Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanaması Belirtileri Tanı Teşhis ve Tedavisi

Akciğer kanamaları oldukça riskli bir sağlık problemini açığa çıkarmaktadır. Kısa sürede bireye müdahale edilmediği takdirde kanın akciğere dolması ile hasta hayatını kaybetmektedir.

Tıp dilinde bir diğer adı hemoptizi olan akciğer kanaması tehlikeli bir sağlık problemidir. Genellikle çeşitli kazalar sonucu oluşan akciğer kanaması çeşitli düşme, çarpma ve benzeri şiddet gerektiren durumlar sonucunda meydana gelmektedir. İç kanama olması nedeniyle hemen müdahale edilmediği sürece hastanın hayati riski bulunmaktadır. Farklı belirtileri bulunduğu gibi yaralanma dışında çok nadir durumlarda meydana gelebilir. Akciğerde meydana gelen kanama kişinin hayatını tehdit eder ve akciğerin aşırı kan ile dolmasına neden olmaktadır. Kişiye yapılan ilk müdahale de kişinin organının hangi tarafı kanamakta ise kişi o bölgesi altta kalacak şekilde yan yatırılmalı. Bu sayede bir nebze de olsa kanamanın ciğerlere daha fazla dolması durdurulur. Bu sayede kişinin tedavisi için zaman kazanılmış olmaktadır.

Başta trafik kazaları sonucunda meydana gelen kanamaların yanı sıra akciğer bölgesine darbe alınması durumunda, çarpmalarda, akciğer hastalıklarında, kan hastalıklarında, bronşektazi, tüberküloz, lösemi ve düşme gibi bir çok etkene bağlı olarak akciğer kanaması olabilmektedir. 

Akciğer Kanamasının Belirtileri

  • Bir anda meydana gelen burun kanamaları ( normal kanamanın dışında)
  • Kulağın herhangi birinden kan gelmesi
  • Ağızdan kan gelmesi
  • Sürekli olarak tutukluluk yapan öksürük ve yanı sıra öksürürken ağızdan kan gelmesi
  • Vücut nem oranında yükselme ve soğukluk hissi
  • Cilt yapısında meydana gelen solukluk
  • Baş dönmeleri, baygınlık ve sersemleme
  • Nefes darlığı
  • Kan basıncında düşme
  • Nabız düşüşü
  • Şok geçirme

Kanamalarda ciddi belirtiler söz konusudur. Nedenlere bağlı olarak bu gibi belirtiler ile karşılaştığınızda hiç vakit kaybetmeden acil servis ekiplerine haber vermeniz gerekir. Aksi takdirde yapacağınız bilinçsiz bir hareket bile hastanın hayatına mal olabilir.

Akciğer kanaması

Akciğer Kanamasının Etkileri

Kanamanın başlaması ile akciğerlerimiz oksijen alıp verme kaynağı olan bölgede kan dolduğu için hasta yeteri düzeyde soluk alıp verememektedir. Bu esnada etkileşimlere bağlı olarak şok geçirmektedir. Bu durumda  hastanın bilinci kapanmakta ve nabzı giderek düşmektedir. Kanama belirtileri ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken tedavinin hiç vakit kaybedilmeden yapılması gerekliliğidir. Kanama tedavisi için zaman en önemli kavram olmakta.

Akciğer Kanaması Nasıl Durdurulur Tedavi ve Tetkik Yöntemleri

  • İlk olarak kanama geçirilen kişide yapılması gereken işlem kan sayımı olmakta
  • Sonrasında ise CT  taraması gerçekleştirilmektedir
  • Kanama olan bölge ultrason ile gözlemlenir
  • Kolonoskopi uygulamasında bulunulur
  • Endoskopi uygulamasına geçilir
  • Anjiyografi ile çeşitli testler yapılarak kanamanın nerede ne düzeyde başladığı sağtanarak tedaviye devam edilir.

Kanama bölgesi saptandığı zaman uzman doktorlar hastanın rahatlıkla nefes alıp vermesi için tıbbi müdahalede bulunur.  Bu sayede akciğerde bulunan fazla kan boşaltılır. Bunun yanı sıra birde hastanın soluk borusunun nefes alıma açık olması en önemli bilgilerden bir tanesidir. Tedavi uygulaması esnasında bronkskopi uygulamasında da bulunulması gerekmektedir. Bronkoskopi uygulaması yapılırken aynı zamanda da kanamayı durdurma veya bloke etmek için müdahale etmek gereklidir.

Akciğer kanaması ameliyatında akciğer hava yollarında ve kılcal damar üzerinde ilerleyen kanamanın durdurulması adına en uygun formda olan bronşiyal embolizasyon adı verilen akciğer ameliyatı yöntemi tercih edilmektedir. Kılcal damar üzerindeki kanamayı durdurmak adına kasık damar bölgesinden girilerek damar üzerinde ilerleyip kanamaya neden olan kılcal damar tespit edilir. Komplikasyon oranı oldukça düşük bu uygulama ağrısız ve acısız bir şekilde uygulanır. Kanamanın durumu ve kanama sebepleri doğrultusunda 1-2 saat içerisinde kanama tedavisi gerçekleştirilir.

Bebeklerde Akciğer Kanaması

Bebeklerde de özellikle ilk doğdukları zaman erken doğum dediğimiz (prematüre) bebeklerde gözlemlenen bir durumdur akciğer kanaması. Belirtileri doğumdan sonra çocuğun zor nefes alıp verme, morarması ve bağlı olduğu oksijen tüpüne doğru kan sızmasıdır. Bunun doğum zamanı karakterize bir klinik durumu olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bu tarz belirtileri olan bebekler düşük doğum ağırlıklı olan ve erken doğum sonucu dünyaya gelen bebeklerdir.

Öksürmekten ağız yolu ile çıkan kanama durumunda bitkisel denemelerde bulunarak tedavinize ek olarak süreci hızlandıracak uygulamalarda bulunabilirsiniz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...