Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Atipik Pnömoni (Yürüyen Pnömoni) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Atipik pnönomi; tipik olandan farklı olarak bakterilerden kaynaklanır. Belirtileri daha hafiftir ve tedaviye daha kolay cevap verir. Atipik zatürre veya yürüyen pnömoni olarak da bilinir.

Atipik pnömoni, üst ve alt solunum yollarını etkileyen bir bakteriyel enfeksiyondur. Yürüyen pnömoni ya da atipik zatürre olarak da adlandırılır. Böyle adlandırılmasının nedeni diğer pnömoni tipleri kadar şiddetli olmamasıdır. Hastaneye kaldırılmayı gerektirecek belirtiler göstermez. Hafif bir soğuk algınlığı gibi hissedilir ve çoğu kişi pnömoninin bir türü olduğunun farkına bile varmadan günlük yaşamlarına devam ederler.

Bu tip pnömoniye atipik denilmesinin sebebi; bakterilerden kaynaklanması ve normalde pnömoniyi tedavi etmek için kullanılan penisiline direnç göstermesidir.

Atipik Pnömoni Belirtileri

Yürüyen pnömoninin belirtileri genel olarak şiddetli değildir ve soğuk algınlığına benzetilir. Başlangıçta oldukça hafif olan belirtiler kademeli olarak artış gösterir. Yakalandıktan 2 hafta sonra ortaya çıkan belirtiler 1 ay boyunca kötüleşir. Bu belirtilere örnek olarak şunları sayabiliriz:

Belirtiler; enfeksiyonun bulunduğu bölgeye göre de değişkenlik gösterebilir. Örneğin; üst solunum yollarındaki enfeksiyon nefes almayı zorlaştırırken, akciğerlerde dahil olmak üzere alt solunum sistemindeki enfeksiyonlar mide bulantısı ve kusmaya bile neden olabilir. Bu tip pnömonide şiddetine göre aşağıdaki belirtilerde görülebilir.

  • Göğüs ağrısı
  • Kusma
  • Nefes almakta güçlük çekme
  • İştah kaybı
  • Hırıltılı nefes alma
  • Titreme
  • Karın ağrısı

Yürüyen pnömoni; bebek ve çocuklarda da yetişkinlerdekilere benzer belirtileri gösterir ancak hastalık bulaşıcı olduğundan çocuğunuz kendini okula gidebilecek kadar iyi hissetse bile evde kalmalıdır.

Atipik Zatürre Nedenleri

Atipik zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğundan genellikle enfekte olmuş bir çocuk aracılığıyla okullarda yayılır. Enfeksiyona kapılan kişilerde 2 ile 3 hafta arasında belirtilerini gösterir. Yürüyen pnömoniye neden olan üç çeşit bakteri vardır.

Atipik zatürreye neden olan mikoplazma bakterisi

Mikoplazma Pnömonisi: En hafif ve en kolay atlatılan atipik zatürre tipidir. Özellikle 40 yaşın altındaki insanları etkiler. Genellikle baş ağrısı ve boğaz ağrısı şeklinde kendini gösterir.

Klamidya Pnömonisi: Genç yaştaki insanları daha çok etkilediğinden okula giden çocukların bu atipik pnömoni tipine yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Lejyoner Pnömonisi: Hem ciddi solunum yetmezliğine neden olması hem de ölüm tehlikesi barındırmasından dolayı en tehlikeli zatürre tiplerindendir. Kişiden kişiye bulaşmaz ancak kirli su sistemlerinde oluşan bakteriler yoluyla yayılır. Çoğunlukla; yaşlı kişilerde, zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ve sigara içen kişileri etkiler.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmada her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin atipik pnömoni hastalığına yakalandığı görülmüştür.

Yürüyen pnömoni bulaşıcı mıdır?

Yürüyen pnömoni bulaşıcıdır ancak enfeksiyon veya soğuk algınlığı ve grip kadar kolay bulaşmaz. Bulaştığı halde de belirtileri diğer hastalıklar kadar erken görünmez, 2 hafta ile 1 ay sonraki zaman içerisinde görülür. Enfekte olmuş kişiyle yakın temas halinde bulaşıcı patojenler öksürük ve hapşırmalarla havaya karışarak kişiden kişiye geçer. Ayrıca bakteriler kişinin ellerinde hayatta kalabilir ve biriyle tokalaştığında ya da sarıldığında yayılabilir.

Lejyoner pnömonisi ise yakın temastan ziyade kirli sularda oluşan bakterilerden dolayı su sistemleri aracılığıyla yayılır.

Atipik Pnömoni Tedavisi

Atipik zatürre vakalarının çoğu tedaviye olumlu yanıt verir ve iyileşme uzun sürmez. Doktorlar, atipik pnömoni tedavisi için antibiyotik reçete ederler. Antibiyotiklerin sadece enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını unutmayalım. Ayrıca yüksek ateş ve baş ağrısı gibi belirtileri azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar da kullanılır.

Su ve bitki çayları gibi sıvıları bol tüketmek boğazı yumuşatarak solunum görevinin yerine getirilmesini kolaylaştırır. Ayrıca vücudunuz enfeksiyonla savaşırken dinlenmeniz çok önemlidir. Aşırı fiziksel aktivite ve stres bağışıklık siteminizi daha da zayıflatıp iyileştirmeyi geciktirebilir.

Ağır yürüyen pnömoni vakalarında doktorlar hastanede yatmanıza karar verebilir. Zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlar ile diyabet, kalp rahatsızlığı veya akciğer hastalıkları olan kişiler atipik pnömoniden daha çok etkilenir. Ayrıca lejyoner pnömonisi teşhisi koyulan kişiler de hastanede gözetim altında tutularak tedavi edilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...