Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Sigara Bıraktıktan Sonra Nefes Darlığı Olur Mu? Sigaranın Zararları

Sigara içerisinde bulunan maddeler nedeniyle vücudumuza, en önemlisi de akciğerlerimize büyük ölçüde zarar vermektedir. Akciğerler bireyin 25 yaşına kadar gelişmeye devam eder ve sonra yaşlanma sürecine girer, sigara ile yaşlanma hızlandırılır.

Sigaranın vücuda verdiği zararlar, en başta akciğerlerde hastalıkların oluşumudur. Balgam ile birlikte gelen nefes darlığı şikayetleri, çabuk yorulma, kalp-damar sistemi üzerinde çarpıntı şikayetleri kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkilemektedir. 

Sigara İçtikten Sonra Vücuda Etkileri

Sigaradan alınan tek bir nefes ile, sigaranın içerisinde bulunan 3.700’e yakın zararlı madde kana karışacaktır. Tüm zararlı maddelerin kanserojen olma özelliği taşımaktadır ve vücut sistemleri üzerinde önemli etkilere sahiptir. 

  1. Kalp-Damar Sistemi: Damar tıkanıklıkları, kalp krizi, çarpıntı, tansiyon, damarlardaki oksijenin gitmesi ile kolestrolün depolanması ve felç riski, el-ayak parmaklarında tıkanmalar nedeniyle morarma ve kesilmeler ve iktidarsızlık.
  2. Baş ve Yüz: Ağız kanseri, sık diş eti hastalıklarına yakalanmak, diş eti çekilmeleri ve diş dökülmeleri, kötü nefes kokusu, çürükler, baş ağrıları (beyine giden damarların daralarak beynin iyi beslenememesi nedeniyle).
  3. Solunum Sistemi: Akciğer soluk borularının dumanın içerindeki maddeler nedeniyle zedelenir ve öksürük, salgıların azalması, sık akciğer hastalıklarına yakalanma ve akciğer kanseri.
  4. Sindirim Sistemi: Mide asit salgısının artmasına bağlı olarak; mide yanması, ülser, gastrit, reflü hastalıkları oluşmaktadır. Pankreas kanseri riski artar, 
  5. Boşaltım Sistemi: Sigaranın içerisinde bulunan maddeler idrarla atılır ve mesaneden geçerken mesaneye zarar verir, kanser riskini arttırır. Yüksek kan basıncı nedeniyle böbrek fonksiyonlarını bozar. 
  6. Cinsel İşlev: Erkeklerde iktidarsızlık, sperm kalitesinin bozulması ve sperm sayısında azalmalar görülmektedir. Kadınlarda yumurta kalitesinde bozulma, cinsel işlevde bozukluklar, gebelik problemleri görülmektedir. 

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Neler Oluyor?

  • İlk 24 saatte tansiyon düzelir ve akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 
  • 48 saat sonra tat ve koku almada keskinleşme olur ve yenilen yemeklerden alınan zevkten dolayı kilo alma olayı olur. 
  • 2-12 haftalar arasında kan dolaşımı iyileşir ve yürüme, koşma, egzersiz gibi aktiviteleri yapmak kolaylaşır. 
  • 3-9 hafta sonra öksürük, hırıltı, nefes darlığı problemleri düzelir, akciğerler güçlenir.
  • 3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp vermedeki fark hissedilir. 
  • 5 yıl sonra sigara kaynaklı kalp krizi riski önemli ölçüde azalmış olur.
  • 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski azalır. 

Sigara içerken yapılan fiziksel aktiviteler sırasında yaşanan nefes darlığı, göğüste ağrı, göğüs sıkışması şikayetleri giderek azalacaktır. Sigara içmenin vermiş olduğu alışkanlık nedeniyle, vücutta nikotin yoksunluğu bir miktar nefes darlığı yapsa da zamanla yoksunluk belirtileriyle beraber geçecektir. 

Sigarayı Bırakanların Yaşadıkları Sorunlar

Sigarayı bıraktıktan sonra nefes darlığı çekiyorum, normal mi? Çözümü nedir?

Akciğerler içerisinde sigara nedeniyle biriken ve atılamayan balgam nedeniyle öksürük ve nefes darlığı şikayetleri bir süre devam edecektir. Sigaranın içerisindeki maddelerin vücuttan atılmasının en faydalı çözümü bol bol sıvı tüketmekten geçmektedir. Suyun yanı sıra bitki çayları, açık çay da tüketilebilir. Nefes darlığını sigara içmediğim için çekiyorum diye tekrar sigaraya başlamak yapılabilecek en büyük hatadır. 

Uykusuzluk problemi başladı, çok çabuk sinirleniyorum ve kavga ediyorum. Normal mi?

Sigaranın içerindeki nikotinin bağımlılık yapması nedeniyle vücutta oluşan yoksunluk belirtilerinden biridir. Psikolojik olarak incelendiğinde nikotinin en güçlü bağımlılık yapıcı madde olduğu saptanmıştır. Sigarayı bıraktıktan 1-3. günleri arasında yoksunluk belirtileri en yüksek düzeydedir. 3-4. haftalara geldiğinde azalarak sonlanacaktır. Ancak uzun süre bağımlılığı olan bireylerde bu yoksunluk belirtilerinin 4 haftadan uzun sürdüğü, sigara içmek için aşırı istek ve kilo alımı şikayetlerinin 6 aydan daha uzun sürdüğü bildirilmiştir. 

Sigarayı bıraktıktan sonra neden kilo artışı başladı?

Sigara içenlerde, sigara içtikleri zaman tat ve koku alma keskinliği azalmaya başlar ve yedikleri yemeklerden fark etmeseler de eskisi kadar zevk almamaya başlarlar. Vücut sigarayı bıraktığı zaman yenilenmeye başlar ve haliyle tat-koku keskinliği artar. Nezle iken burnumuz tıkandığında yediğimiz yemeklerden tat alamadığımız olmuştur ve bu da öyle bir şey ki tat alabilmemiz için burnumuzun keskinliğine ihtiyacımız vardır. 

Bırakmak İçin Destek

 Sigarayı bırakmaya karar vermek ilk adımdır. Bırakmaya karar verdikten sonra kendinize plan oluşturmalı, aileniz ve yakın çevrenizle bu düşüncenizi paylaşarak destek olmalarını istemelisiniz. 

Nikotin yoksunluk belirtileri araştırılıp yakın çevre bu konuda bilgilenmeli ve bilgilendirilmelidir. 

Bol bol su tüketmek, kilo alma problemini zaman ile kısıtlayacaktır. Ayrıca sigaranın vücutta bıraktığı maddeleri zaman ile atılmasına yardımcı olacaktır. 

Sigara içmek istediğinizde diş fırçalamak, gargara yapmak en güzel yöntemlerden birisidir. Ağız içerisindeki tat değişikliği nedeniyle nikotin yoksunluk belirtileri bir miktar baskılanacaktır. 

Sigara içtiğiniz zamanların toplandığında uzun bir süre yaptığı görülecektir. Bu zaman boşluklarını beceriye göre yeni uğraşlarla doldurulması ile sigara içmeyi zamanla unutturacaktır. 

Türkiye’de başlatılan sigara bırakma hatta 171 numaralı telefonu arayarak yardım alabilir, yönlendirilen sigara bırakma polikliniklerinde takibinizi yaptırabilirsiniz.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...