Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Merak Edilen Tüm Ayrıntılarıyla Lineer Atelektazi

Toplum arasında akciğer büzüşmesi olarak bilinen tıbbi ismi lineer atelektazi olan hastalık en basit ifadeyle; bireyin akciğerlerinde bulunan hava keseciklerinin yani alveollerin içlerindeki havaları çeşitli nedenlerden dolayı kaybetmeleridir.

Genel İfadelerle Gizli Hastalık Lineer Atelektazi

Lineer Atelektazi

Toplum arasında akciğer büzüşmesi olarak bilinen tıbbi ismi lineer atelektazi olan hastalık en basit ifadeyle; bireyin akciğerlerinde bulunan hava keseciklerinin yani alveollerin içlerindeki havaları çeşitli nedenlerden dolayı kaybetmeleridir. Lineer atelektazi, akciğerin belirli bir bölgesinde görülebileceği gibi tamamına da yayılabilir. Hastalık hakkında bilinmesi gereken en temel bilgi genellikle ameliyat sonrası komplikasyon olarak meydana geldiğidir. Ameliyat sonrası komplikasyonlar dışında atelektazi meydana getiren solunum yolu rahatsızlıklarını şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kistik Fibroz
  2. Akciğer Tümörü
  3. Akciğerde Sıvı Birikimi
  4. Ağır Derecede Astım
  5. Göğüse Alınan Şiddetli Bir Darbe
  6. Yabancı Cisim Aspirasyonu

Görüldüğü üzere atelektazi birçok hastalığın sonucu yani komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir. Atelektazi, vücuda giren oksijen miktarını azaltan bir hastalık olduğundan gerekli önleyici tedbirler alınmaz ise bireyin hayatını ciddi oranlarda tehdit edebilecek düzeye gelebilir. O nedenle her hastalıkta olduğu gibi atelektazide de erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır ifadesi yanlış olmaz. Hastalığın erken teşhisini kuvvetlendiren etmenlerin başındaysa ise nedenlerine ve belirtilerine hakim olmak gelir.

Lineer atelektazi için gizli hastalık tanımını yapmak yerinde bir ifade olacaktır. Çünkü; hastalığın belirtileri net değildir ve birçok solunum yolu rahatsızlığıyla karıştırılabilir. En net çizgilerle, hastalarda genel olarak rastlanan belirtileri listelemek mümkündür:

  1. Solunum güçlüğü ve nefes darlığı
  2. Ateş yükselmesine bağlı olarak sıvı kaybı
  3. Zaman zaman balgamlı zaman zaman kuru öksürük
  4. Nabzın dengesiz aralıklarla artması

 Nedenleriyle Lineer Atelektazi

Hastalığın nedenlerini çok geniş bir yelpazeye yaymak mümkün olsa da en temel nedenin bronşların tıkanması olduğunu söylemek gerekir. Çeşitli nedenlerden ötürü tıkanan bronşlar, akciğerin havalandırma görevini yerine getirmesine engel olur. Akciğer ise bu duruma reaksiyon göstererek havayı normal akciğer dokusuna doğru kaydırır. Bu durumun neticesinde ise tıkanan bronşlara hava girişi olmadığında akciğer kısım kısım sönmeye başlar. Bir önceki paragrafta belirtildiği gibi bu durum akciğerin tamamına da yayılabilir. Hastalığı iki başlık altında gruplandırmak mümkündür:

  1. Obstrüktif: Solunum yollarında meydana gelen tıkanmalar.
  2. Nonobstrüktif: Dışarıdan gelen baskılar.

Obstrüktif olarak meydana gelen atelektaziyi tetikleyen nedenler maddeler halinde şu şekilde açıkalanabilir:

  1. Mukus: Ameliyat olan bireylerin bir süre için öksürmeyle hava yollarını tam manasıyla temizleyememesi ve anestezi esnasında kullanılan ilaçların kısmen de olsa akciğerlerin hava almasını engellemesi balgam birikimine neden olur. Bu durumun sonucunda ise atelektazi meydana gelir.
  2. Yabancı Cisimler: Özellikle çocuklarda sık görülen bu durum yabancı bir cismin aspire edilmesinin hastalığı tetiklemesi durumudur. 
  3. Hava Kanalında Tümör: Akciğerdeki hava kanallarında meydana gelen tümörlerin olağan dışı büyümesi hava kanallarını daraltır ve böylelikle atelaktazi ortaya çıkar.

Bir diğer çeşit olan nonobstrüktif olarak baş gösteren atelektaziyi meydana getiren nedenleri ise şu şekilde ifade etmek mümkündür:

  1. Darbeye Bağlı Tramva: Göğüs bölgesine alınan bir darbe nedeniyle acıya maruz kalan birey derin nefes alışverişlerinden kaçınır. Bu durum ise akciğerlere baskı yaparak hastalığın meydana gelmesi için gerekli ortamı hazırlar.
  2. Pnömoni: Birçok çeşitli nedenden ötürü ortaya çıkabilen zatürrenin hava kanallarına verdiği tahribat atelektaziye sebebiyet verebilir.
  3. Erken Doğum: Erken doğum nedeniyle akciğerleri tam olarak gelişmeden meydana gelen bireylerde hastalığın görülme olasılığı daha fazladır.
  4. Plevral Efüzyon: Plevra yani akciğer zarı ile göğüs çeperi arasında sıvı birikimini ifade eder. Biriken sıvı ise akciğere baskı yaparak hastalığı tetikler.
  5. Yatağa Bağımlı Yaşama Zorunluluğu ve Ağır Derecede Astım

Listeleme yöntemiyle ifade edilen nedenlere bakıldığında hastalığın oldukça geniş bir neden yelpazesi olduğu açıkça görülür. Bu durumun sonucunda ise hastalığa uygun doğru tedavi yöntemini bulmak zorlaşır. Hastalığın nedenlerinden sonra belirtileri üzerinde durmak konu bütünlüğü açısından gereklidir.

Gizli Hastalığın Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Bir önceki paragraflarda atelektaziye gizli hastalık tanımı yapmış ve bunun nedenlerini belirtmiştik. Hastalığın ilerleme düzeyine, nedenine ve bireyin vücut yapısına bağlı olarak uzman hekimler uykun tedavi yöntemini belirler. Atelektazi hastalığı için günümüzde aktif olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:

  1. Göğüs Fizyoterapisi: Hastalığın özellikle ameliyat olan bireylerde ortaya çıktığını bunun nedeninin ise hava kanallarının tam manasıyla temizlenmemesi olduğunu belirtmiştik. Bu nedeni ortadan kaldırmak için kullanılan tedavi yöntemi göğüs fizyoterapisidir. Göğüs fizyoterapisi, ameliyat olmadan önce bireye hava kanallarını etkili temizleme yöntemlerinin öğretilmesini ifade eder.
  2. Hava Desteği: Oksijen makinelerine bağlı olarak yapılan bu tedavi yönteminde bireyin nefes darlığını azaltarak sonuca gitmek amaçlanır.
  3. İlaç Tedavisi: Hastalığın nedenine bağlı olarak ilaç tedavisi seçeneği de masaya yatırılır. 

Cerrahi Operasyonlar: Yabancı cisim aspire edildiği takdirde cerrahi operasyon ile cisim vücutta çıkartılır. Başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00 puan
Loading...