Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Balgam Söktürücü Çayların Hazırlanması ve Tüketim Şekilleri

Balgam sökmek için bitkiler ile hazırlanacak çaylar oldukça etkilidir. Yalnız bu çayların her seferinden taze şekilde hazırlanması ve her daim düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Balgam Söktürücü Bitki Çayları

Sığırkuyruğu

  • 1 çay bardağı kaynar su 
  • 1 ile 2 çay kaşığı kurutulmuş sığırkuyruğu yaprakları veya çiçekler
  • 1 ile 2 çay kaşığı bal

Hazırlanışı

Su ve sığırkuyruğu yapraklarını 15 dakika boyunca kaynatın. Ardından süzdüğünüz çayın içine balı ekleyin. Günde 2 kez içilmesi gerekir. Çay dışında sığırkuyruğu yaprakları ile hazırlanan çayın buharı teneffüs edilebilir. Astım, tıkanıklık ve öksürük sorunlarının ortadan kaldırılması için buhar teneffüsü ve çayı çok faydalıdır. Balgam söktürücü olduğu için akciğerlere fayda sağlar. Bu otun kullanımı ile vücutta ve akciğerlerde bulunan fazla mukus dışarıya atılır.

Anason Tohumu Çayı

Anason tohumu birçok hastalık konusunda etkili çözümlerin elde edilmesini sağlayacaktır. Özellikle sindirim hastalıkları, mide sorunları, boğaz ağrısı, balgam, öksürük ve üst solunum yolları hastalıkları konusunda ilaçlar kadar etki sağlar. Anason tohumu için gerekli malzemeler;

  • Anason tohumları
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı ve Kullanımı

Anason tohumları bir havan içinde ezilir ve kaynayan suyun içine eklenir. 10 dakika boyunca kaynatılır. Kaynayan anason tohumları süzüldükten sonra gün içinde 1 bardak içilmesi gerekir.

Buharı Teneffüs Et

Buhar teneffüs etmek balgam söktürücü bitkiler kadar etkili bir yoldur. Buharın teneffüs edilmesi için;

Bir tencere içine su doldurulur ve iyice kaynatılır. Balgamın etkili şekilde atılması için kuru nane yaprakları, sığırkuyruğu yaprakları ya da okaliptüs yağı kullanımı yapılmalıdır. Bu bitkilerden bir tanesi seçilir ve kaynayan suyun içine atılarak 3 dakika daha kaynatılır. Baş bölgesi temiz bir havlu ile örtülür. Tencere üstünde en az 10 dakika boyunca ya da su soğuklaşıncaya kadar teneffüs işlemi yapılmalıdır. Balgam bu sayede akıcı bir hale gelir ve kolaylıkla dışarıya atılabilir. Buhar teneffüs işlemi sabah ve akşam iki kez yapılır.

Meyan Kökü ve Papatya Çiçek Çayı

Meyan kökü ve papatyadan hazırlanacak çay nefesin, boğazın ve akciğerlerin rahatlamasını sağlayacaktır. Balgama sebep olan sorunların ortadan kalkmasını sağlayacak çay yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bu çayı infüzyon için de kullanmak mümkündür. Meyankökü doğal bir balgam söktürücüdür ve antimikrobiyal etkileri vardır. Papatya çiçekleri ile birleştirilerek hazırlanırsa balgam vücuttan çok daha hızlı bir şekilde yok olacaktır.

Malzemeler

  • 1 tutam papatya çiçeği
  • 1 tutam meyan kökü
  • 1,5 su bardağı su

Hazırlanışı ve Kullanımı

1,5 su bardağı kaynayan suyun içine meyan kökü ve papatya çiçekleri atılır. 5 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra süzülerek kenara alınır. Balgamdan etkili ve hızlı bir şekilde kurtulmak isteyen kişilerin günlük 3 bardak meyankökü ve papatya çayını içmesi gerekmektedir. Düzenli kullanım yapılmazsa balgam konusunda etki görmek mümkün olmayacaktır.

Kekik ve Adaçayı

Bu iki bitki boğaz ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer hastalıkları ve balgam sorunları ile savaşma gücüne sahiptir.  Kekik ve adaçayı ile hazırlanan çay yerine buhar teneffüsü için de kullanım yapılabilir. Bu bitkiler anti- inflamatuar özelliklere sahiptir. Çay için gerekli malzemeler;

  • 1 çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı
  • 1 çorba kaşığı kurutulmuş kekik
  • 2 fincan kaynar su

Hazırlanışı ve Kullanımı

2 fincan kaynar suyun içine 1 çorba kaşığı adaçayı ve 1 çorba kaşığı adaçayı eklenir. 10 dakika boyunca kaynatılmalıdır. 10 dakikadan az kaynatılması bitkilerin etkilerin ortaya çıkmasının önüne geçer. Kaynama işleminden sonra çay içinde bulunan bitkiler süzgeçten geçirilir. Sabah ve akşam içilmesi gereken çay her seferinde taze şekilde hazırlanır ve ılık ılık içilir. Bunun dışında gargara olarak da aynı oranlarla hazırlanacak olan karışım kullanılabilir. Gargara soğuduktan sonra sabah ve akşam yapılmalıdır. Gargara kullanımı yapacak kişilerinde her uygulamada çayı taze şekilde hazırlaması balgam konusunda daha etkili olacaktır.

Dikkat Edilecek Noktalar

  • Boğazda yapışkan bir salgı varsa bazı gıdaları yememeye çalışmak gerekir. Bu gıdalar boğazda tahrişe neden olarak mukus miktarını artmasını sağlayabilir. Özellikle süt tüketmek balgamın artmasına neden olabileceğinden dolayı bu süreçte sütten uzak kalınmalıdır.
  • Balgam ağza geldiğinde mutlaka tutulmadan dışarıya atılması gerekir. Mukusun yutulması ya da ağızda tutulması enfeksiyonların yayılmasına neden olabilir.
  • Balgamdan tamamen kurtulana kadar daha az yağlı ve daha az tuzlu gıdalar yenilmelidir.
  • Rafine şekeri ve bu tarz şekerleri içeren tüm gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Tatlıları hazırlamak için bal kullanımı tercih edilmesi gerekir.
  • Ayriyeten alkollü ve gazlı içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu tarz içecekler boğazda bulunan tahrişin artmasını sağlar.
  • Gün içinde taze sebze ve meyve tüketimi yapılması gerekir. Mevsiminde taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi genel sağlık açısından oldukça yararlıdır.
  • Bol bol su içmek ve vücudu sulu şekilde tutmak gerekir. Günde en az 8 bardak su içilmesi gerekmektedir.
  • Balgam çok uzun süre devam ederse mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Çünkü altında yatan farklı bir hastalık olma riski bulunmaktadır. Bundan dolayı kısa sürede tedavi başlanması oldukça önemlidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 3,00 puan
Loading...