Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sinüzite Bağlı Öksürük Nasıl Geçer – Doğal Tedavi Yolları

Sinüzit atakları kendinizi daha yorgun hissetmenize, depresif bir ruh haline, fiziksel zayıflığa ve genel vücut ağrılarına neden olabilir. Böyle zamanlarda kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak, sinüzit öksürüğünü hafifletecek bazı doğal yöntemleri bulunmaktadır.

Sinüzit Öksürüğüne Ne İyi Gelir?

Sinüzit ve Öksürük

  • Tuzlu su gargarası; Boğazdaki enfeksiyonları temizlemesi sayesinde rahatlama hissi uyandırır. Öksürüğü ve geniz akıntısını azaltır. Enfeksiyonları öldürmesi nedeniyle tedavi edicidir. Günde birkaç kez yapılabilir.  
  • Tuzlu su spreyi; Tuzlu su gargarası gibi burun içindeki virüs ve bakterileri azaltmaya yardımcı olur. Geniz akıntısını azaltır. Tuzlu su spreyi için 8 çay bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz koyarak karıştırınız. Hazırladığınız spreyi eczanelerden alabileceğiniz boş burun spreyi kutusuna koyarak koyarak gün içinde birkaç kez uygulayabilirsiniz. Kutunun başlığını her kullanımdan sonra dezenfekte etmelisiniz.
  • Buhar banyosu; İhtiyacınız olan içinde su ısıtabileceğiniz bir kap ve havludur. Bu uygulamayı yaparken suyun içine okaliptus, nane ya da kekik gibi bitkisel yağlar ile meyan kökü defne yaprağı gibi bitkileri katabilirsiniz. gün içinde birkaç defa tekrar edebilirsiniz. Öksürüğünüzü azaltarak göğsünüzü rahatlatacaktır. Ayrıca sinüs yollarınız açılacağından geniz akıntınız azalacak ve daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.  
  • Sıcak havlu kompresi; Ütü ile ısıttığınız yüzünüzü yakmayacak kadar sıcak bir havluyu hafif nemlendirerek nefes almanızı engellemeyecek şekilde burnunuza ve yüzünüze kompres yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde göğüs bölgenize bitkisel yağlar sürerek sıcak havlu kompresi yapabilirsiniz. Göğüs bölgesine yağlarla birlikte sıcak havlu sarabilirsiniz. 
  • İstirahat; Sinüs tıkanmaları ve öksürük krizleri vücudunuzun bağışıklığını düşürerek fiziksel zayıflığa yol açar, yorgunluğa neden olur. İstirahat etmek bağışıklığınızı güçlendirmenize yardım eder. Özellikle sıcak bir banyo ardından bitkisel yağlarla yapacağınız bir masaj ve derin uyku tazelenmiş olarak uyanmanızı sağlar. 
  • Bal; Antiseptik özellikleri ile sinüzite bağlı öksürüğe iyi gelir. Tedavi edici özelliği vardır. Boğazı yumuşatır. Gün içinde bir kaşık bal yiyebileceğiniz gibi limonlu çay içine katacağınız iki kaşık bal geniz akıntısını azaltarak rahatlamanıza yardım eder. Göğsünüzde yumuşama ve rahatlama hissi yaratır. 
  • Yoğurt; Prebiyotikler açısından zengin olan yoğurt gastrointestinal floranın dengelenmesine yardımcı olur. Böylelikle bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Bitkisel Tedavi Yöntemleri 

Sinüs Tıkanıklığı için Buhar Banyosu

  • Okaliptus yağı; Antiseptik özellikleri nedeniyle sinüs şişkinliklerini daraltmaya yardım eder. Burun çevresine, şakaklarınıza ve göğsünüze sürerek uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda okaliptüs içeren viks gibi eczanelerden bulabileceğiniz tedaviye yönelik ürünleri de aynı şekilde kullanabilirsiniz. Sinüs yollarınızı açmanıza ve geniz akıntısını gidermenize yardımcı olur. 
  • Kekik Yağı; Kekik antiseptik, antiviral ve antibakteriyel yapısı ile bilinmektedir. Öksürük, boğaz ağrısı, sinüs tıkanıklığı ve yorgunluğa iyi gelir. Bitkisini nane gibi demleyerek bir kaşık balla birlikte çayını yapıp içebilirsiniz. Boğaz yollarınızı rahatlatmanıza yardım edecektir. 
  • Nane çayı; Antiseptik özellikleri, mentollü yapısı ve içerdiği vitaminler sayesinde tedavi edici olmaktadır. Çay olarak içebileceğiniz gibi buhar banyosu olarak da kullanabilirsiniz. Nefes yollarınızı açmanıza ve geniz akıntısını azaltmaya yardımcı olur. Atak geçirdiğiniz günlerde 2 ya da 3 bardak nane çayı içmek iyi gelir. Nane yağı, okaliptus yağı gibi kullanılarak burun çevresi ve göğüs bölgesine sürülebilir. 
  • Ekinezya çayı; Yine nane gibi antiseptik özellikleri ile bilinen bu çay enfeksiyona bağlı rahatsızlıklarda önerilen bu çay etkili bir tedavi yöntemidir. Yaklaşık 400 yıldır dünyanın farklı bölgelerinde viral enfeksiyonlara karşı kullanılmaktadır. Kaynamış bir bardak su içine bir tatlı kaşığı kadar atacağınız ekinezyayı günde 3 kez tüketebilirsiniz. 
  • Meyan kökü çayı; Güüçlü bir antioksidan olan meyan kökü çay olarak tüketildiğinde virüslere etkili bir biçimde saldırır. Buna ek olarak; bakterileri öldürür, iltihaplanmayı azaltır, mukusu parçalayarak geniz akıntısını azaltır. 
  • Ananas; Ananas meyvenin gövdesinde ve sapında bulunan Bromelain adı verilen enzim bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım olur. Sinüs tıkanıklıklarını açmak için gün içinde en az 2-3 defa ananas suyu içebilir ya da ananas yiyebilirsiniz. 
  • Elma sirkesi; Sinüs enfeksiyonları için harika bir çözümdür. Günde 1 ya da 2 defa ılık su ile bir kaşık elma sirkesi içilebilir ya da ağız gargarası yapılabilir. 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...