Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kireçlenmesi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kemik gelişiminin temel ögelerinden biri olan kalsiyum nadiren akciğerler gibi yumuşak dokularda birikerek kireçlenmeye neden olur. Bu kireçlenme, pulmoner kalsifikasyon olarak da adlandırılmaktadır.

Akciğer Kireçlenmesi Nedenleri 

Röntgen Filminde Görülen Bir Akciğer Kireçlenmesi

Kalsiyum, insan vücudundaki sayısız fonksiyonlar için gerekli minerallerden biridir. Kemik gelişimi, kanın pıhtılaşması, hormon salınımını düzenleme gibi fonksiyonlar bunlardan sadece birkaçıdır. Vücudun ihtiyacı olan kalsiyum miktarı yaşa, cinsiyete ve kiloya göre değişmektedir. Yine de sağlıklı bir vücutta bu mineral yumuşak dokularda birikmez. Eğer birikiyorsa bu durum kireçlenme olarak adlandırılır ve altta yatan bir hastalığın belirtisidir. 

Asbest adlı minerale maruz kalmak, kot taşlama gibi işlerde çalışmak pulmoner kalsifikasyonun gelişmesindeki en yaygın nedenlerdir. Ayrıca bronşit, böbrek yetmezliği, silikozis, pulmoner amiloidoz, kanser gibi kronik hastalıklar ile akciğer zarında tahriş yaratan enfeksiyonlar, tüberküloz, zatürre, göğüs duvarına darbe alınması gibi akut hastalıklar akciğerlerde kireçlenmeye neden olmaktadır. Histoplazmos adı verilen bir mantar enfeksiyonu da akciğerler üzerinde yaralara neden olarak bu yaraların üzerinde kalsiyum birikmesine yol açar.

Bazı durumlarda akciğer kireçlenmesi kanser ile karıştırılmaktadır. Akciğerlerdeki kireçlenme kanser değildir fakat bazı kanser türlerinde belirtilerden biri yumuşak dokular üzerinde gelişen nodüller halindeki kalsifikasyondur. 

Akciğer Kireçlenmesi Belirtileri

 Belirtiler, farklı hastalıklarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu açıdan başlangıç döneminde tespit edilmesi zordur. Özellikle sigara kullanımında gelişen KOAH ve amfizem gibi hastalıkların varlığında belirtiler bu hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Kronik solunum yolu hastalıklarında görülen tüm belirtiler pulmoner kalsifikasyon hastalığında da aynıdır. Bu belirtiler arasında en yaygın görülenler; 

  • Nefes darlığı, 
  • Öksürük, 
  • Solunum sırasında hırıltı, 
  • Göğüste ağrı ve batma hissi, 
  • Nedensiz kilo kaybı, 
  • Ağız boşluğu, yanak, dudak ve tırnaklarda morumsu renktir. 

İlerlemiş durumlarda yumuşak doku üzerinde biriken kalsiyum iyice sertleşerek dokunun parçalanmasına ve iç kanamaya neden olabilir. Akciğerlerdeki yırtılmanın ilk belirtileri, öksürürken ağızdan kan gelmesi, yutkunma zorlukları, göğüs kafesinde dolgunluk hissi, şiddetli göğüs ağrısı, ayağa kalkınca değişen basınç yüzünden baş dönmesi ve baygınlıktır. 

Akciğer Kireçlenmesinde Teşhis ve Tedavi Süreci

Kireçlenmiş akciğer yüzeyi

Akciğer kireçlenmesi sıklıkla başka amaçlarla yapılan muayeneler ve görüntüleme testleri sırasında tesadüfen fark edilmektedir. Birçok durumda hem hasta hem de doktor belirtileri başka hastalıklarla ilişkilendirebilir ya da kireçlenme çok ilerleyip ciddi hasarlara yol açana kadar önemsemeyebilir. Kalsifikasyon; akciğer grafisi, BT tarama testleri ve röntgen gibi görüntüleme filmlerinde kolaylıkla fark edilebilir. Kalsifikasyon fark edildikten sonra doktorunuz kireçlenmeye neden olan hastalıkları belirlemek için tam kan sayımı, idrar tahlili, hormon testleri gibi testlerden birini ya da birkaçını daha isteyebilir. Vakıaların çoğunda, tedavinin amacı altta yatan hastalığı bulmak ve kireçlenmenin neden olduğu semptomları hafifletmektir. Akciğer kireçlenmesi hemen tedavi edilebilen bir hastalık değildir ve bir süreç gerektirir. Hastalar sabırlı olarak doktorları ile işbirliği içinde olmalıdırlar. 

 Tedaviye Yardımcı Olabilecek Doğal Terapiler

 Akciğer Kireçlenmesinde tıbbi tedavi yöntemleri yanında bitkisel kürler ve küçük yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu kürler tamamen iyileşme sağlamasa da semptomları azaltmaya ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Özellikle magnezyum kalsiyumu dengeleyen bir mineral olduğundan magnezyum açısından zengin olan ıspanak ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler kalsifikasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu kürleri uygularken doktorunuza haber vermek ve düzenli olarak süreci takip etmek önemlidir. Çünkü düşük kalsiyum diyetleri uzun süre uygulandığında başka hastalıklara neden olabilir. 

Demir açısından zengin besinler; Pekmez gibi bolca demir içeren ve kan dolaşımı üzerinde iyileştirici etkisi olan besinlerin kireçlenmeyi önlediği bilinmektedir. Kür olarak uygulamak için sabah aç karna ve akşam üstleri 1 tatlı kaşığı pekmez 1 ay boyunca düzenli olarak kullanabilirsiniz. 

Elma Sirkesi; Akciğerler gibi yumuşak dokularda biriken kalsiyum tortularını temizleyerek kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. 1 su bardağı içine 1 çay kaşığı elma sirkesi ilave ederek gün içinde 1 bardak içebilirsiniz. 

Zeytinyağı; Akciğer yüzeyindeki kireç tortularını temizlerken damarların iyileşme sürecini hızlandırır. Her gün bir tatlı kaşığı içmek ya da salatalara eklemek tedavi sürecine yardımcı olacaktır. 

Bu kürleri 1 ay boyunca uyguladıktan sonra doktor kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. 

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 2,33 puan
Loading...