Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğerde Lap Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Lenf düğümlerinin büyümesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle lenf nodlarının büyümesi altında ciddi bir hastalığın oluşması sonucunda meydana gelecektir.

Akciğerde Lap 

Lenf, koltuk altında, göğüs, boyun gibi organlarda bulunan fasulyeli şeklinde lenf sıvısı için bir nevi filtre görevi görmekte olan bezlerdir. Bu lenf bezlerinin şişmesi neticesinde akciğerde lap görülmektedir. Lenf bezleri vücudun bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçası olmaktadır. Lenfatik damarlara bağlı olmaktadır. Bu bezlerin görevi insanları hastalıklara neden olacak hücreleri barındırmak ve dolaşıma girmemesi için filtre görevi görmektedir. Kişilerde mediastinal lenf nodları vücudun mediasten bölgesinde bulunmaktadır. Göğüs boşluğunun kalp ve akciğerler arasında bulunur. Mediastinal lenf düğümleri, timus bezinin beyaz kan hücrelerinin bir türü olan kemik iliği üretilmesinde yardımcı olur. Bu durumda kişilerde mediastinal lenf nodlarının şişmesi sonucunda kişilerde bir takım rahatsızlıklar belirecektir. Enfeksiyon, kanser gibi hastalıklar sonucunda mediastinal akciğer lap görülmesi söz konusu olur. 

Nedenleri

Birçok enfeksiyonun akciğerde lap oluşmasına neden olmaktadır. Enfeksiyonla savaşmak için bağışıklık sisteminin bir parçası olur. Lenf bezlerinde enfeksiyon ortaya çıktığı zamanlarda hücreler içerisinde sıvı birikmesi neticesinde büyümesi görülmektedir. Enfeksiyon nedeniyle oluşmaktadır. Beyaz kan hücrelerinin artması sonucunda lenf düğümlerinde şişme görülebilir. Bu enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları, mononükleoz, HIV, fungal, parazitler olmaktadır. Vücudun içerisinde bulunan lenf nodlarının şişmelerine neden olacaktır. Lupus ya da iltihaplı eklem romatizması gibi bağışıklık sisteminde oluşan bozuklukların belli bir lenf nodunun bulunduğu bölgede enflamasyon ya da infeksiyon sırasında gelişebilir. Habis hücreler kan yoluyla lenf bezlerine ulaşması neticesinde oluşabilir. Göğüs kanseri, lenfoma, koltuk altında şişen lenf nodlarına neden olacaktır. Bunlar hızla büyümesi ile bilinmektedir. 

Lenf düğümlerinin şişmesine ayrıca, kızamık, su çiçeği, kabakulak gibi vital hastalıklarda neden olacaktır. Frengi, AIDS, lösemi, bir takım kullanılmakta olan ilaçların yan etkileri de neden olur.

Belirtileri

Akciğerde lap bulunduğu bölgeye göre şişmesi sonucunda bir takım belirtiler gösterecektir. Bazı hastalarda üst solunum yolları enfeksiyonlarında geçirdikleri, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler olabilir. Ağrılı lenf bezlerinin şişmesi görülecektir. Kişilerin derilerinde enfeksiyon oluşmasına da neden olacaktır. Kızarıklık, şişlik düğüm olacaktır. Akciğerde bulunan lenf düğümlerinin şişmesi sonucunda, şişmiş düğümü hissedemeyecek olmanıza rağmen bu durumda kişilerde kronik öksürmeye neden olacaktır. Lenf bezlerinin şişmesi neticesinde derinin altında yumru şeklinde hissedilmesi normal olmaktadır. Eğer ki enfeksiyona bağlı olmadan gelişmesi durumunda kişilerde lenf bezlerinde büyüme ve ağrı hissedileceği gibi hassasiyet olacakları, kızarıklık ve sıcaklığa da neden olabilirler.

  • Vücudun üzerinde şiddetli ağrı oluşması;
  • Yüksek ateş;
  • İştah kaybı;
  • Öksürük;
  • Solunum problemleri;
  • Yorgunluk;
  • Baş ağrısı.

Tanı

Eğer ki kişilerde iki haftadan uzun süren kronik öksürük olması durumunda, şişliğin ele gelmesi ve kendiliğinden geçmemesi, gece terlemelerinin yaşandığı, kişinin kendisini çok yorgun hissetmesi durumlarında ve düşmeyen yüksek ateş olduğu zamanlarda doktora görünmesi gerekmektedir. Doktor tarafından ilk olarak fiziksel muayene yapılacaktır. Daha sonradan kan testleri, röntgen, bilgisayarlı tomografi çekilerek tanı konulabilir. Bazı durumlarda şişmiş lenf bezlerinde kişilerin biyopsisi yapılmaktadır. Dokuya bir iğne ile girilerek lenf dokusundan bir parça alınarak incelenmektedir.

Kişilerde mediastinal lenf düğümlerinin şişmesi sonucunda belirtiler görülmesi halinde, mediastinoskopi denilen bir yöntem uygulanacaktır. Bu yöntem sayesinde lenf nodlarının şişmesinin nedenini öğrenmek amacıyla göğüs kısmına bir tüp yerleştirilecektir.

Tedavisi

Lenf düğümlerinin şişmesi neticesinde ilk olarak ibuprofen veya asetaminofen bazlı ilaçlar verilecek ve hem yüksek ateşi azaltmak hem de ağrının dinmesini azalmak hedeflenmektedir. Eğer ki lenf bezlerinde oluşan şişliğin kaynağı viral yolla bulaşan bir enfeksiyon sonucunda meydana gelmesi halinde 2 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır. Eğer ki bu şişkinliğe bir enfeksiyon neden oluyorsa çeşitli antibiyotikler, antiviral ilaçlar verilmektedir. Apse oluşması sonucunda boşaltılması için müdahale edilmesi gerekmektedir. Kanserli hücreler sonucunda oluşması durumunda tedavi ilk olarak cerrahi yöntem ile çıkartılacak daha sonradan radyasyon veya kemoterapi almalıdır.

Torakoskopik yöntem kullanılarak cerrahi tedavisi ya da genel anestezi altında biyopsisi alınacaktır. Cerrah tarafından yapılan 1 cm civarında olan kesiler sayesinde göğüste kanül bölgesine tüp yerleştirilir. Bu işlem sırasında özel cerrahi aletler ile şişmiş olan lenf bezlerine ulaşılır. Ve kişilerin lenf bezleri çıkartılmadan bir parça alınması ve patoloji de incelenmesi istenecektir. 

Kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek türde beslenmeleri, alkol ve sigara tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir. Sıcak kompresler her zaman için fayda sağlayacaktır. Bol bol dinlenmesi ve ele gelen lenf nodlarının sıkılmaması gerekmektedir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...