Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Restriktif Akciğer Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavi İle Alakalı Detaylar

Restriktif akciğer hastalıklarında önemli olan hastalığın ne düzeyde olduğunu ve ne kadar ilerlediğini belirlemektir. Bu belirleme ardından hasta ile alakalı olarak gerekli tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.

Restriktif Akciğer Hastalıkları

Restriktif akciğer hastalıklarına sahip olan kişilerde akciğerin hava ile dolum işlemi sağlanamaz. Çünkü bu hastalıktan kaynaklı olarak akciğerler genişleme konusunda kısıtlanmıştır. Hasta nefes alma konusunda zorluklar yaşar. Restriktif akciğer hastalığı çoğu zaman akciğerlerin kendilerinde sertliklere sebep olan bir rahatsızlıktan kaynaklı olarak meydana gelir. Bu durum ekstrinsek ve intrinsik olarak sınıflandırılmaktadır. Restriktif akciğer hastalıkları kapsamından intrinsik hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • İnterstisyel akciğer hastalığı
  • İdyopatik pulmoner fibroz
  • Pulmoner fibroz
  • Sarkoidoz
  • Pnömokonyoz

Bazı durumlarda kısıtlamalarda zayıf kaslar, göğüsün duvar kısmında sertlik ya da hasar görmüş sinirler ortaya çıkar. Ekstrinsik restriktif akciğer sorunları akciğerin dışındaki rahatsızlıklardan kaynaklı olarak hastalıklara sebep olabilir. Bu durumda akciğerde oluşan hastalıkların akciğerlerin dışından kaynaklı olarak meydana geldiğini ifade eder.  Restriktif akciğer hastalıkları kapsamından ekstrinsek hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Skolyoz
  • Şişmanlık
  • Plevral Efüzyon
  • Miyasteni gravis
  • Kas distrofisi

Restriktif akciğer hastalarında azalmış olan akciğer kapasitesi sorunu da meydana gelir. Toplam akciğer kapasitesi, mümkün olan derin nefes alımı sağlandıktan sonra akciğerlerde var olan hava miktarını ifade etmektedir. TLC pulmoner fonksiyon testleri esnasında belirlenmektedir. Restriktif hastalığı olan bir kişide toplam akciğer kapasitesini belirlemek akciğer kısıtlamasını doğrulamak ile kısıtlama durumunun derecesini ölçmek açısından oldukça önemli bir detaydır.

Belirtileri

Hastalığın meydana gelmesi ile birlikte en belirgin olan belirti nefes darlığı yaşanmasıdır. Hastalıkların erken dönemlerinde nefes darlığı sorunları fiziksel anlamda hareket edildiği zaman meydana gelir. Hastalığın ilerlemesi ile az düzeydeki fiziksel hareket ve dinlenme esnasında bile nefes darlığı sorunu ile karşı karşıya kalınır. Öksürük belirtisi tüm akciğer hastalıklarında görülen ortak bir belirtidir. Öksürük kuru ya da ıslak şekilde meydana gelebilmektedir. Ayrıca bu hastalıkta kaygı ile depresyon tarzında sıkıntılarda meydana gelmektedir. Kaygı ve depresyon ile alakalı durumlar ilerlemiş durumda ise hastanın kesinlikle psikolojik destek alması gerekir. Zaten uzman hekimlerde tedavi sürecinde bu durum ile alakalı gereklilikler konusunda hastaya detay verecektir.

Tedavisi

Akciğerde meydana gelen hastalık türleri genelde ilerleyici şekilde yoluna devam eder. Tedavileri ise insanların ihtiyaçlarına, hastalığın ne durumda olduğuna ve ilerlemesine göre değişkenlik gösterir. Bazı tedavi türlerinde iltihaplanmanın önüne geçecek olan ilaçlar, iltihaplanmayı azaltacak ilaçlar ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayacak ilaçların kullanımı yapılır. Bu ilaçların içinde; metotreksat, azatioprin, siklofosamit ve kortikosteroidler uzman tarafından reçete edilir.

Restriktif hastalıkları olan kişilerde oksijen seviyelerinin en doğru düzeyde tutulması adına ve korunması için oksijen tedavisi uygulaması yapılır.  Bazı hastalarda da şiddetli düzeydeki sorunlar ve son aşamaya gelen hastalıklar konusunda akciğer transplantasyonu cerrahisi uygulamalarına uzman tarafından karar verilir. Pnömokonyoz, pulmpner fibroz, idiyopatik, pulmoner fibroz tarzında kısıtlayıcı şekilde oluşan hastalıkları yaşan kişilerde yapılacak olan uygulamalar arasında kök hücre tedavi işlemleri de yapılabilir. Kök hücre ile yapılacak olan uygulamalarda tedavi yapmasından iyileşme sürecini tamamlamak adına akciğerlere destek sağlanır. Bu uygulama ile akciğerlerin potansiyel fonksiyonları ile yaşam kalitesi en üst düzeye çıkartılır. Akciğerlerde var olan ve devam eden iltihaplanmalar için bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak adına ilaçlar kullanılır. Oksijen tedavisi uygulamalarının hepsi uzman doktor kontrolünde yapılır. Kontroller kapsamında zaman içinde bazı hastalarda tedaviler dâhilinde oksijen terapisi uygulamalarında azalmaya gidilebilir. Bu azalma kararını uzman hekimler hastalığın gelişim sürecine göre değerlendirir. Hastalık sürecinde hangi tedavi şekline karar verilirse verilsin hastanın mutlaka uzman hekim uyarılarına dikkat ederek hareket etmesi gerekir. Ayrıca hasta uzman hekim kontrollerini de hastanın kesinlikle aksatmaması gerekmektedir. Uzman hekim kontrollerini aksatmak hastalıkların ilerlemesini sağlayacağından dolayı oldukça önemlidir. Uzmanların verdiği tavsiyeler ile tedavi sürecinde hareket etmek sağlıklı şekilde yaşamak adına gereklidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...