Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Astım Hastalarında Görülen Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkisel Çözümler

Astım, solunum yollarının etkenle karşılaştığı durumlarda daralması ve nefes darlığına neden olan akciğer hastalığıdır. Tıbbi yollarla nefes darlığı atlatıldığı gibi bitkisel yöntemlerle de ataklar geleceğinde rahatlatılabilir.

Etkenlerle karşılaşma sonucunda solunum yollarının daralması ve nefes darlığına neden olan astım hastalığında, hastalar ataklar sırasında oldukça zorlanırlar. Nefes güçlüğü sırasında tıbbi olarak bronş genişletici kısa sürede etki eden inhalerler kullanmak gerekir.

Tıbbi tedavi yanı sıra astım hastaları hangi mevsimde daha çok atak geçirdiklerini bilirler ve mevsimsel olarak önlem alırlar. Örneğin ilk bahar aylarında çiçek tozlanması ile polenlerin yoğun olduğu aylarda alerjik astımlı hastalar dışarıya daha az çıkmakta, polenlerin yoğun oldukları bölgede vakit geçirmemeye dikkat ederler. Astım nefes darlığı çeken hastalar, ataklar gelmeden önlemlerini almak için bitkisel yöntemlerle kendilerini korumaya çalışırlar.

Astım Nefes Darlığında Bitkisel Tedavisi

Astım nefes darlığı belirtileri; öksürük, boğulma hissi, aldığın nefesin yetmediği hissi, aldığı nefesi veremiyormuş hissi, bazen balgam görülebilir. Bu belirtiler, hastaların etkenle karşılaştığı zamanlarda ataklar şeklinde gelir. Ataklar genelde kademeli şekilde görülebileceği gibi aniden de gelebilir.

Astıma iyi gelen bitkiler, belirtileri kendini göstermeye başlamadan tüketilmesi astım krizini öteleyecek, engelleyebilecektir. Belirtileri görülmeye başladıktan sonra tüketilen bitkiler astımı engellemeye yeterli olmaz. Astıma iyi gelen bitkiler kaynatılarak suyu tüketildiği gibi, kaynatılıp buharı solunarak da kullanılan türleri vardır.

İnfüzyon (Demleme) tedavisi Dekoksiyon (Kaynatma) tedavisi 
Akasya yaprağı Sarı çiçek çiçeği
Beyaz civanperçemi çiçeği Çoban kirpiği yaprağı
Hatmi çiçeği Sarımsak
Papatya çiçeği Papatya
Davulga çiçeği Ardıç (Tüm bitki)
Yavşan yaprağı Karabacak bitkisi
Yabani yulaf  Balık otu
Deli tere Oğul otu
Dağ karanfili Pembe kantaron

Astıma iyi gelen bitkiler yukarıda sayıldığı gibidir. Bitkisel tedavilerde tarifi harfiyen uygulamak da önemlidir.

 Astımda Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkisel Tedavi Tarifleri

Astım tedavisi, nefes darlıklarının yaşanmaması, astım krizlerinde yaşanan çöküntünün daha az düzeyde yaşanması için uygulanır. Alerjenler, kimyasal gazlar, hava kirliliği, yaşanan stres gibi bir çok etken astım ataklarına neden olmaktadır. Solunum yollarının daralması ve nefes almada güçlük yaşanması hastaya ölüm korkusu yaşatmaktadır. İki atak arasında normal solunum fonksiyonlarına sahip olan hasta, ataklar sırasında kendisini daha kötü hissetmektedir. Akciğer solunum fonksiyonlarını düzenleyici, var olan inflamasyon odaklarını iyileştirici etkiye sahip bitkiler, solunum yolları hastalıkları belirtileri görülmeden bile iyileşmeyi sağlayacaktır.

Üst solunum yolları, alt solunum yolları hastalıkları belirtileri için iyi gelen bitkisel tedavisi, belirtilen günlerde, öğünlerde ve formlarda tüketildiğinde başarıya ulaşmaktadır.

Keçi Boynuzu Pekmezi- Keçi Boynuzu Kürü

7-8 adet keçiboynuzu iki su bardağı klorsuz su ile 9 dakika kaynatılır ve sabah-akşam tüketilir. Keçi boynuzu pekmezi ise sabah-akşam bir yemek kaşığı aç karna tüketilmesi uygundur. Pekmezin yoğun ve ağır tadından dolayı tüketmekte zorlanan kişiler, taze sıkılmış limon, portakal veya mandalina suyu ile karıştırıp tüketebilirler.

Yulaf Samanı-Yabani Yulaf

1 litre kaynayan suya bir tutam yulaf samanı atılarak ağzı kapalı şekilde 5 dakika kadar kaynatılır. Hazırlanan çay soğuduktan sonra süzülerek tüketilir. Çay 3 hafta boyunca haftada 2 çay bardağı kadar tüketilir. 3 hafta sonra nefes darlığı belirtileri rahatlamaz ise devam edilebilir.

Yulaf samanı çayı keçiboynuzu kürü ile birlikte kullanılabilir. Astım tedavisi için daha etkili bitkisel bir yöntemdir.

Sarımsak

7-8 diş sarımsak 2 su bardağı su ile 7-8 dakika kadar kaynatılır ve sabah-akşam tüketilir. Sarımsağın içerdiği anti-oksidanlar sayesinde akciğer ve solunum yollarında oluşan inflamasyon belirtileri iyileştiği görülecek, nefes darlığını giderecektir. Bronşlarda inflamasyon nedeniyle daralmalar var ise antibiyotik kullanımına gerek kalmadan iyileşme sağlanabilir.

Hatmi Çiçeği

Hatmi çiçeği, kaynatılan 1 bardak sütün içerisine atılarak 7 dakika demlenmesi sağlandıktan sonra tüketilir. Sütün öksürükten tahriş olmuş boğaz için ağrı kesici özelliği sayesinde üst solunum yolları hastalıklarına da iyi geldiği görülmüştür.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...