

Plörezi hastalığının tedavisinde genel olarak akciğerde iltihaplanmaya neden olan enfeksiyonun çözümüne odaklanılır. Akciğerdeki iltihaplanma çok fazlaysa ve bu sebeple aşırı miktarda sıvı birikimi gerçekleşmişse torasentez yöntemiyle akciğerlerdeki bu sıvı alınır. Bu iltihaplanmanın alınmasıyla birlikte katlanılan nefes darlığı ve göğüs ağrısında hafifleme görülür ancak henüz tedavi gerçekleşmemiştir. Bu yöntem sadece kısa vadede karşılaşılan belirtilerin hafiflemesi için kullanılır.

Akciğer zarı iltihabının en büyük belirtisi olan göğüs ağrısını hafifletmek için ibuprofen ve aspirin gibi ilaçlar tavsiye edilir.

Akciğer zarı iltihabının tam olarak iyileştirilebilmesi için zarda iltihaplanmaya neden olan enfeksiyonun altında yatan nedenin bulunması gerekir. İltihaplanmaya pnömoni, bronşit veya tüberküloz gibi hastalıklar neden oluyorsa bu hastalıkların tedavisi halinde iyileşme gerçekleşecektir. Yapılan testlerde; iltihaplanmada enfeksiyon belirtileri görülmesi halinde antibiyotik ilaçlar reçete edilir. Tedavi sürecini hızlandırmak içinde bol bol dinlenmeli ve sağlıklı bir diyet programı izlenmelidir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi plörezide de erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Bu yüzden en ufak göğüs ağrısında veya nefes darlığında sağlık kuruluşlarına danışmayı aklınızdan çıkarmayın.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...