Akciğer Sintigrafisi Çekim İşlemleri ve Çekim Sonrası Dikkat Edilecekler
Akciğer sintigrafisi uygulamalarında uzman hekim çekim yapmadan önce mutlaka hastaya gerekli olan tümn detaylar konusunda bilgi verir. Bu detaylar doğrultusunda işlem çekimi için hazırlıklar yapılır.
Akciğer Sintigrafi İşlemleri
Akciğer sintigrafi işlemleri akciğerlere olan kan ile hava tedarikini ölçmek adına yapılan bir incelemedir. Pulmoner emboli oluşturmak için en faydalı non-invaziv testtir. Akciğer sintigrafisi işlemlerinin yararları içinde;
- Hassas teşhis ve hızlı teşhis
- İki aşamalı testlerde bile kıs süreler
- Kontrast madde kullanılmaması
- Verilen preparatlar alerjik reaksiyonlara sebep olmayacaktır.
- Pulmoner dolaşım ve havalandırman konusunda yüksek çözünürlük, üç boyutlu görüntü
- Pulmoner emboli hızlı bir şekilde algılanması
Akciğer sintigrafisi ventilasyon ve perfüzyon olarak iki aşamalı olarak kullanılır. Yapılacak olan sintigrafi işlemlerinin birincisinde akciğerler bulunan kanlanma ile alakalı detayların verileri alınarak incelenir. İkinci aşamada da ciğerlerdeki hava alımları ile alakalı sorunlar gözlemlenir. Akciğer sintigarfi uygulamalarının her ikisi de hamilelik dönemi içinde zorunlu kalmadıkça çekilmeyecektir. Yahut hamilelik ile alakalı şüphesi olan kişilerde öncelikli olarak kadın doğum uzmanına başvurmalı ve ardından gerekli olursa bu uygulamayı uzman kontrolünde çektirmelidir.
Akciğer perfüzyon işlemleri aşağıdaki durumlarda kullanılır;
- Sağdan sola kadar şantların detaylı bir şekilde araştırılması
- Akciğer ile alakalı cerrahi operasyon geçiren kişilerde kalan dokuların araştırılması
- Pulmoner emboli
Akciğer perfüzyon işlemleri aşağıdaki durumlarda kullanılır;
- Amboli teşhisinin desteklenmesi için uygulanır.
Uygulama 99 m teknetiyum ile işaretlenen protein agregalarının intravenöz enjeksiyonu yapılır. Bu parçacıklar akciğerlerde kan akışına benzer şekilde dağıtılır. Uygulama akciğerlerde bulunan kan akışını değerlendirmek adına kullanılır. Ek olarak bir radyoaktif gaz ya da aerosol de solunur. Bu sayede kan akışı, ciğerlerin havalanması ile karşılaştırılabilir. Bütün muayene ve uygulama süreci yaklaşık olarak 30 ile 45 dakika sürer.
Uygulama yapılacak olan kişi bebek emzirme işlemi yapıyorsa uygulamaya gitmeden önce sütünü sağmalıdır. Ayrıca sintigrafi çekim işlemleri tamamlandıktan sonra 24 saat boyunca hastanın kesinlikle bebeğini emzirmemesi gerekir. Bu süre zarfında sağılacak olan süt atılmalıdır.
Hazırlık ve Riskler
Akciğer perfüzyon sintigrafisi ve akciğer ventilasyon sintigrafisi uygulamasında kullanılacak olan ilaç sonuçlar konusunda olumsuz etkiler sağlamaz. Astım hastası olan kişiler mutlaka işlem öncesinde bronkodilatatör kullanmalıdır. Bu konuda uzman hekimde detaylı şekilde bilgilendirme yapar. Akciğerlerde yapılacak olan sintigrafi işlemleri için ön bir hazırlık yapılmasına gerek duyulmaz. Karşılaştırmalı değerlendirme için yeni bir röntgen lazımdır.
- Riskler Yan etkiler ya da riskler uygulama yapılacak olan kişilerin albuminine karşı alerjik bir reaksiyonu olup olmadığı ile alakalıdır. Alerjik yan etkilerde oldukça nadir şekilde meydana gelir.
- Sintigrafinin bitmesinden sonra araç kullanımı ile alakalı olarak kesinlikle sorun yaşanmaz. Kişi aracını rahatlıklar kullanabilir.
- Radyasyon ile alakalı olan yükü düşüktür. Kullanılan radyoaktif madde kullanımının anne sütüne geçebileceğini akıldan çıkartmamak gerekir. Bunun içinde uygulama sonrasında eve dönen ve emzirme yapan annelerin sütlerini 24 saat boyunca sağarak atması gerekir.
- Klinik avantajlar normal akciğer sintigrafisi pulmoner emboli içermemektedir. Kan arzında normal hava kaynağının birden daha çok şekilde segmental kusuru bulunuyorsa, pulmoner emboli olması ihtimali daha yüksek şekilde meydana gelir.
- Yapılan inceleme esnasında şüpheli düzeyde bir emboli olması halinde mümkün olduğunca erken süreçte müdahale edilmelidir. Çünkü hassaslık bu süreçte oldukça büyüktür.
- Kronik akciğer hastalığı (kronik bronşit) ventilasyonu ve perfüzyonu olan kişilerde yapılan uygulamalarda yorumlanmayı zorlaştıran kusurlar meydana gelebilir.
Yan etkiler ve meydana gelebilecek riskler konusunda işlem yapılmadan önce uzman hekim hastasına tüm detayları verir. Bu detaylar dikkate alınmalıdır.
Uygulama Sonrası
Akciğerlerde yapılan uygulama ile yapılan hastalık ve sorunların tespitinden sonra tedavi ile alakalı sürecin planlaması yapılır. Sintigrafi işlemlerinden sonra vücuda alınan radyasyonun kısa süre içinde atılması için mutlaka düzenli olarak su tüketilmesi gerekir. Sintigrafi de alınan radyasyon vücuttan atılıncaya kadar kişisel temizlik ile alakalı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Alerjik reaksiyonlar ile alakalı bir durum meydana geldiği zaman hastanın kısa süre içinde mutlaka uzman hekime başvurması gerekir. Bu sayede kısa süre içinde sorunun önüne geçilecektir.