Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sırt Üstü Yatarken Olan Nefes Darlığı Sebepleri

Dinlenir pozisyondayken ve sırt üstü yatıldığında nefes darlığı yaşamak ciddi kalp rahatsızlıklarının belirtisi ve habercisi olabilir.Bu tür durumda hemen doktora başvurulursa gerekli tedbirler alınıp,gerekli tedavilere başlanacaktır.

Sırt Üstü Yatarken Nefes Daralması

Nefes darlığı kişinin zorlu, yorucu ve güçlükle nefes alıp vermesi demektir. Bunun birçok nedeni vardır. Özellikle sırt üstü yatarken gelen nefes daralması Kronik nefes darlığı, kalp yetersizliği, kronik akciğer hastalığı veya fiziksel kondisyon eksikliğine bağlı olarak yaşlılar, şişmanlar veya daha çok oturarak iş yapan kişiler de gelişebilir. Beraberinde öksürük te görülebilir. Nefes darlığının ani artışı akciğerden çok kalp hastalığını akla getirir. Diğer yandan, hem akciğer, hem de kalp hastalığı olanlarda nefes darlığına hangisinin daha çok sebep olduğunu ayırt etmek oldukça güçleşebilir. Gece sırt üstü yattıktan 2-3 saat sonra gelişen nefes darlığı, genellikle kalkıp oturduktan sonra düzelir. Ataklar hafif olabildiği gibi, hırıltılı solunum, öksürük, şiddetli nefes darlığı ve beraberinde panikle de görülebilir. Bazen akciğer ödemine kadar gidebilmektedir. Sol kalp yetersizliği olan kişilerde, gece yatınca merkezi kan hacminin artmasına bağlı olarak gelişir. Bacaklarda olan kan da gece merkezi kan sistemine eklenince, zaten sınırda çalışan kalp, yetersizliğe girer ve sırt üstü yatarken nefes daralmasını da beraberinde getirir.

Ayrıca Sırt üstü pozisyonda uyumak, En tehlikeli yatış pozisyonu olarak ifade edilir. Dilin ve yumuşak damağın geriye sarkarak hava yolunun daralmasına yol açar. Bu nedenle uzmanlar yan veya yüzükoyun yatarak uyunmasının daha uygun ve sağlıklı olduğunu önermektedir.

Yatarken Nefes Darlığının Nedenleri

Özellikle yatarken dinlenir pozisyonunda ani gelişen şiddetli nefes darlığı acil durumdur ve hızla doktora başvurmak hayat kurtarıcı olacaktır. Fizik muayene ve hayati bulgular doktor açısından yol göstericidir. Öncelik sırası doktor tarafından belirlenmek üzere akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, tam kan sayımı, EKG, kardiyak EKO, kardiyopulmoner ve egzersiz testleri gibi ileri tetkikler ile nefes darlığına yol açan hastalık tespit edilebilir. İleri tetkiklerde nefes darlığına sebep olacak herhangi bir bulguya rastlanmaz ise psikolojik nefes darlığı düşünülebilir. Bu durum hastanın altta yatan bir hastalığı olmaksızın nefes darlığı hissetmesidir.

Ani gelişen ve şiddetli nefes darlığı ile ortaya çıkan ve acil müdahale gerektiren akciğer embolisi, akciğerin sönmesi, kalp krizi, ağır astım atağı, zatürre ve solunum yetersizliği gibi hastalıkların müdahalesinde de gecikmemek hastanın sağlığı ve hayati fonksiyonları açısından oldukça önemlidir.

Bazı hastalarında rahat soluk alıp verebilmeleri için sürekli oturmam gerekiyor hissini de düşünmek zorunda kalmalarıdır. En tipik örneği, sol kalp yetersizliğine bağlı akciğer ödemi’dir. Ağır KOAH ve astım hastalarında ve gebelik gibi basıncın artmış olduğu durumlarda da görülebilir.

Nefes darlığı hastanın sadece sol veya sağ tarafına yattığı zaman da ortaya çıkabilir. Kalp hastalıklarında, akciğer zarları arasında sıvı toplanan yerlerde veya bronşlarda tıkanıklık olan durumlarda da tehlikelidir ve muayene gerektirir.

Nefes darlığının en ağır dereceli olanı, istirahatte hissedilen olarak değerlendirilebilir. Bazen sadece yatış durumunda ortaya çıkar, ayakta veya otururken olmaz, bazen de uykudan sık sık hava açlığı hissi ile uyandırabilir. Bir akciğerin alınması veya bir göğüs boşluğunun tamamen sıvı ile dolduğu durumlarda yatınca düzelen ama oturunca veya ayağa kalkınca olan nefes darlığı da görülebilir. Ayrıca sağa veya sola yatınca olan, nefes alırken veya verirken meydana gelen nefes darlığında yavaş yavaş nefes alıp vermekte oldukça önemlidir.

Düz yatınca rahat edememe, rahat nefes alamama ve birkaç yastıkla uyuma ihtiyacı duyma Geceleri boğuluyormuş hissine kapılıp, kapı ve pencerenin açılması hissi de kalp yetersizliğine işaret ediyor olabilir.

Uzanırken ve yatarken oluşan nefes darlığının bir diğer sebebi de alerjik hastalıklarla birlikte gelen ve göğüs ağrısının da eşlik ettiği bir sağlık problemidir. Daha sonrasında kol, çene ya da boyun ağrısıyla gelen nefes alamama gibi problemler ile de kendisini gösterebilmektedir. 

Spor yapmak, bol oksijenli ortamlarda bulunmak, sağlıklı beslenmek, kalp çarpıntısına yol açan kahve, çay gibi kafeinli içeceklerin daha az tüketilmesi, bol su tüketmek gibi tedbirler alınması nefes darlığını önleyici tedbirlerdir.

Eğer nefes darlığı şikâyeti, gündelik işleri dahi yapmaktan alıkoyuyor, hızlı hareket etmeye çekiniyor ve kendinizi daha yavaş hareket etmeye zorladığınızı fark ediyorsanız atılacak en doğru adımın bir hekime başvurmak olduğunu söylemekte fayda var.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 2,50 puan
Loading...