Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Ihlamur Öksürüğe İyi Gelir mi?

Sağlığa faydalı çeşitli rahatsızlıkların ve öksürüğün tedavisinde kullanılan sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarından oluşan bir çeşit çaydır.Çiçekler, bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulur.

Ihlamur Ve Öksürük

Kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak içilen ıhlamur çaylarının sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinmektedir. Ihlamur çiçekleri mevsimi geldiğinde bal arıları için de bir besin kaynağı olurken ıhlamurun yapraklarından ayrıca çeşitli hastalıklara iyi gelen macunlar ve içecekler yapılmaktadır. yapılmaktadır. Kalsiyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca önemli bir A vitamini deposudur. B6 vitamini de içermektedir. Ayrıca glikoz içerir. İçerdiği vitamin, element ve diğer maddelerle bazı hastalıklara faydaları vardır ve şifa kaynağıdır.

Ihlamur daha çok kış aylarında soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanmamak için veya hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. En çok yaprakları kaynatılarak demlenir ve limon veya bal ile tatlandırılarak ta içilebilir. En sık kullanım şekli budur. Grip ve Nezleye Karşı birebir olan Ihlamur kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığından ve yaygın salgın hastalıklardan korunmak ve bu hastalıkların tedavileri için tüketilmektedir. Balın yardımıyla vücudun direnci hastalıklarla mücadele için arttırılır. Balın doğal bir antibiyotik olması ıhlamurun etkisini iki katına çıkarır. Yalnız bal, haşlanmış veya çok sıcak suda özelliğini kaybeder. Bu yüzden ıhlamura karıştırılmadan önce mutlaka suyun soğumasının beklenmesi gerekir.

Ihlamur Öksürüğe de çok İyi gelmektedir. Ihlamurun üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı özelliği vardır. Düzenli olarak sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakteri ve mikropları vücuttan atar ve solunum yollarında öksürükten dolayı meydana gelen tahrişleri giderir. Öksürükten daha hızlı ve kısa zamanda kurtulmamıza yardımcı olur.

Ihlamur kesinlikle kaynatılmaz. Kaynamış suya katmak gerekir ve 6-8 dakika demlenmesi yeterlidir. Ihlamuru şeker yerine bal ile tatlandırarak içildiğinde bronşit ve öksürüğe karşı daha iyi sonuç alınır. Ihlamur çiçeği öksürüğü yatıştırmak ve boğazı yumuşatmak için birebir faydalıdır.

 

 Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur çayıdır. İçerisindeki bileşenlerden ötürü iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı da bilinir. Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak ıhlamur çayı içilebilir. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave edilmez. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebilir. Ihlamura Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekir. Ihlamuru başka bitkilerle birlikte demleyerek içtiğimizde, kimi hastalıklara karşı daha etkili oluyor. Örneğin; portakal çiçekleriyle birlikte kaynatılıp içildiğinde migrene, naneyle birlikte demlendiğinde mide rahatsızlıklarına ve üksürüğe iyi gelir.

Ihlamurun genel anlamda solunum yollarına iyi gelir ve Ihlamurun nefesi açıcı özelliği de vardır. Kış aylarında üşütmeden dolayı meydana gelen bronşit hastalığına iyi gelir. Bronşları yumuşatıcı ve rahatlatıcı özelliği vardır. Astım ataklarını yatıştırır. Karaciğerde meydana gelen iltihaplar üzerinde önemli etkisi vardır. Özellikle kronik alerjik astım hastaları ve öksürük için düzenli olarak tüketiminin tavsiye edildiği bilinir. Alerjik astıma karşı etkili olur ve rahatlama sağlar. Önceden tüketilmeye başlanması atakların daha hafif geçmesini sağlayabilir.

Ihlamurun gribe ve öksürüğe iyi gelir ve Ihlamur çayı, organizmanın savunma gücünü arttırdığı için gribe karşı birebirdir. Ateşli hastalıklarda ıhlamur çayı aspirin ile birlikte kullanıldığında etkili olur. Aspirinle birlikte içilmesi bu hastalıkların atlatılmasında gerekli olan terlemeyi de sağlar.

Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutulup elendikten sonra hava almayan kaplarda ya da poşetlerde korunmalıdır. Açıkta kalınca kokusu ve etkisi azalır. Açıkta satılan ıhlamur yerine, poşette satılanlar tercih edilmelidir.

Ihlamur İle Hazırlanan Faydalı Çaylar

Tarçınlı Ihlamur Çayı: Ihlamur demlenerek hazırlanmalıdır. Tatlandırıcı olarak şeker yerine bal tercih edilmeli. İki tutam ıhlamur, 3-4 adet karanfil, bir çubuk tarçından hazırlanarak içilir.

Öksürük çayı: 

  • Bir tutam ıhlamur
  • İki dilim taze zencefil
  • 1 tatlı kaşığı kakule
  • 1 adet çubuk tarçın
  • Yarım elma
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • 2 su bardağı su
  • Bir tutam hatmi çiçeği
  • Birkaç dilim limon
  • Bal

Hazırlanışı: Bir cezveye zencefil, kakule, dilimlenmiş yarım elma, tane karabiber, çubuk tarçın ve su alınıp kaynatılır. 1 dakika kaynattıktan sonra hatmi çiçeği ve ıhlamur ilave edilip altı kapatılır. 5 dakika dinlendirip bal ve limon katılıp içilebilir.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...