Boğmaca Aşısı Nedir, Neden Yapılır ve Yan Etkileri Nelerdir?
Boğmaca aşısı farklı aşılar ile kombine edilerek hastanın kendisinin veya çocuğunun daha az atış ile farklı hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
Boğmaca
- Boğmaca olarak da bilinen hastalık boğmaca bakterilerinin sebep olduğu solunum yollarının ciddi düzeyde meydana gelen enfeksiyondur.
- Bakteriler öksürük, hapşırma veya yüz yüze teması ile kolaylıkla yayılabilir.
- Boğmaca hastalığı hapşırma, burun akıntısı, hafif ateş ve hafif öksürük gibi semptomlarla kendini gösteren soğuk algınlığı ile kendini gösterir. Bu semptomlardan sonra iki hafta içinde öksürük daha da kötü hale gelir, şiddetli, tekrarlanan ve güçlü öksürme sonuçlanır.
- Boğmacadan kaynaklı ortaya çıkan öksürüğü birkaç ay sürebilir. Özellikle geceleri daha sık görülmektedir.
- Öksürük kişinin mukus atmasına ya da tükürmesine sebep olabilir ve nefes alması zorlaştırır.
- Bebeklerde boğmaca hastalığı solunumlarının kesildiği apne dönemlerine sebep olabilir.
- Boğmacadan kaynaklı pnömoniye, nöbetleri, beyin hasarı veya ölüme meydana gelebilmektedir. Bu komplikasyonlar bebeklerde daha çok görülür.
- Boğmaca hastası olan 170 yeni doğan yaklaşık olarak 1’i ölmektedir.
Bu sorunlar ile karşı karşıya kalmamak adına hastalık belirtileri meydana geldiği zaman kişilerin en kısa süre içinde uzman hekime başvurması ve gerekli tedavi sürecine başlaması gerekmektedir.
Boğmaca Aşısı
Boğmaca aşısı farklı aşılar ile birleştirilerek hastanın kendisinin veya çocuğunun daha az atışla farklı hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Bebeği, çocukları, ergenleri ve yetişkinleri boğmacadan korumak için kullanılacak birkaç farklı boğmaca aşısı kombinasyon bulunmaktadır.
- Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Hepatit B, Polio ve Haemophilus influenzaetip b (DTaP-HB-IPV-Hib) Aşı, Bu aşı 2, 4 ve 6 aylıkken bebeklerde 3 dozluk şeklinde verilir.
- Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio, Haemophilus influenzaetip b (DTaP-IPV-Hib) Aşı, bu aşı üç doz birincil DTaP-HB-IPV-Hibserisini tamamladıktan sonra bebeklere, 18 aylık bir rapel doz olarak verilir.
- Tetanoz, Difteri, Boğmaca, Çocuk felci (Tdap-IPV) Aşı, bu aşıyı 4 ila 6 yaş arasında bulunan çocuklara tek doz olarak verilir. Bu, genç yaşta difteri, tetanoz, boğmaca ve çocuk felcine karşı aşılanmış çocuklar için bir destekleyici dozdur. Destekleyici doz, bu hastalıklara karşı daha iyi koruma sağlamak için bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tetanoz, Difteri, Boğmaca (Tdap) Aşı, bu aşama 9. sınıfın tüm öğrencilerine sunulur. Bu hastalıklara karşı genç yaşta aşılanmış çocuklar için destekleyici dozdur. Tdap aşısı, tam bağışıklanmamış 7 yaş ve üstü çocuklar ile aşılanmamış veya bağışıklama geçmişi bilinmeyen yetişkin veya göçmenlere de verilebilir. 1989’da doğan ya da daha sonra Tdap’ın ergen dozunu kaçıran insanlar bu aşıdan bir doz yapılır. Çocukluğunda aşılanmış ancak BC’de ücretsiz sağlanamayan erişkinlerin kullanımında Tdap aşısının bir destekleyici dozu önerilir.
Tdap ve Td’nin Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?
Bütün ilaçların olduğu gibi, aşıların da yan etkileri olabilir. Bunun yanı sıra hayatı tehdit eden bir reaksiyon şansı da oldukça azdır. CDC boğmaca, tetanoz veya difteri geliştirmenin tehlikeleri aşılanma riskinden çok daha ağır olduğunu belirtmiştir.
Tdap’ın hafif yan etkileri aşağıdaki detayları içerir;
- Atış yapıldığında kolda kızarıklık veya şişkinlik
- Hafif ateş
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Mide rahatsızlığı, bulantı, kusma
- Kaslarda ağrıları
- Şişen bezler
Td’nin hafif yan etkileri aşağıdaki detayları içerir;
- Atış yapıldığında kolda kızarıklık veya şişkinlik
- Hafif ateş
- Baş ağrısı
Bazı kişilerde meydana gelen yan etkiler daha yoğun şekilde hissedilir. Günlük etkinliklere geçici olarak müdahale edebilmektedir. Kolun şiddetli düzeyde şişmesi, Tdap ya da Td olan100 kişinin üçünde bildirilmiştir. Tdap aşı olan 250 erişkin kişiden birinde yüksek bir ateş gelişir. Yapılan klinik çalışmalar sonucunda iki yetişkin bir tanesinde geçici sinir sistemi problemleri ortaya çıkar. Bunun aşıya bağlı olup olmadığı bilinmemektedir. Nadir durumlarda Tdap veya Td ile aşılama, atışın verildiği kolun aşırı şişmesine sebep olmuştur. Nadir şekilde meydana gelmesine rağmen, birisi Tdap veya Td aşısında bulunan bir maddeye karşı şiddetli düzeyde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu genelde bir milyondan fazla dozda birden az olur. Aşağıdakiler anafilaksi ismi verilen ciddi bir alerjik reaksiyon belirtileri olabilmektedir;
- Davranış değişimleri
- Hırıltı dâhil nefes alma zorluğu
- Baş dönmesi
- Boğuk ses
- Yüksek düzeyde ateş
- Kurdeşen
- Soluk cilt
- Hızlı kalp atışı
- Zayıflık
Tdap veya Td aşılarını yapıldıktan sonra bu belirtilerin herhangi biriyle karşılaşan kişiler acil tıbbi yardım istemelidir.
Kaynaklar
- https://www.cdc.gov/pertussis/pregnant/mom/safety-side-effects.html
- https://www.vaccines.gov/diseases/pertussis/index.html
- https://www.cdc.gov/pertussis/vaccines.html
- https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/pertussis/index.html
- https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/pertussis/recs-summary.html
- https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/whooping-cough-vaccination-pregnant.aspx
- http://www.who.int/biologicals/vaccines/pertussis/en/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088088/
- https://www.cdc.gov/pertussis/pregnant/mom/get-vaccinated.html
- http://www.immunise.health.gov.au/internet/immunise/publishing.nsf/Content/immunise-pertussis