Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer İltihabında Ortaya Çıkan Belirtiler ve Tedavileri

Akciğer iltihabı olan kişilerde birçok belirti ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerden hangisi yaşanırsa yaşansın hemen uzmana başvurarak gerekli tedavi sürecine başlanmalıdır.

Akciğer İltihaplanması Belirtileri

Akciğerlerden meydana gelecek olan iltihaplanma sorunu oldukça ciddi bir durum olduğundan dolayı kısa süre içinde tedavi gerektirir. Bu hastalık ile karşı karşıya kalan kişilerde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar.

Artan Nefes Darlığı

Nefes darlıkları akciğer iltihaplanmasının belirtileri arasında en önemli olanıdır. İltihap sorunu olan kişilerde solunum kötüleşebilir. Nefes alma sıkıntısının yanı sıra kalp hızında artış ve daha hızlı nefes alma meydana gelebilir. Bu konuda oldukça dikkatli olmak ve semptomları dikkatlice izlemek gerekmektedir. Meydana gelir gelmez hemen uzman hekime başvurulmalıdır.

Keskin Göğüs Ağrıları

Akciğer iltihabı sorunu yaşayan kişilerde göğüs bölgesinde oldukça keskin bir ağrı, ağrı esnasında nefes alma sorunu ve sızlamalar oluşur. Bu duruma plöritik göğüs ağrısı denir. Göğüs duvarının iç kısmında basınç ve sıkışma hissi oluşur. Bu durum her daim iltihabın bir göstergesi olmasa da genelde iltihaba işaret eder. Göğüs ağrısı  hangi nedenden kaynaklı olarak meydana gelirse gelsin beklemeden uzman hekime başvurarak yardım almak gerekir.

Mukusta Oluşan Değişimler

Öksürme esnasında kişiler mukusta artış ve öncekinden farklı bir durum fark ettiği zaman akciğerde iltihaplanmadan şüphelenebilir. İltihap olduğu zaman mukusun renginde değişimler oluşmaya başlar, yapışkan hal alır, kalınlaşır ve kötü kokulara sahiptir. Yani mukus akciğer iltihabinin belirtileri arasında önemli bir yer tutar. Bunun için yukarıdaki belirtiler ile beraber mukus sorunu yaşanıyorsa iltihaplanmalardan şüphe edilebilir.

Ateş

İnsan vücudunun normal sıcaklığı 35 ile 36 derecedir.  Yüksek vücut ısısı ya da ateş akciğerde iltihap belirtileri içinde yer alır. Yüksek ateş hastada 40 dereceye kadar çıkabilir. Ateşe ek olarak kişide titreme, üşüme ve terleme tarzında ek semptomlarda oluşabilmektedir. Her ne olursa olsun uzmana başvurulması gerekir.

Bu belirtiler dışında; öksürük, titreme, yüksek ateş, iştah kaybı, nefeste daralma, baş ağrısı, terleme duygusal karmaşa ve zihin karışıklıkları da ortaya çıkan belirgin belirtiler arasında yer alır.

Nedenleri

Akciğer iltihabı hastalığı birçok etkenden kaynaklı olarak oluşabilir. Bu nedenlerin arasın sık karşılaşılanlar;

  • Bakteri
  • Hastane içlerinde yaygın ve fazla olarak meydana gelen Staphylococcus aureus adlı bakteri
  • Suçiçeği virüsü
  • Grip
  • Sigara kullanmak, dumanına maruz kalmak ve solumak
  • Kimyasal gazlar
  • Kirli hava ve çevresel etkenler

Yapılacak olan tedavi planı nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle viral ve bakteriyel sorunlardan kaynaklı ise kısa süre içinde tedavi altına alınması çok önemlidir. Tedavi sürecinde uzmanların önerdiği şeylere dikkat etmek, kurallara uymak ve ilaçları düzenli şekilde almak sağlık için gereklidir.

Tedavisi

Hastane Tedavisi

Hastalığın boyutunda şiddetlenme meydana geldiğinde uzman hekim daha hızlı şekilde müdahale eder. Damar yolu ile gerekli ilaçların verilmesine başlanır. Nefes alma konusunda sorun yaşanıyorsa oksijen takviyesi yapılmaya başlanır. Zaten her ne sebepten olursa olsun nefes alma sıkıntısı yaşayan kişiler hemen hastaneye başvurup yardım istemelidir.

İlaç Kullanımı

İltihabın bakteriyel mi yoksa viral mi olduğuna göre belirleme yapıldıktan sonra uzman hekim tarafından antibiyotik reçete edilir. Yani kullanılacak olan antibiyotik bakteri türüne göre değişir. Eğer uzman tarafından bakterilerinin neden olduğu tespit edilemezse uzman geniş aralıklı bakteriler için faydalı ilaçları yani antibiyotikleri reçete eder. İlaçların kullanımı konusunda gerekli olan tüm detaylara uyulması çok önemlidir. Antibiyotik olarak reçete edilen ilaçlar 5 ile 7 gün boyunca aksatılmadan kullanılır. Bu ilaçların alınmasından sonra kişi kendinde iyileşme ibaresi hissetmezse hemen uzman hekimle görüşmelidir. İltihaba sebep olan bakterinin direncinden kaynaklı olarak iyileşme ortaya çıkmayabilir. Bu tarz bir sorunda uzman ilaç değişimine gidebilir. İltihap herhangi bir virüsten kaynaklı olarak kişide meydana gelmişse antibiyotik tarzında ilaçlar faydalı olmayabilir. Vücut bu tarz bir durumda kendine ait olan antikorların üretimini yapar ve sorunun üstesinden kalkar.

Kişisel Bakım ve Dikkat Edilecekler

Akciğer iltihabı  sorunu yaşayan kişilerin kesinlikle sigara ve alkol alımından uzak kalması gerekir. Sigara dumanına bile maruz kalmamalıdır. Sigara kullanmak genel sağlık açısından da zararlı olduğu için kısa sürede bırakılmalıdır. Dinlenme sürecinde evde düzenli ve yeterli sıvı almak gerekir. Balgam sorunu yaşan kişiler varsa bunun kısa süre içinde atılması için uzman tavsiyesi alması gerekir. Ateş, titreme ya da kusma meydana gelirse de uzman hekim bilgilendirilmelidir.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...