Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Vücudumuza solunum yolları ile giren oksijenin kana geçmesini ve kanda bulunan karbondioksit dışa atılmasını sağlayan akciğerde bulunan arter damarların kan pıhtısı sonucunda tıkanması durumu zaman zaman meydana gelebilir.

Akciğer Damar Tıkanıklığı 

Arter damarlarında tromboembolizm, damarlarda artmış kan pıhtısının oluşmasına neden olacak olan çok ciddi bir hastalık olmaktadır. Arter içerisinde bir kan pıhtısı oluşması sonucunda kan dolaşımını tamamen engelleyecek ve organlara ya da dokulara kan ulaşımını engelleyecektir. Pulmoner arter, insan vücudunun kan dolaşımına giren insan vücudunun en büyük damarlarından bir tanesi olmaktadır. Arter damarı sağ atriyumdan başlamaktadır ve akciğere gider. Oksijenden zengin olan venöz kan taşır ve bu sayede kanın dokulara ya da organlara ulaşmasını sağlamaktadır.

Sağ karıncığın ve akciğer atardamarları arasında bulunan pulmoner kapak kalp kasıldıktan sonra açılması sonucunda kanın akciğerlerine ulaşmasını sağlamaktadır. Bebeklerde doğumsal olarak kalp deliği gibi durumlarda sıklıkla görülen bir hastalık olmaktadır.

Nedenleri

Arter damarlarının pıhtı sonucunda tıkanması durumunda akciğere kan ve oksijen alımını bırakacaktır. Tüm diğer organlar bu nedenle oksijen alımının azalmasına neden olacaktır. Kan dolaşımının azalması sonucunda hastalığın akut bir şekilde ilerlemesi neticesinde kitlesel emboli oluşacaktır. Bunun sonucunda da birçok kişi hayatını kaybetmektedir.

  • Yeterli miktarda egzersiz yapmaması;
  • Uzun süreli yatak istirahati sonucunda kanın uzunca bir süre akışının azalması;
  • Varikoz damarları;
  • Tümörlerin gelişimi;
  • Kist;
  • Kan koagulabilitesini çoğaltan ilaçların uzun bir süre kullanılması;
  • Travma sonrasında geçirilen cerrahi müdahaleler neticesinde kan damarlarının hasar görmesi;
  • Damarlarda çeşitli hastalıkların oluşumu;
  • Virüslerin yaygınlaşması;
  • Zehirli ürünler;
  • Tromboflebiti.

Bu durumun akut gelişimi arterin ana bölümlerinin hızla artması sonucunda tıkanıklık oluşur. Bu durum neticesinde çok sayıda segmental kapsayacaktır. Bu tıkanıklık genellikle gelişim süreci akut bir biçimde başlayacaktır. Hızla ilerleyecek ve çeşitli solunum ya da pankreas yetersizliğine neden olacaktır. 

Belirtileri

Kişilerin damarlarında pıhtı oluşması sonucunda solunum yetmezliği gelişecek, solunum durması veya ventiküler fibrilasyın oluşması görülebilir. Tromboenbolizm uzamış pulmoner arter, karakteristiği olarak arter büyük ve orta boy kısımlarında gelişir. Buna eş olarak kişilerde kalp krizi meydana gelebilir. Tekrarlamakta olan kronik tromboemboli, loblarda ve akciğer segmentlerinde oluştuğu zamanlarda kalp krizi, plevrusta, hipertansiyon sonucunda meydana gelen emboli çoğunlukla bir takım tümörlerin kardiyovasküler hastalıklarının neticesinde gelişmektedir. 

  • Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Vücudun üst kısmında siyanoz;
  • Boynun damarlarının şişmesi;
  • Hızlı nefes alıp verme;
  • Arteriyel hipertansiyon;
  • Taşikardi;
  • Yüksek Ateş.

Pulmoner arteriyel emboli sonucunda kişilerin kalp atış hızının bozulmasına neden olacaktır. Kan basıncında düşme görülmektedir. Bu tür değişiklikler neticesinde kişilerde sıklıkla pulmoner ödem, ventriküler yetmezliğinin gelişmesi ile sonuçlanır. Akciğer damar tıkanıklığının teşhisi farklı yöntemler ile yapılmaktadır.

Yenidoğan bebeklerde doğumsal kalp rahatsızlığı anne karnında başlamaktadır. Nefes darlığı ve morarma gibi belirtileri olur. Kalbin gelişmesinde anormallikler oluşması sonucunda nefes darlığı, morarma, şuur kaybı ya da inme gibi sonuçlara neden olabilir.

Tanı

Akciğerlerde bulunan kan pıhtısının tam olarak yerini tespit etmek ve yaşanmakta olan hastalığın ciddiyetine göre uygun tedaviye bir an önce başlanması gerekmektedir

  • EKG; Röntgen;
  • Tomografi;
  • Perfzuon sintigrafisi;
  • Selektif anjiyografi. 

Kişilerde meydana gelen akciğer damar tıkanıklığı miyokarddaki değişiklikleri anlamak amacıyla, EKG gerçekleştirilmelidir. Pulmoner arter trombozu için göğüs röntgeni çekilmektedir. Akciğerlerin perfüzyon taraması sonucunda kan miktarının azalması sonucunda ciğerlerde nerede meydana geldiği anlaşılmaktadır. Ekokardiyografi, kalpte sorunları tespit etmek amacıyla gerçekleştirilecektir. Bilgisayarlı tomografi pulmoner arterin farklı yerlerinde bulunan trombozu belirleme konusunda yardımcı olacağı gibi lezyonun derecesini ve tromboz oluşumun hacmini de gösterecektir.

Tedavisi

Akciğer tedavisinde kişilerin hastalığa bağlı olarak var olan belirtilerin şiddetini azaltmak amacıyla ve ölüm riskini azaltma amaçlayan acil resüsitasyon önlemleri alınarak başlamaktadır. Hastanın tanısı konulması durumunda hemen yoğun bakım ünitesine alınması gerekmektedir. Bu bölüm içerisinde özel ekipmanlar bağlanacaktır. Ve hasta sağlık çalışanları tarafından sürekli bir şekilde izlenmelidir. Hastalığın en ana tedavisi ilaçların kullanılması olmaktadır. Eğer ki hastaya ilaç tedavisi sonucunda herhangi bir yanıt vermemesi halinde cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Sıklıkla antikoagülan tarzında olan ilaçlar kullanılarak kan pıhtılaşmasının önüne geçmek ve hızlı bir şekilde hastayı tedavi etmek amaçlanmaktadır. Ayrıca kullanılacak olan fibrinolitik ilaçlar trombosit içerisine girmesi sonucunda pıhtıyı giderme konusunda başarılı olmaktadır. Tedavi başlar başlamaz kan pıhtısının azalarak yok olması söz konusu olacaktır. 

Oluşan tromboembolizm, trombüsün alınmasını amaçlayacak cerrahi yöntem kullanılarak hastanın tedavi edilmesi de söz konusu olabilir. İlk yöntem olarak içi boş damarların yapay dolaşımı veya geçici oklüzyonu yok olması hedeflenmektedir. İntravenöz ilaçların kullanılması ise bu tedavinin uygun olması durumunda daha sıklıkla kullanılmaktadır. Çoğunlukla bu yöntem hastanın yaşlı olması ve masif pulmoner emboli olması durumunda kullanılan bir yöntem olur. Cerrahi yöntem sırasında pulmoner kapak kısmında ya da arterlerde meydana gelen daralmanın sonucunda kişilerin açık kalp ameliyatı olması söz konusu olmaktadır. Darlığa neden olan birçok dokunun çıkarılması ve yama eklenerek genişletilmesi yöntemler uygulanacaktır. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...