Akciğer Enfeksiyonlarından Kurtulmak İçin Tedavi Nasıl Yapılır?
Akciğer enfeksiyonu sorunlarının tedavi edilmesi için öncelikli olarak altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Bu belirlemeden sonra gerekli tedavi sürecine başlanır. Ayrıca tedavi bitkisel olarak da desteklenebilir.
İçindekiler
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Akciğer enfeksiyonu nasıl geçer kapsamında akla gelen ilk tedavi antibiyotiktir. Bakteriyel sorunlardan kaynaklı olarak meydana gelen hastalıklarda antibiyotik reçete edilir. Yalnız tedavi planı hazırlanmadan önce hangi bakterinin bu soruna neden olduğunu belirlemek adına uzman belli başlı testlerin yapılmasını ister. Antibiyotik tedavisi sürecinde sorunun ortaya çıkardığı semptomlar 3 gün içinde azalmaya başlar. Yalnız hastalıktan kaynaklı olarak kullanılan ilaçlar fayda sağlamazsa hasta kesinlikle hemen uzmana tekrardan başvurmalıdır. Farklı bir tedavi çeşidi de anti viral ilaçların reçete edilmesidir. Akciğer enfeksiyonuna ne iyi gelir kapsamında bu ilaçların kullanımı ile meydana gelen sorunlar 1 ile 3 hafta içinde ortadan kalkar. İlaç tedavisi içinde ateş düşürücüler de kullanılır. Enfeksiyonlardan kaynaklı olarak oluşan ateş kısa sürede düşürülmelidir. Çoğunlukla akciğer enfeksiyon sorunları yaşandığı zaman öksürükte meydana gelir. Öksürük varsa uzman öksürük ilaçlarının kullanılmasını ister. Akciğerde bulunan enfeksiyonunun ilerlemesi durumunda hasta kişi yoğun bakıma alınabilir. Hatta bu süreçte cerrahi müdahale bile edilebilir. Bu duruma gelen kişilerin uzun süre gözetim altında tutulması gerekir. Akciğer enfeksiyonu iyileşme süreci kişiden kişiye göre farklılıklar gösterir. Bunun nedeni de hastalığın neden kaynaklandığıdır.
İyi Gelen Bitkiler
Okaliptüs
Avustralya’ya özgü, okaliptüs akciğer ve solunum yolu enfeksiyonları için mucizevî etkiler sunar. Özellikle Amerikalılar tarafından solunumu geliştirmek ve boğazda bulunan tahrişi azaltmak adına sık şekilde kullanılır. Okaliptüs öksürük pastilleri ve şuruplarda ortak bileşenler içerir. Etkinlikleri de cineole adı verilen bir bileşikten kaynaklanmaktadır. Cineole’un birçok avantajı bulunur. Bir balgam söktürücü, öksürüğü hafifletebilir, tıkanıklığı ortadan kaldırır ve rahatsız eden sinüs pasajlarını yatıştırır. Ayriyeten okaliptüs antioksidan içerdiğinden dolayı soğuk ya da farklı bir hastalık esnasında bağışıklık sistemini destekler. Okaliptüs yağı banyoda buhar uygulamasında da kullanılabilir. Banyo küvetine doldurulacak sıcak suyun içine damlatılan okaliptüs yağı derin derin içe çekilmelidir.
Nane
Nane ve naneden elde edilen yağ mentol içeriğine sahiptir. Akciğerlerden solunumun daha rahat şekilde yapılması adına etkiler sağlar. Mentol insan vücudunda harika bir dekonjestandır. Özellikle akciğer enfeksiyonlarından kaynaklı meydana gelen tıkanıklıkları gidermek için göğüs ve sırt bölgesinde düzenli olarak yağı sürülebilir. Zararlı organizmalar ile savaşma konusunda faydalı olan nane çay olarak da tüketilebilir. Kuru ya da taze nane yaprakları sıcak suyun içinde demlendikten sonra gün içinde 4 kez içilir.
Osha Kökü
Eski dönemlerden bu yana solunum desteği sağlamak adına kullanılmaktadır. Bu bitkinin kökleri kafur içerir. Düzenli şekilde kullanılacak olan osha kökü akciğere destek olur, akciğerde var olan dolaşımı kolaylaştırır ve nefes almayı destekler. Osha kökünden hazırlanacak olan çay gün içinde 2 kez tüketilmelidir.
Sığırkuyruğu Otu
Bu bitkinin yaprakları ve çiçekleri akciğerin güçlenmesine yardımcı olan etkilere sahiptir. Akciğerde bulunan mukusu temizler, bronşları temizler ve solunum yollarından bulunan iltihapları azaltır. 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 çay kaşığı sığır kuyruğu otu atılır ve demlenmesi adına kenarda 10 dakika boyunca bekletilir. Ardından süzülen bu karışım günde 2 kez içilmelidir.
Adaçayı
Adaçayı akciğerlerdeki sorunlar ve solunum rahatsızlıkları konusunda faydalıdır. Çay öksürük ve boğaz ağrılarını gidermek adına harikalar sunar. Çay gün içinde iki kez tüketilmelidir. Ayrıca akciğerde bulunan hastalıkların ortadan kaldırılması adına adaçayı buhar tedavisi işlemleri tercih edilebilir. Bir tencere içine yarım litre su koyulur ve kaynatılır. Ardından 2 yemek kaşığı adaçayı atılarak kaynatılmaya devam edilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra baş bölgesi temiz bir havlu ile örtülür. Tenceredeki buhar dikkatli bir şekilde derin derin içe çekilmelidir. Gün içinde 2 kez uygulanmalıdır.
Kaynaklar
- http://www.healthy-holistic-living.com/herbs-for-healthy-lungs.html
- https://theheartysoul.com/best-herbs-for-lung-health/
- https://www.verywell.com/signs-and-symptoms-of-a-lung-infection-914759 https://www.medicinenet.com/upper_respiratory_infection/article.htm
- https://www.onhealth.com/content/1/respiratory_infections_causes
- https://patient.info/health/chest-infection