Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Parankimal Nodül Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Parankimal Nodül akciğer üzerinde bulunan daha çok sigara içen kişilerde meydana gelen yuvarlak ya da oval şeklinde olurlar. Genellikle herhangi bir belirti vermezler. Ameliyatla çıkarılırlar.

Parankimal Nodül

Akciğer Parankimal Nodül Filmi

Akciğerlerde meydana gelen yuvarlak ya da bazen oval şeklini andıran büyümeler diye adlandırılmaktadır. Bunlara lezyon adı da verilmektedir. Bir nodülün çağı üç santimetreden küçük olmaktadır. Büyüme bundan daha büyük olması durumunda nodül olmayacak ve kütle denecektir. Bunlar daha çok kişilerde göğüs röntgenlerinde ya da Bilgisayarlı tomografi çekimi neticesinde görülecektir. Var olan birçok nodül kanser değildir. Akciğerlerde iyi huylu olarak bulunacaktır. Hastanın sigara içip içmediği ve yaşı bu durumda çok etkili olacaktır.

Parankimal Nodül Nedenleri  ve Belirtileri

İki türlü akciğer Parankimal nodülü bulunmaktadır. Bunlar malign adı verilen kanserli nodülleridir. Bir diğeri ise benign kanserli olmayan nodüllerdir. İki santim civarında çapı olan nodüller neredeyse çoğunluğu iyi huylu olarak adlandırılmaktadır. Benign Parankimal nodüller birçok nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bunlar vücudun enflamasyon üreten bir enfeksiyon kapması durumunda oluşabilir. Akciğerin iltihaplanması sonucunda da sıklıkla görülebilir. Bu durum insanların rastlandığı bir durum olmakta ve korkutucu değildir. İyi huylu olarak gelişmektedir. Enfeksiyonlar nodüllere neden olacaktır. Mikrobakteriyum tüberküloz mikobakteri avium gibi ve mantar enfeksiyonları sonucunda oluşabilir.

  • Sarkoidoz;
  • Romatoid artrit;
  • Akciğerlerde granülomların oluşması,
  • Histoplasmoz;
  • Kriptokokoz

Parankimal nodüller belirti vermeyecektir. Eğer semptomları oluşması durumunda nodülün gelişmesine yol açabilir. Eğer ki bu nodül kötü huylu olması durumunda hastada sık sık öksürük meydana gelecektir. Ayrıca öksürük sırasında balgam ve kan gelmesi de görülebilir. Eğer ki kanserli bir nodüle sahipseniz bunun erken tanısı her zaman için hayatınızı kurtaracaktır.

Kişinin sigara içmesi her zaman için akciğerlerini derinden etkilemektedir. Bu nedenle de sigara tüketimini sağlıklı insanlar bir an önce bırakmalıdır. 

Parankimal Nodül Tanısı

Bilgisayarlı tomografi de görülmekte olan nodülün boyutu her zaman için boyutları çok önemli olacaktır. Boyut ne kadar önemliyse nodülün kanserli olup olmadığını anlamak amacıyla cidarına bakılması gerekmektedir. Düzgün olup olmaması her zaman için çok önemlidir. Cidarı düzensiz olması durumunda kanserli nodül olma ihtimali daha da artmaktadır. Eğer ki bir nodül kireç içermesi durumunda bunun her durumda iyi huylu olacağı anlamına gelecektir. Doktor tarafından şüphelenilmesi durumunda biyopsi yapılmasına doktor karar verecektir. Çünkü biyopsi sonuçlarına göre hastanın tedavisi gerçekleştirilecektir. Bilgisayarlı tomografi cihazları artık akciğerlerde nodül bulunması durumunda bunları çok başarılı bir şekilde tespit edebilmektedir. Boyutunu da doktorlarına anlaması için söyleyebilmektedir. Her ne kadar nodülün görünmesi kolaylaşmış olsa bile nodülün iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu tomografi cihazı yardımıyla anlamak mümkün değildir. 

Parankimal Nodül Tedavisi

Yapılan tetkikler içerisinde akciğerlere birden fazla eğer ki küçük nodüllerin görülmesi durumunda başka dokularda bulunan kanserlerin akciğere sıçradığı anlamına da gelmektedir. Nodüllerin iyi huylu olanları daha çok takip altına alınacaktır. Hastaların nodüllerinin alınmasına doktorlar karar verecektir. Eğer ki kötü huylu olduğunu düşünülmesi durumunda hastanın vakit geçirmeden ameliyata bir an önce alınması gerekmektedir. Hastanın geçmiş dönemlerde çektirmiş oldukları akciğer filmleri tespit etmek acıyla da kullanılmaktadır. 

Akciğer nodülleri göründüğü zaman bunun çıkartılmasına karar verilmesi durumunda Göğüs Cerrahları tarafından yapılacağı unutulmamalıdır. Günümüz şartlarında akciğer ameliyatları VATS adı verilen bir yöntem ile gerçekleşmektedir. Bu durum endoskopik yöntem olarak da adlandırılmaktadır. Bir kamera yardımıyla yapılacaktır. Kistin bulunduğu bölgeden yaklaşık olarak 2 santim civarında açıklan kesikler ile gerçekleşecektir. Bu göğüs boşluğuna girilecek olan kamera yardımıyla akciğer üzerinde bulunan nodüle ulaşılacaktır. Daha sonradan ise özel bir cerrahi aletler kullanılarak nodül başarılı bir şekilde çıkartılır. Çıkartılan bu nodülün kanserli olup olmadığını anlamak amacıyla patolojik incelemesi yapılması gerekmektedir. Bunun için de patoloji laboratuvarında inceleme yapılır. Eğer ki bu çıkartma işlemi sırasında akciğer kanseri tanısı konulması durumunda lobektomi de yapılacaktır. Gelen patoloji sonuçlarında nodülün kanserli olmadığı anlaşılması durumunda lobektomi yapılmayacaktır. Ameliyat işlemi bu şekilde sonlandırılır ve kesikler dikilerek genel anestezi altında olan hastanın uyandırılıp yatağına gönderilir. Hastanede kalış süresi 2 ile 5 gün arasında değişmektedir.

Eğer ki hastanın kanserli doku olduğu anlaşılması durumunda yapılan operasyonda lobektomi de uygulanacak olması nedeniyle taburcu olma süresi daha da uzayacaktır. 4 ile 6 gün arasında hasta taburcu olacaktır. İş hayatına ise taburcu olduktan 10 gün sonra dönebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...