Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Üşütmesi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer üşütmesi, uzun süre düşük ısı değerlerine sahip bir ortamda bulunmaya bağlı olarak gelişen ve bulaşıcı olmayan bölgesel bir soğuk algınlığı türüdür.

Akciğer Üşütmesi Nedenleri 

 Akciğerler, solunum sisteminin bir parçasıdır. Nefes alış verişi sırasında hava akciğerlerdeki alveol adı verilen hava keseciklerine iletilir ve vücut için gerekli olan oksijen alınarak karbondioksit dışarı verilir. Uzun süre soğuk havaya maruz kalındığında ise, solunum yolları büzüşür ve alveollerde soğuk hava birikmeye başlar. 

Soğuk hava, akciğer üşütmesinin en önemli nedenidir.

Akciğer Üşütmesi Nedir?

Soğuk havanın uzun süre teneffüs edilmesi ile ortaya çıkan bölgesel soğuk algınlığına akciğer üşütmesi denir. İlerlediği durumlarda zatürre, semptomatik pulmoner fibroz ve amfizem gibi kronik hastalıklara evirilebilir. KOAH ve kronik bronşit hastalarında ise akciğerler daha hassas yapıda olduğu için akciğer üşütmesi semptomların daha da kötüleşmesine ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemler, susuz kalma, sürekli yolculuk halinde olma ya da mevsim değişiklikleri akciğer üşütmesini tetikleyebilir. 

Özellikle ileri yaş grubuna olanlar ve 1 yaşını doldurmamış olan bebekler hava değişikliklerinden daha fazla etkilenmektedir. 

Belirtileri

 Akciğer üşütmesi belirtileri grip ile benzer semptomlar gösterebilir. Fakat grip virüslere bağlı gelişir ve bulaşıcı yapıdadır. Akciğer üşütmesi ise bulaşıcı bir hastalık değildir. Grip gibi viral enfeksiyonlar hızlı seyirlidir ve belirtiler hızla kendini gösterir, üşütme belirtileri ise daha ağır seyreder. Genel olarak başlangıç döneminde sadece solunum sırasında hırıltı görülür. Akciğer işlevleri yavaşladığından vücut ihtiyacı olan oksijeni yeterli olarak karşılayamaz. Bu yüzden ilerleyen günler içerisinde oksijen yetersizliği gelişir. Böylelikle nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, kas ağrısı, halsizlik, üşüme ve kalp çarpıntısı gibi semptomlara neden olabilir. Öksürük başlangıçta kuru, ilerleyen süreçte balgamlı yapıda olabilir. Hastalık ilerledikçe savunma sistemi zayıflayacağından vücut enfeksiyonlara bağlı hastalıklara açık hale gelir. Enfeksiyon varlığında yüksek ateş, burun akıntısı, kırgınlık hali, bulantı ve kusma görülmektedir. 

12 yaşına kadar çocuklarda 38 derece, yetişkinlerde ise 39 derece ve üstü ateş acil müdahale gerektiren ciddi bir semptomdur. 

Erken fark edilmediği durumlarda hastalık ilerleyerek alveol adı verilen hava keseciklerinde hasara neden olarak zatürre, amfizem ve bronşit gibi kronik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. 

Tetkik ve Tedavi Süreci 

Akciğer üşütmesinde tanı süreci fiziksel muayene, kan tahlili ve akciğer grafisi ile mümkündür. Tedavisi enfeksiyonlara bağlı grip gibi hastalıklara nazaran daha kolaydır. Hafif antibiyotik ilaçlar, bol sıvı tüketimi ve birkaç günlük istirahat ile hızla iyileşme sağlanabilir. Doktorunuz reçete etmediği sürece antibiyotik ilaçlar kullanmanız önerilmez. 

Kronik bronşit ve KOAH gibi kronik hastalıklardan muzdaripseniz doktorunuz bronkodilatör türü nefes açıcı burun inhaleler reçete edebilir ya da hastane gözetimi isteyebilir. 

 Akciğer üşütmesine ne iyi gelir?

Akciğer Üşütmesi Bitkisel Tedavisi

Bu süreçte göğsünüzü ve ayak altlarınızı sıcak tutmanız soğuğu atmanıza yardımcı olur. Akciğer üşütmesi tedavisinde içine bal katılmış ılık bitkisel çaylar, tavuk çorbası ve buhar banyosu soğuğu hızlı bir şekilde atmanıza yardım eder. Tarçın, zencefil, nane, ekinezya gibi nefes tazeleyici çaylar soğuk algınlığına iyi gelir.

Ilık su içine zencefil, bal ve limon ekleyerek hazırlanan bitki çayları taze olarak tüketilmelidir. 

Okaliptüs içeren vicks ve yağlar göğüs bölgesine masaj yapılarak sürülmeli ve ütü ile ısıtılmış sıcak havlular ile kompres yapılmalıdır. Havlu kompresleri soğuk havanın alveollerden atılmasına yardımcı olmaktadır. Soğuk algınlığı ve üşütmelerde su vücut sıcaklığında ya da ılık olarak tüketilmelidir. Soğuk su metabolizmayı daha fazla yorabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve mineraller düzenli kullanıldığında antibiyotiklerden daha etkili çözüm sağlar. 

Korunma İpuçları 

Soğuk havalarda burun bölgesini koruyacak maske ve atkılar kullanarak direk soğuk havayı teneffüs etmekten kaçınmak en önemli unsurdur. Sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama geçerken sıkı giyinmek ve göğüs bölgesini korumak, sıcak ve soğuk hava akımlarının olduğu yerlerde uzun süre kalmamak, kış döneminde vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar ile düzenli beslenmek, sabah kahvaltısında pekmez gibi vücut ısısını düzenleyen zengin demir kaynakları tüketmek hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...