Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Tüberküloz (Verem) Tedavisinde Beslenme Tavsiyeleri

Tüberküloz tedavisi sürecinde hastanın yediklerine dikkat etmesi ve kilo kontrolünü sağlaması bağışıklığını güçlendirerek tedavi süresini kısaltmadan oldukça etkilidir.

Tüberküloz Hastalığı ve Beslenme

Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle tehlikeli olan tüberküloz hava ve kan yolu ile kolayca bulaşabilir. Özellikle akciğer, karaciğer, böbrek hastaları, diyabet ve kanser hastaları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere kolayca bulaşabilen bu hastalığın tedavi sürecinde beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. Stresten ve üzüntüden uzak durulmalı, alkol ve sigara kullanmamalıdır. Tanı konulduktan sonra hemen tedaviye başlanılmalıdır.

Kişi hastalık sürecinde hızla kilo vereceğinden vitaminsiz kalacaktır. Kilo kontrolünü sağlamak ve vücudun ihtiyacı olan vitaminleri karşılamak için düzenli bir şekilde beslenmeye başlamalıdır. Bu süreçte A, B, C vitaminleri ile çinko, kalsiyum ve selenyum minerallerinin yeterli şekilde alınmasına dikkat edilmelidir. Gerek görüldüğü taktirde vitamin takviyesi de alınabilir.

Tüberküloz virüsü bağışıklığı zayıf koruması bir vücutta hızla ilerleyerek diğer organlara yayılabilir. Bu nedenle hasta bağışıklığını güçlendirecek ve mikropların vücutta atılmasını sağlayacak besinler tüketmelidir. Hastalığın ilk evresi ve tedavi süreci boyunca sağlıksız besinlerden uzak durulmalı, vitamin değeri yüksek besinler tüketilmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca günlük tüketilen su miktarı arttırılarak vücuttan toksinlerin atılması sağlanmalıdır. Kişinin yemek ve uyku düzenine uyması ve düzenli egzersiz yapması kısa sürede bağışıklığının güçlenmesini sağlayacak ve vücudu virüslere karşı daha dirençli hale gelecektir.

Tüberküloz Hastalarının Uzak Durması Gereken Yiyecekler

Verem ile savaşan kişilerin organlara zarar veren ve hazmedilmesi zor besinlerin tüketiminden uzak durmaları gereklidir. Marketlerde paket halinde satılan hazır ve işlenmiş her türlü gıdadan, aşırı şeker tüketiminden, karaciğer, böbrek, dalak, işkembe gibi sakatatlardan, kuyruk yağı, margarin ve tereyağı gibi hazmı zor olan katı yağlardan uzak durulması önemlidir. Zayıf olan kişiler hamur işi, kızartma ya da tatlı yiyerek kilo alma yoluna giderse sağlığını tehlikeye atmış olur.

Kilo almak veya mevcut kilosunu korumak isteyen hastalar hem besin değeri hem de kalorisi yüksek besinleri tüketmesi gereklidir. Yağda kızartılmış sebze ve etler tüketilmemelidir. Bu süreçte kesinlikle uzak durulması gereken şeyler arasında alkol ve sigara kullanımıdır. Hastalığı tetikleyerek ilerlemesine neden olur ve kullanılan ilaçların etkisini azaltarak iyileşmeyi geciktirir. Ayrıca önceden tespit edilmiş şeker hastası olan tüberküloz hastaları beyaz şekeri ve yapay tatlandırıcıları kesinlikle kullanmamalı, bisküvi, pasta, hazır meyve suyu, kola gibi asitli içecekler tüketmemelidir.

Vereme İyi Gelen Yiyecekler

Tavuk

Vitamin değeri yüksek olan tavuk baget haşlama ve tavuk suyu çorbası hastalarda görülen öksürüğün giderilmesine büyük fayda sağlamaktadır. Balgam söktürücü, öksürüğü azaltıcı ve vücuttaki iltihapların atılmasına yardımcı olan tavuk tüketimi oldukça önemlidir. Tavuk suyundan yapacağınız haşlama veya çorbanın içine besin değerini arttırmak için soğan, havuç, patates, pirinç, şehriye, limon suyu, kırmızı biber ve maydanoz ekleyebilirsiniz.

Ihlamur

Güzel kokusuyla insanı rahatlatıcı etkiye sahip olan ıhlamur tüberküloz hastalarında nefes açma, balgamı yumuşatma, idrar söktürme ve iltihap atma gibi görevlerde yardımcı olur.

Portakal

C vitamini bakımından zengin olan portakal kişinin günlük C vitaminini karşılayarak vücutta enfeksiyon oluşumuna karşı korur.

Yeşil Çay

Yüksek oranda antioksidan içeren yeşil çay hastanın vücudundan hızla toksinlerin atılmasını sağlar. Düzenli olarak tüketildiğinde virüslerin üremesini engeller.

Tüberküloz Hastaları İçin İdeal Beslenme Programı

Uzun süre aç kalmak vücudu dirençsiz bırakacağı için günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapılmasına önem verilmelidir. Ceviz, nane, limon, karabiber, elma, üzüm ve muz gibi besleyici değeri yüksek besinler tüketilerek mevcut kilo korunmalıdır. Kahvaltı aksatılmadan yapılmalı ve peynir, zeytin, yumurta, süt, portakal suyu, pekmez tahin, bal, reçel, domates, salatalık yenilmelidir.

Çavdar ya da tam buğday ekmeğinden az miktarda tüketilebilir. Öğle ve akşam yemeklerinde haşlama, fırında ya da buğulama şeklinde yapılmış kırmızı ya da beyaz et tüketilebilir. Yemeğin besin değerini arttırmak için yanında salata ve yoğurt tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi arttırılmalıdır. Sebze yemekleri ile bakliyat tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise meyve, ceviz, badem, fındık, kuru kayısı, kuru üzüm tüketilebilir. Ayrıca hasta günlük su tüketimini arttırarak hasatlığa yol açan virüslerden daha kolay kurtulabilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...