Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Akciğer şişmesi, akciğerde sıvı toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan, erken müdahale edilmediği durumlarda kronikleşen pulmoner ödem hastalığıdır.

Akciğer Şişmesi Nedenleri

Akciğer Şişmesi

Akciğerleriniz, alveol adı verilen sayısız küçük elastik hava kesesi içerir. Her nefes aldığınızda, bu hava keseleri oksijen alır ve karbon dioksit bırakır. Normalde, gaz alışverişi problemsiz gerçekleşir. Fakat belirli durumlarda, alveol oksijenin kan dolaşıma absorbe edilmesini önleyerek hava yerine sıvı ile dolmasına neden olur.

Erken müdahale edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilecek bu durum birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Başlıca nedenleri arasında göğüs duvarına şiddetli darbe alınması ve darbenin etkisiyle organlarda yaşanan zedelenmeler ile boğulma vakaları yer almaktadır. 

Ulusal Sağlık İttifakı (NRHA) doktorlarından Megan Purvey ve George Allen 2005 yılında 96 700 yetişkin üzerinde yaptıkları çalışmada kronik kalp yetmezliği olan hastaların çoğunda hastanede tedavi gerektiren en az bir akut pulmoner ödem atağı olduğunu açıkladılar. 

Bunun dışında doğrudan ya da dolaylı olarak akciğerleri etkileyen kronik astım gibi uzun süre devam eden solunum yolu hastalıkları, viral enfeksiyonlar, kronik kalp rahatsızlıkları, diyabet, enfeksiyona bağlı gelişen zatürre gibi hastalıklar, obezite, merkezi sinir sistemi hasarı, toksik maddelere maruz kalma, aşırı duman soluma, anemi, kan nakli gibi tıbbi müdahaleler, dağcılık-paraşütle atlama gibi sporlarla uğraşanlarda yüksek rakım etkisi ile aşırı alkol tüketimi gibi durumlar sıvı birikmesini tetikleyerek akciğerler ve lenf bezleri üzerinde şişmeye neden olurlar.

Akciğer Şişmesi Belirtileri

 Belirtiler ani gelişen travmatik vakalarda farklı,  süreğen bir hastalıkla birlikte gözlendiğinde farklı olabilir. Aşağıda sayılan belirtilerin hepsi ciddi semptomlardır, belirtilerden biri ya da birkaçı ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz hayati önem taşımaktadır. 

  • Travmatik vakalarda görülen başlıca semptomlar; Nefes darlığı, boğulma hissi, kaygı, huzursuzluk veya endişe duygusu, köpüklü balgam ve kanlı öksürük, kalp sıkışmasına eşlik eden göğüs ağrısı, Hızlı, düzensiz bir kalp atışı.
  • Uzun süreli (kronik) hastalıklarla birlikte görülen semptomlar; Fiziksel aktivitelerin ardından çabuk yorulma ve nefessiz kalma,  düz yatarken solunum güçlüğü çekme, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı. gece uykusundan boğuluyormuş gibi bir hisle uyanma, eklem ve bacaklarda şişkinlik, karın bölgesinde şişkinlik, lenf bezlerinde şişkinlik, vücuda yeterli temiz kan dağılmadığı için sürekli uyku hali-yorgunluk, baş ağrısı, lenf bezlerinde büyüme, yeterli temiz kan pompalanmadığı ve hücrelere oksijen taşınamadığı için cilt renginde sararma, dudak bölgesinde mor-mavi tonlar. 
  • Dağcılık- paraşütle atlama gibi sporlarda yüksek irtifa semptomları;  Nefes almakta zorlanma, nefes alırken batma-acıma hissi, nefes darlığı, cilt renginde değişiklik, dudaklarda morarma, öksürük, düz olmayan yüzeylerde yürüme güçlüğü, yüksek ateş, köpüklü balgam, kanlı öksürük, hızlı, düzensiz bir kalp atışı (çarpıntı), göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi, baş ağrısı.

Tedavi Yöntemleri

Akciğer Şişmesi Tedavisi

Akciğerde şişkinlik görülmesi acil müdahale gerektiren durumlardan biridir. Tedavinin ilk adımı hastaya oksijen verilmesi yani oksijen terapisidir. Uzun süreli tedaviye geçilmeden önce elektrokardiyogram ve göğüs röntgeni sonuçları alınarak durumunuzun stabil olup olmadığı kontrol edilir.  Durumu stabil olmayan hastalarda akciğerlerdeki fazla sıvıyı arındırmak için diüretikler (su hapları), kan basıncı ilaçları ve kan damarlarını genişleten ilaçlar verilebilir. Redüktörler ile şişkinliğe neden olan sıvı miktarı düşürülebilir. Çok nadir durumlarda kişi hemen ameliyata alınmaktadır. Akciğerler stabil olduktan sonra ise uzun süreli tedavi seçeneklerine geçilir. 

Pozitif basınçlı ventilasyon (NPPV) ve pozitif havayolu basıncı tedavileri ile birlikte doktorunuz tamamlayıcı tedaviler önerebilir. Kullandığınız diüretik ilaca bağlı olarak doktorunuz daha fazla potasyum ve magnezyum almanızı isteyebilir. E vitamini, C vitamini ve Tiamin yönünden zengin gıdalardan oluşan destekleyici bir diyet önerebilir. Yine banyo yaparken sıcak-soğuk uygulamalar ile kan dolaşımını arttırmak için masajlar yardımcı tedavi yöntemleridir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...