Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Reflüden Kaynaklı Öksürük Oluşur mu? Evde Nasıl Tedavi Edilir

Reflü hastalığı meydana geldiğinde birçok farklı belirti ile kendini belli eder. Bunlardan bir tanesi de öksürüktür. Bu sorunlardan kurtulmak için evde bitkisel tedavi uygulamaları düzenli bir şekilde yapılabilir.

Reflü Öksürüğü

Reflü, midede bulunan yiyeceklerin ağızdan geriye gelmesi şeklindeki sindirim sistemi hastalığıdır. Bu, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak da adlandırılır. GERD hastaları haftada en az iki kez kronik, kalıcı reflü yaşarlar. Hastalık birçok insanda gün geçtikçe daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek günlük semptomlar meydana gelir. Asit reflünün en yaygın semptomudur ve mide ekşimesi, alt göğüs ve orta karında yanma hissi olarak kendini gösterir. Bazı yetişkin kişilerde mide ekşimesi olmadan ek semptomlar da yaşayabilir. Bunların arasında balgam, hırıltılı solunum, yutma güçlüğü veya kronik öksürük yer alır.  Reflü sorunu kalıcı öksürüğün en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Aslında araştırmacılar reflünün kronik öksürüğün tüm vakalarının yaklaşık olarak % 25’inden sorumlu olduğunu ortaya çıkartmıştır. Reflüden kaynaklı ortaya çıkan bir öksürüğü bulunan insanların çoğunluğunda hastalığın mide bulantısı tarzında klasik belirtileri bulunmaz. Kronik öksürük, asit reflü ya da asitsiz mide içeriğinin reflüsünden kaynaklanabilmektedir. Reflü öksürüğü sorununa sebep olan bazı ipuçları;

  • Çoğu zaman öğleden sonra ya da geceleri öksürükler meydana gelir.
  • Yatarken meydana gelen öksürükler
  • Öksürük bir yan etki olduğu sigara içmek veya ACE inhibitörleri de dâhil olmak üzere ilaç almak gibi ortak sebeplerin bulunmadığı durumlarda da ortaya çıkan öksürükler
  • Postnaz damla ya da astımdan kaynaklı olarak meydana gelen öksürükler

Öksürük ve Reflü Testi

Reflü sorunun kaynaklı olarak meydana gelen öksürüklerde mide ekşimesi tarzında semptomlar mevcut değilse reflünün teşhisini koymak oldukça zor olabilir. Bunun sebebi postnazal damla ya da astım gibi ortak koşulların  öksürüğe neden olma olasılığının daha yüksek düzeyde olmasıdır. Üst endoskopi veya EGD  semptomların tam olarak değerlendirilmesi konusunda sık şekilde kullanılan testlerdir. 24 saat pH sondası, özofagus pH izleme öksürüğü olan kişilerde kullanılan etkin bir testtir. MII-pH olarak adlandırılan bir başka test de asitsiz reflünün tespit edilmesinde kullanılır. Öksürüğün reflü ile ilişkili olup olmadığını öğrenmenin farklı bir yolu daha vardır. Doktor semptomların çözülüp çözülmeyeceğini anlamak adına bir süre kişiye reflü için bir ilaç türü olan proton pompa inhibitörleri verir. Proton pompa inhibitörleri ilaçları tezgâhın üstünde bulunur ama kişinin kendinin alıp kullanmaması gerekir. reflünün teşhis edilmesinden sonra uzman doktorlar gerekli olan tedavi planını planlayarak uygulamaya başlarlar. Uzman doktorların tedavisi ile reflüden kaynaklı olarak meydana gelen öksürükte ortadan kaybolur. Tedavisi kapsamında mutlaka uzman hekimlerinin söylediklerine dikkat edilmeli ve verilen beslenme dışına çıkılmamalıdır.

Bitkisel Tedavisi

Reflü öksürüğü nasıl geçer kapsamında kullanılacak olan bitkisel destekler kısa sürede reflünün semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Meydana getirdiği belirtileri hafiflemeye başladıkça kişilerde rahatlamaya başlar. Bu sayede öküsürk ve diğer semptomlarda ortadan kaybolur.

Hidroklorik Asit Düzeylerini Dengeleyin

Mide içinde doğal hidroklorik asit üretiminin artması, asit reflüsünün önüne geçilmesinin ilk adımıdır. Ucuz olarak alınan sofra tuzunu yüksek kalitede deniz tuzu ile değiştirmek gerekir. Himalaya kristal tuzu kullanımı uzman tarafından önerilir. Çünkü klorür ve vücut için gerekli olan onlarca iz minerali içermektedir. Ayriyeten  yemeklerden önce bitki kaynaklı Betaine HCL ekini almayı da unutmamak gerekmektedir.

Diyetinizi Değiştirin

İşlenmiş gıdalar ve şekerler asit reflüsünü arttırır. Mide ve bağırsak yolunda bakteriyel dengesizlik yaratmak için uğraşılar. Bu durumun önüne geçmek için taze organik meyve ve sebzeleri tüketmek gerekir. Gün içinde bir adet elma tüketmek bile bu konuda faydalıdır. Tedavisi kapsamında düzenli ve dengeli beslenmek reflünün meydana getirdiği öksürüğü de ortadan kaldırır.

Sindirim Enzimi Eki Yapın

Enzimler çiğ yiyeceklerde fazla şekilde bulunur. Çiğ gıdalarda besin değerleri ve asit reflü ile mücadele için çok önemli olan enzim seviyeleri de yüksektir. 

 Çiğ Organik Elma Sirkesi

Her yemekten yaklaşık olarak 4 saat önce saf su ile karıştırılmış bir çorba kaşığı çiğ organik elma sirkesi içilmesi gerekir. Bu mideyi sakinleştirme konusunda yardımcı olur ve sindirimi destekler. Mide sakin olduğu sürece öksürüklerde ortadan kalkmaya başlar.

Organik Pişirme Soda Alın

Bikarbonat mucizevi bir üründür. Bir bardak suyun içine bir kaşık karıştırılır ve köpürmeye başlamadan önce içilir. Özellikle tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. reflü düzene sokulur ve öksürükler kısa sürede ortadan kaybolur.

Organik Aloe Vera

Aloe vera mide sorunlarında, öksürük sıkıntılarında, ishal ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarında sorunları ortadan kaldırmak için kullanılır. Aloe vera yapraklarının içinde bulunan jel dirimi destekler ve yatıştırıcı etkisi ile asit reflü için harika bir alternatiftir.

Evde Dikkat Edilecek Noktalar

  • Ne yenildiğini izleme; mide yanmaları ile öksürüğü tetikleyen gıdaları izlemek gerekir. Bu tarz gıdalardan uzak kalınmalıdır. Özellikle meyve suları, çikolata, narenciye, kafein, gazlı içecekler, domatesler, soğanlar tüketilmemelidir
  • Yemek saatlerine dikkat etmek; yatmadan önce midenin boş olması öksürüğü ve reflüyü tetiklemez.
  • Yeme konusunda dikkat edilmelidir; özellikle sık sık, az az ve çok çiğneyerek yemek mide sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Kilo verilmelidir; fazla düzeyde abdominal yağ mideyi baskılar ve asidi özofagusa zorlar. Fazla kiloları vermek adına diyet uygulanmalı ve egzersiz programlanmalıdır.
  • Sigarayı bırakmak; sigara midede asit tutan kasların etkinliğini azaltır. Bunun için ve diğer sağlık sebeplerinden kaynaklı olarak sigaranın bırakılması gerekir. Sigara özellikle kronik öksürük konusunda da oldukça zararlıdır.
  • Sıkı kıyafetlerden kaçının; mide üzerinde sıkı kıyafetlerin baskı kurması sorunun artmasına neden olabilir.
  • Dik durmak; özellikle mide bölgesinde yanma ve öksürük meydana geliyorsa 2 yastık ile dik durmak gerekir. Geceleri bu şekilde uyumak ta hastanın rahat etmesini sağlar.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...