Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Nelerdir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerlerde enfeksiyona neden olan pnömoni (zatürre) ve pnömokonyoz gibi hastalıkların hepsine birden verilen isimdir. En yaygın belirtisi nefes darlığıdır. Çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

İnterstisyel akciğer hastalıkları, akciğerlerdeki alveol adı verilen balon benzeri hava keseciklerinde enfeksiyona ve yara izine neden olan hastalıkların tümüne birden verilen isimdir. Oksijen, alveol adı verilen hava kesecikleri aracılığıyla kan dolaşımını sağlamaktadır. İnterstisyel akciğer hastalıklarından herhangi biri varsa, akciğerlerdeki bu hava kesecikleri işlevini yerine getiremezler ve sonuç olarak nefes darlığı sorunu ile karşı karşıya kalınır. Bu hastalıklar tıp dilinde diffüz olarak adlandırılır. Yaygın görülen, sık karşılaşılan anlamına gelir.

Her iki akciğer boyunca uzanan dantel benzeri, akciğerlerin anatomik yapısının parçası olan dokulara interstisyum denir. İnterstisyumda alveollere oksijen taşınmasına yardımcı olur. Normalde göğüs grafisinde ve bilgisayarlı tomografide görülmeyen bu ince doku akciğer hastalıkalrı nedeniyle zarar görür, enfeksiyon kapar veya yaralanırsa belirginleşir. Bu sebeple bu tür hastalıklara interstisyel akciğer hastalıkları adı verilmiştir.

İntersistiyel Akciğer Hastalığı Türleri

Hastalıkların büyük bir çoğunluğu interstisyum adı verilen dokunun bozulmasına neden olur. Bu bozulma; iltihaplanma, sıvı birikmesi veya yara oluşması şeklinde olabilir. Bu hastalıkların bazıları çok ciddi olmayıp kısa bir sürede tedavi edilirken bazıları kroniktir ve tedavi edilmesi mümkün değildir. İnterstisyel akciğer hastalığı ölümcül müdür sorusunun cevabı hangi tür olduğuna bağlıdır. Tedavi edilmesi mümkün olmayan hastalıklar teşhis edildiğinde uygulanacak olan tedavi; belirtilerin daha az hissedilmesine yönelik olacaktır.

İntersistiyel Pnömoni (Zatürre)

Bakteri, virüs veya mantar kaynaklı enfeksiyonların akciğer interstisyumuna yerleşmesi sonucu oluşan  hastalıktır. Mikoplazma pnömonisi en sık görülen tipidir. En büyük nedeni sigara içmektir.

Kömür İşçisi PnömokonyozuKömür İşçisi Pnömokonyozu

Kömür tozuna maruz kalmanın neden olduğu akciğer hastalığıdır. Bu hastalık aynı zamanda “Kara akciğer hastalığı” olarak da bilinir. Kömür tozu ciğerlerin rengini değiştirerek siyahlaştırdığı için bu ad verilmiştir.

Silikozis

Kum ve kaya parçalarının ana bileşeni olan silika mineralinin solunmasıyla oluşan hastalıktır. Taş ve kum işçileri ile madenciler yakalanma riski yüksek olan kişilerdir.

Asbestoz

Asbest maruziyetinin neden olduğu pnömokonyoz türüne verilen addır. Akciğer dokusunda enfeksiyon ve yaralanmalara neden olur. Kanserojen içerikli asbest, solumaya maruz kaldıktan 10 yıl sonra bile belirtilerini gösterebilir.

Hipersensitivite Pnömonisi (Zatürresi)

Toz, küf veya diğer tahriş edici alerjen maddelerin solunmasından kaynaklanan alveollerdeki enfeksiyonlara verilen isimdir.

Sarkoidoz

Akciğerler ve lenf benzeri gibi organlardaki hücrelerin iltihaplanmasına neden olan interstisyel akciğer hastalığıdır.

İnterstisyel Akciğer Hastalığı Belirtileri

İnterstisyel akciğer hastalıklarının hepsinde karşılaşılan en yaygın belirti nefes darlığıdır. Bunun nedeni akciğerlerin stabil çalışamamasından dolayı kanda yeterli oksijen bulunmamasıdır. Sonuç olarak merdiven çıkarken ya da fiziksel egzersiz yaparken nefes nefese kalınır. Tedavi edilmemesi durumunda dinlenirken bile nefes darlığı hissedilebilmesinin yanı sıra yaşam süresini de kısaltabilen tehlikeli hastalıklardır. Nefes darlığına ek olarak görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:

  • ÖksürükÖksürük
  • Kilo kaybı
  • Kas, baş ve boğaz ağrısı
  • Yorgunluk
  • Larenjit
  • Yüksek ateş
  • Titreme

Larenjit; sadece klamidya pnömonisi belirtisi olarak görülür.

İnterstisyel Hastalıkların Nedenleri

Bakteri, virüs ve mantarların interstisyel zatürreye; kömür, taş ve kaya tozu gibi maddelerin pnömokonyoza neden olduğu bilinmektedir. İnterstisyel akciğer hastalığı tek bir hastalık değildir, akciğer zarına zarar veren hastalıkların hepsine birden verilen isimdir. Bu nedenle interstiyel hastalıkları nedenleri; içerisinde bulunan hastalıkların nedenleridir. Bunları tam olarak bir kalıba sığdırmak zor olsa da genel olarak nedenleri şunlardır:

  • PuroSigara, puro, pipo gibi tütün kullanımı
  • Asbest, silika, kömür tozu gibi maddeler
  • Tarım ve hayvancılıkta solunan tozlar
  • Enfeksiyonlara neden olan mantar, bakteri ve virüsler
  • Uyuşturucu kullanımı

Tüm bunlar interstisyel hastalıkların nedenlerinin küçük bir yüzdesini oluşturmaktadır. Karşılaşılan çoğu vakada hastalığın altında yatan neden bulunamaz.

Nedeni bulunamayan interstisyel akciğer hastalıklarına idiyopatik interstisyel akciğer hastalığı adı verilir.

İnterstisyel Hastalıkların Tedavisi

Uygulanan tedaviler ciğerlerdeki hasarı tersine çeviremez ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilirler. Solumaya maruz kalınan herhangi bir zararlı madde hastalığa sebep oluyorsa önüne geçilmesi gerekir. Uygulanacak tedavi; hastalığın altında yatanın ne olduğuna ve akciğerler verdiği zararın şiddetine göre değişkenlik gösterecektir. Ayrıca bitkisel tedavi adı altında uygulanan bir takım yöntemler de vardır.

Antibiyotikler

İnterstisyel pnömoni (zatürre) tedavisinde kullanılan en etkili şey antibiyotiklerdir. Antibiyotik bulunmadan önce zatürre öldürürmü sorusuna hayır cevabı vermek çok zordu. Zatürreye yakalanıp da yaşamına devam edenlerin sayısı çok azdı ancak şu an pnömoni nedeniyle yaşam kayıpları oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur.

Kortikosteroidler

Kortizon içerikli steroidlere bu bu isim verilir. Ciğerlerdeki enfeksiyon, yara izi ve şişliklerin düzeltilmesinde kortizon çok etkilidir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak oluşan iltihaplanmayı iyileştirir.

Oksijen TedavisiOksijen Tedavisi

İnterstisyel akciğer hastalıklarına bağlı olarak oksijen seviyesinin düşük olduğu kişiler oksijen desteği olmadan yaşamlarına devam edemezler. Düzenli oksijen desteği; kalbi düşük oksijen seviyesinden kaynaklanabilecek olası zararlardan korur.

Akciğer Nakli

Durumunuz hayatınızı tehdit edecek kadar şiddetliyse ve diğer tedavi yöntemleri derdinize çare olamadıysa son çare olarak akciğer nakli yapılabilir. Genellikle 65 yaşından büyüklere akciğer nakli olmaları önerilmez ancak hastalığın durumuna göre doktor kararına bağlıdır. Kanser, AIDS, Hepatit B ve C, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi tehlikeli sağlık koşullarına sahip kişilere nakil yapılmaz.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Hastalıkların tedavisinde kullanılması tavsiye edilen bitkisel çözümler; hastalığı tek başlarına tedavi etmezler ancak uygulanan tedavinin sağlayacağı iyileşmeyi hızlandırırlar. Bitkisel tedavilerin olası yan etkileri ve zararları hakkında bilgi almak için doktorunuza danışın.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...