Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri Hastası Olan Kişilerin Ağızından Kan Gelmesi Neden Meydana Gelir?

Akciğer kanseri tüm dünya genelinde, bizim ülkemizde kanser çeşitleri arasında erkek kişilerde en yaygın şekilde gözlemlenen ve en çok ölüme neden olan kanser türüdür. Bu kanser türünün kısa süre içinde tedavi edilmesi çok önemlidir.

Ağızdan Kan Gelmesi 

Akciğer kanseri, Akciğerde bulunan dokularındaki hücrelerin kontrol olmadan çoğaldığı bir hastalık türüdür. Kontrolsüz şekilde meydana gelen çoğalma, hücrelerin çevrelerinde bulunan dokuları istila etmesi ya da akciğer dışında bulunan organlara yayılmalarını sağlayabilir. Akciğer kanseri tüm dünya genelinde, bizim ülkemizde kanser çeşitleri arasında erkek kişilerde en yaygın şekilde gözlemlenen ve en çok ölüme neden olan kanser türüdür. Kadınlarda ise dördüncü sıklıkta gözlemlenen bir kanser çeşididir. Kadınlar arasında  kanser ölümleri içinde ikinci sırada yer alır. Tüm dünya çapında her sene hemen hemen 1,3 milyon insan akciğer kanserinden kaynaklı olarak yaşamlarını kaybetmektedir. Akciğer kanseri genelde 50 yaş üstünde kişilerde sık şekilde gözlemlenir. Son dönemlerde sigara kullanım yaşının düşmesinden kaynaklı olarak yirmili yaşlardaki gençlerde bu sorun görülmeye başlamıştır. Akciğer kanserinin belirtileri sorunun nerede başladığına, nasıl yaygınlık gösterdiğine ve kişi bedenin hastalığa nasıl tepkiler verdiğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. En sık meydana gelen belirtileri; öksürük, kan tükürme, nefes darlığı ve kilo kaybıdır. Bu belirtilerin içerisinde hasta kişiyi doktora yönlendiren en önemli belirti ağızdan kan tükürmedir. Ağızdan kan gelmesi her zaman akciğer kanseri işareti olmayabilir. Bundan dolayı akciğer kanseri teşhisi konulması zaman alabilir. Ayriyeten akciğer ile bronş sistemi ağrı duyularına duyarlı olmaması, ilk belirti olarak ortaya çıkan öksürüğün sigara kullananlar tarafından sigara kullanımına bağlanması, bir hastalık semptomu olarak değerlendirilmemesi nedeni ile akciğer kanseri olan kişilerin teşhisi çoğunlukla ilerleyen evrelerde konulur. Erken teşhiste sigara içen kişilerde olgularda daha öncesinde var olan öksürüklerin karakter değiştirmesi, sorunun şiddetinin artması, yapılan tedaviye cevap alınmaması veya kanlı balgam ile beraber olması tarzındaki belirtiler, akciğerlerde kanser açısından uyarıcı olması gerekir.

 Ağızdan Kan Gelmesi ve Kanser Belirtileri 

Akciğerlerdeki meydana gelen kanser türlerinde belli başlı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında;

Kanser kalbe gitmeye olan büyük toplardamara bası yaptığından dolayı  yüz, boyun ve gözlerin kapak kısımlarında şişlik, göğsün üst kısımları, omuz ile boyunda genişlemiş toplardamarlar izlenir. Meydana gelen bulgulara baş ağrısı, başta dönme, uyuşukluk, gözlerde bulanık görme, göğüs bölgesinde ağrı ve yutmada güçlük de eşlik eder. Bazı durumlarda bu hastalar, kanserin beyine yayılmasına bağlı olarak baş ağrısı, bayılma, kişilik değişiklikleri tarzında belirtiler ile ilk önce beyin ve nöroloji cerrahisi kliniklere başvururlar. Yukarıda belirtileri anlatılan akciğerlerde kanserinin öncelikli olarak akla gelmesi teşhisi açısından oldukça önemlidir. Özellikle 50 yaş üzerinde sigara kullanan kişilerde, üç haftadan daha uzun zaman öksürüğün devam etmesi, öksürük ile beraber Ağız bölgesinden kan gelmesi  kesinlikle akciğerde kanseri akla getirmelidir. Hasta kişiye ilk önce akciğer grafisi çekim işlemleri yapılır. Yapılan işlemde lezyon belirlemesi durumunda daha ileri olan radyolojik tetkikler bilgisayarlı tomografisi ç ekilmesi gerekir. Bilgisayarlı tomografi uygulamasında kitlenin yerleşim durumuna göre bronkoskopi adına verilen bir cihaz yardımıa ya da transtorasik ince iğne aspirasyonu adı verilen teknikle parça yani biyopsi alınması gerekir. Alınan parça hemen patolojiye gönderilmelidir. Akciğer kanseri mikroskobik görünüm bulgularına göre küçük hücreli ve küçük  hücreli dışı olarak ikiye ayrılır. Küçük hücreli dışı kanser de yassı hücreli, adenokanser ile büyük hücreli olmak sureti ile üç gruba ayrılır. Dünyada en fazla adenokanser görülür ve ülkemizde en fazla yassı hücreli kanseri görülür. Akciğer kanseri tüm dünyada ile ülkemizde  sık şekilde gözlemlenmesine ve ölüm riski yüksek olmasına rağmen sigara en başta olmak sureti ile risk etkenlerinin ortadan kaldırılması ile önlenebilir. Başlıca risk etkenleri içinde;

  • Sigara
  • Mesleki ve çevresel etkenler
  • Hava kirliliği
  • Akciğerler geçirilen hastalıklar

Hastalığın komşu olan ve uzak olan organlara yayılıp yayılmadığı dört evreye ayrılır.

  • Erken evrede yapılacak tedavi oldukça önemlidir. ( birinci ve ikinci evre )
  • İleri evrelerde; kemoterapi, ışın tedavisi ya da bu tedavilerin her ikisi beraber uygulanmaktadır. (üçüncü ve dördüncü evre )


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...