Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Öksürürken Görülen Karın Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Karın ağrısı ve öksürük şikayetleri yaygın görülen semptomlardır. Karın ağrısının şiddeti ve yoğunluğu hafif olabileceği gibi dayanılmaz olabilir. Yapısı kramp benzeri ve bölgesel olabileceği gibi yavaş başlayan ve yayılan bir ağrı olabilir.

Öksürürken Görülen Karın Ağrısı Nedenleri 

Karın ağrısı ve Öksürük Nedenleri

Solunum sıkıntısı ile birlikte görülen karın ağrısı şikayeti değerlendirilirken ağrının öyküsü, şiddeti, süresi, akut mu yoksa kronik mi olduğu, o gün içinde tüketilen yemekler ve bu durumu tetikleyecek sıra dışı bir fiziksel etkinlik yapılıp yapılmadığı önemlidir. Bu faktörler ağrının nedenleri konusunda daha ayırt edici bilgiler verir. Uzun süredir devam eden şiddetli öksürük şikayeti karın kaslarını gerginleştirerek basınca neden olur. Bu da doğal olarak ağrı verir.  

Kabızlık, reflü, kolon hastalıkları ve apandisit bu duruma yol açan en yaygın sebeplerdir. Kaygı, peptik ülser, kadınlarda rahim içi kist varlığı, regl dönemi veya gebelik bu süreci tetikleyebilir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği, dolaşım bozukluğu hastalıkları ve reptürler bu sürecin tekrar etmesine neden olur. Akut olarak gelişen durumlarda fiziksel zorlanma, fıtık oluşumu, pelvik bölge veya kardiyovasküler sinirleri etkileyen yaralanmalar düşünülebilir. 

Abdominal duvarda kasılma; Kas hastalıkları, kas travması, diyabet ve herpes varlığında görülen abdominal duvar üzerindeki sinirlerin tutulumudur. AKSES sendromu olarak da adlandırılır. Bu ağrı sürekli ve keskin karakterli olarak başlar, sonlara doğru donuklaşır. Öksürmek, hapşırmak, uzun süre ayakta kalmak, hızlı hareket etmek ya da ağırlık taşımak ağrıyı tetikleyerek kötüleştirebilir. Belirtiler komplike olduğundan başka hastalıklarla karıştırılabilir. 

Göbek fıtığı; Abdominal duvar kaslarında zayıflama yada açılmaya bağlı olarak karın iç organlarının bu açıklıktan dışarı çıkması durumudur. Özellikle kadınlarda ve gebelik döneminde yaygın olarak görülür. Karın içi basıncın arttığı öksürme, hapşırma, ağlama, gülme ya da ağırlık taşıma gibi durumlarda organlar daha hızlı yer değiştireceğinden şiddetli ağrıya neden olur. İlerlemiş göbek fıtığında iç organlar dışarı doğru bombe yaptığından şişkinlik elle hissedilebilir. 

İlerlemiş Göbek Fıtığı

Geniş alana yayılan ağrılar; Abdominal boşlukta yer alan organlarda görülen rahatsızlıklar öksürükle birlikte alevlenerek ağrıya neden olabilir. Örneğin; göğüs kemiğinin altından başlayan ve kemik batıyormuş gibi hissettiren ağrı hazımsızlık, reflü veya peptik ülserle bağlantılıdır. Sol taraftaki ağrılar dalakla ilgili bir sıkıntı olduğunun işareti iken sağ taraftaki ağrılar safra kesesi ve karaciğer hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Sağ alttaki ağrılar apandisit ya da kolon tıkanıklığı ile ilgili olabilir. Yine kadınlarda pelvik organlarla ilgili hastalıklar ve erkeklerde testiküler hastalıklar öksürükle şiddetlenen karın ağrısı ile kendini gösterir. 

Öksürürken Görülen Karın Ağrısının İncelenmesi 

 Fiziki muayene sırasında yapılan incelemeler ve laboratuvar testleri ağrının nedenlerini belirlemek açısından önemlidir. Bunun için, abdominal duvar yüzeyindeki titreşimler ve bağırsak sesleri dinlenir. Kan basıncı, nabız oranı ve ateş ölçümü yapılır. Distansiyon varlığı yani gastrointestinal bölgede şişkinlik olup olmadığı kontrol edilir. 

Peritonit duyarlılık testleri, tüm batın ultrasonu, bilgisayarlı tomografi, röntgen filmi gibi testler kesin tanıya ulaşmada yardımcı olur.

Doktor gerekli gördüğü hallerde bu testler dışında baryum lavmanı, gostrointestinal endoskopi, laparoskopi ve ya kolonoskopi gibi testlerden birini ya da birkaçını isteyebilir. 

Öksürürken Görülen Karın Ağrısı Tedavisi 

El ile Batın Muayenesi

Tedavi, kesin tanının ardından belirlenen bir süreçtir. Bu süreç altta yatan temel nedenlerin iyileştirilmesine yönelik olarak ilaçla tedavi ya da cerrahi müdahale şeklinde olabilir.

Kronik öksürüğe bağlı durumlarda karın kasları zayıflayarak ağrılara neden olduğundan doktorunuz abdominal kasları güçlendirici fiziksel egzersizler ve nefes egzersizleri önerebilir. 3 haftadan uzun süren öksürüklerde doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Enfeksiyona bağlı hastalıklar ve hazımsızlık sorunlarında papatya, ekinezya, zencefil ve nane ile hazırlanan çaylar sindirimi rahatlatarak enfeksiyonların temizlenmesine yardım eder. Mideyi yoran baharatlı, acılı ve asitli gıdalar bu süreçte tüketilmemelidir. Doktorunuz sindirim sistemi hastalıklarına bağlı durumlarda diyet önerebilir. Bitki çayları ile yapılacak kürler ilaçla etkileşime girme riski taşıdığından doktora danışılmalıdır.   



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (11 oy, ortalama: 4,09 puan
Loading...