Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanserinden Kaynaklı Olarak Sırt Ağrıları Meydana Gelir mi, Nasıl Oluşur?

Akciğer kanseri olan kişilerde sırt ağrıları meydana gelebilir. Öneli olan bu ağrıların şekli ve nasıl meydana geldiğidir. Ağrılar şiddetlenirse ve uzun süre devam ederse mutlaka uzman hekime başvurulması gerekmektedir.

Sırt Ağrısı ve Kanser

İnsanların çoğu sırt ve bel bölgesinde yaşadıkları ağrıyı kanser ağrısı olarak düşünebilir. Sırt ile akciğerleri bağlayan olağan dışı bir ilişki var olsa bile, bu durumu ortaya çıkartacak olan tanımlayıcı özellikler vardır. Akciğer kanseri sırt ağrısı yapar mı kapsamında meydana gelen ağrıların hepsi kanser belirtisi değildir. Bazı ağrılar kronik, kaslardan kaynaklı ve diğer hastalıklardan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Akciğer kanserinden kaynaklı sırt ağrılarında belirgin farklar ortaya çıkar. Bunların çoğu kanserin doğrudan ve dolaylı olarak nasıl, nerede ağrıya neden olduğu ile alakalı olarak değişir. Akciğer kanserinin sırt ağrısını ortaya çıkarma şekilleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Bir tümörün direkt basıncı; sırtın yapısına, orta üst kısımdan alta doğru sırt üzerine ağrılar yerleşebilir.
  • Hastalık akciğerlerin ve göğüs duvarının astarında bulunan sinirleri tahriş ederken keskin, şiddetli ve bazen de kronik şekilde ağrıyı tetikleyebilir.
  • Akciğerlerden omurgaya ve kemiklere doğru metaztasın yayılımı sonucunda ortaya çıkan ağrılar
  • Kanserin adrenal bezlerdeki metastazı, böbreklerin hemen üstündeki konumu sebebiyle lokalize ağrılara neden olur.

Kanserde Sırttaki Ağrıları Belirtileri

Akciğer kanseri sonucunda ortaya çıkan sırt bölgesindeki ağrıların belirtileri diğer sırtta oluşan ağrılardan farklı olduğu kadar belirtiler bazı kişilerde diğer ağrılar ile örtüşebilir. Ağrılar omurgayı içermekteyse sırt üst yaralanması semptomlarının birçoğunu taklit edebilir. Bazı durumlarda da hastalık ile alakalı sırt ağrısı kas ağrısı gibi yaygın şekilde ortaya çıkabilir veya keskin bir sinir ağrısı gibi meydana gelebilir. Böbreküstü bezi sorunu olan kişiler sırtının herhangi bir tarafında böbrek ağrısından şikâyet edebilir veya sadece böbrek ağrıları gibi şikâyetleri olabilir. Bu tarz durumlarda kanserli hastaların ağrıları ile benzerlik gösterir. Sırttaki ağrıların akciğer kanserinden kaynaklı olarak meydana geldiğinden şüpheleniyorsanız aşağıda bulunan detaylara dikkat etmelisiniz;

  • Dinlenme durumunda ortaya çıkan mevcut ağrı
  • Özellikle geceleri şiddetli şekilde ortaya çıkan ağrı
  • Herhangi bir aktivite yapmadan ve zorlama olmadan meydana çıkan ağrı
  • Yatarken ya da uzanırken kötüleşen sırttaki ağrılar
  • Derin bir nefes alındığında normalden daha çok kötüleşen sırttaki ağrılar
  • Fizik tedaviye veya farklı tıbbi müdahalelere cevap vermeyen ağrıları
  • Ayriyeten kalıcı öksürük, aşırı kilo kaybı, nefes darlığı, kronik yorgunluk veya diğer kanser belirtilerine eşlik eden bel ağrıları da hastalığın olasılığını destekleyebilir.

Yukarıda var olan durumlarda kısa süre içinde uzman bir hekime başvurmak gerekir. Omurilik ile alakalı kırıklarda ya da farklı sorunların ortaya çıkması sonucunda uzmanlar kanserden şüphelenebilir. Kanserli hücrelerin metaztas göstermesi ile hastaların insanların yaklaşık olarak yüzde 40’ında kemik sorunları oluşur.  Metaztasın en yaygın olduğu alanlar omurga ve bacaklarda bulunan büyük kemiklerdir. Kanser, kırılganlık ve kemik zayıflığı ile sonuçlanabilir ve sıkıştırma kırıkları yaygın şekilde ortaya çıkabilir. Kemikte zayıflamış bir alan varsa ve kırık oluştuysa patolojik kırık adı verilir. Omurganın kompresyon fraktürünün akciğer kanseri ile ilgili olduğunu gösteren bir işaret en az travma ile oluşan bir kırığı ifade eder.

 Tedavisi

 Akciğerinde kanseri hücresi olan hastalarda belde ve sırtlardaki ağrıların tedavisi temelde altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Ağrı bir tümörün meydana getirdiği basınçtan kaynaklıysa tedavileri boyutunu küçültmek adına ameliyat, kemoterapi veya radyasyon olarak ilerler. Kemiklerde bulunan metastazlar varsa, radyasyon tedavisini bifosfonatlar (osteoporozu tedavi etmek için kullanılır) ve ilaç denosumab olarak bilinen ilaçlarla kombine etmek, genellikle ağrıyı önemli düzeyde azaltır.

Sonuçta itibari ile akciğer kanseri ilişkili şiddetli ağrıların etkili yolları bulunur. Ne yazık ki, çok fazla düzeyde insan ağrı kontrolünü yapmaya çalışır. Hatta bu kapsamda kullanılan ilaçların fazla kullanılmasından dolayı hastalar bağımlılık yapacaklarından korkuyorlar. İlaçlar reçeteli olarak alındığından ve uzman kontrolünde verildiği için bu tarz korkuların hepsi asılsızdır. Ağrılar ile alakalı olarak yapılacak olan tedavi sürecinde uzman hekimin söyledikleri dışına çıkmadan hareket etmek hafiflemesine, ağrıların azalmasına ve yok olmasına olanak sağlar.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...