Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Legionella (Lejyoner) Pnömonisi Nedenleri, Belirtiler ve Tedavisi

Legionella pnömonisi; hastalıkla aynı adı taşıyan bakteriden kaynaklanan ciddi bir pnömoni türüdür. Legionella bakterisi Pontiac Ateşine de neden olabilir.

Legionella pnömonisi; legionella adlı bakterilerin akciğerde enfeksiyona neden olduğu pnömoni türüdür. Genellikle lejyonella bakterisini içeren suların solunmasıyla bulaşan bu hastalık adını buradan alır.  Bakteri sıcak su içerisinde gelişir ve hastane binalarındaki su sistemlerinden, otel ve kaplıcalardaki sıcak sulardan veya klima ünitelerinden bulaşabilir. Lejyonella zatürresi kişiden kişiye yayılmaz.

Lejyonella bakterisi aynı zamanda Pontiac Ateşi adı verilen başka bir hastalığa da neden olabilir. Hastalık zatürreye neden olmaz ve genellikle grip benzeri hafif semptomlar gösterip kendiliğinden iyileşir. Legionella bakterisini solumaya maruz kalan herkes pnömoni hastalığına yakalanmaz ancak pnömoni belirtileri ile karşılaşılırsa derhal doktora gitmek çok önemlidir. Çünkü legionella pnömonisi hayati tehlike barındıran ciddi bir hastalıktır.

Legionella Pnömonisi Belirtileri

İlk evrelerinde lejyonella pnömonisi teşhisi koymak oldukça zordur çünkü belirtileri diğer pnömoni türleriyle oldukça benzerlik gösterir. İlk belirtiler bakteriye maruz kaldıktan 2 ile 10 gün sonra gibi bir sürede ortaya çıkar. Genel  olarak şunlardır:

  • Yüksek ateş (38-40 derece civarı)
  • Titreme
  • yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Öksürük
  • Kas ağrıları
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı

Hastalardan alınan bilgi doğrultusunda; ilk olarak hafif bir baş ağrısı ve yorgunluk ile kendini gösterdiği söylenebilir. 1-2 gün devam ettikten sonra diğer belirtiler gözükmeye başlayacaktır. Kas ağrılar şiddetlenecek ve hastada titreme başlayacaktır. Bakteriler hastanın akciğerlerine ulaştığında nefes darlığı ve öksürük başlayacaktır. Öksürük başta kuru olabilir ancak enfeksiyon ilerledikçe balgamlı veya kanlı da olabilir.

Amerika’da her yıl yaklaşık olarak 5000 Legionella Pnömonisi vakası ile karşılaşılır. Bu sayının; doğru tanı yapılmadığından veya hastaneye bildirilmediğinden daha fazla oluğu düşünülüyor.

Legionella Pnömonisi Nedenleri

Legionella BakterisiLejyonella bakterisi; nehir ve göl gibi tatlı sularda bulunur ancak oldukça düşük sayıdadır. Çünkü bu yerlerdeki su sıcaklığı bakterilerin hızla çoğalması için yeterli değildir. Bakterilerin çoğalabilmesi için 20 ile 45 derece arasında bir sıcaklık gereklidir. İçme ve kullanım suyu taşımak için yapılan su sistemleri bakterilerin üremesi için ideal sıcaklıktadır. Borularda var olma ihtimali olan yosun, pas, çamur ve kireç tortusu gibi maddelerde bakteriler için besleyici gıdalardır.

Otel, hastane ve büyük binalardaki klima sistemleri bakteriler çoğalması ve insanlara bulaşması için ideal ortamı sağlayabilir. Lejyonella pnömonisi riski evimizdeki çeşmeden akan suda da vardır ancak belirttiğimiz gibi bu çok düşük bir ihtimaldir.

Risk Faktörleri

Lejyonella bakterisini solumaya maruz kalan herkesin zatürreye yakalanmayacağını belirtmiştik. Bunun nedeni bazı sebeplerin; lejyonella pnömonisi olma riskini arttırıyor olmasıdır. Bunlar;

  • 50 yaşın üzerindeki kişilere bulaşması daha kolaydır.
  • Sigara içenler, KOAH rahatsızlığı olanlar ve akciğer kanseri gibi solunum yolları rahatsızlıkları olanlar daha yüksek risk altındadır.
  • Şeker hastalığı, böbrek rahatsızlığı ve lösemi hastalıkları olanlar ile herhangi bir kanser teşhisi nedeniyle kemoterapi görenler; bağışıklık sistemleri zayıfladığı için yüksek risk altındadır.
  • Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı daha kolay yakalanmanıza neden olur.

Legionella Pnömonisi Teşhis ve Tedavisi

Doktorunuz ilk olarak belirtileri gösterip göstermediğinizi ve yakın zaman önce otel veya hastane gibi büyük bir binada vakit geçirip geçirmediğinizi öğrenmelidir. Tam olarak teşhis edebilmek için bir takım testler yapacaktır:

  • İdrar testi
  • Kan testi
  • Göğüs röntgeni
  • Balgam kültürü

Göğüs röntgeni lejyonella pnömonisinin teşhisinden ziyade akciğerde oluşan enfeksiyonun ciddiyetini belirlemek için çekilir.

Tedavisi

Legionella pnömonisi tedavisinde; oluşan enfeksiyon bakteri kaynaklı olduğundan antibiyotik kullanılır. Teşhis koyulduktan hemen sonra antibiyotiğe başlanır. Kullanmaya başladıktan 10-14 gün sonra iyileşme tam anlamıyla gerçekleşmiş olur.

Kullanılan antibiyotikler; bulantı, baş dönmesi iştahsızlık ve baş ağrısı gibi yan etkiler gösterebilir. Yaşlı kişiler ile savunma sistemi zayıf kişilerde hastaneye yatırılma gerekli görülebilir. Hastanede iken gerek görülürse oksijen desteği verilebilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...