Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Gece Uykudan Uyandıran Nefes Darlığı

Solunum sistemini etkileyen hastalıklar ile oluşan nefes darlığı göğüste basınç hissine neden olabilir. Göğüs tıkanıklığı akciğerlere oksijen akışının sağlanmamasına neden olur.

Gece Nefes Darlığının Nedenleri

İnsan uyurken solunumu durduğunda veya çeşitli nedenlerle solunum işlemini yapamadığında hemen uyanır. Uykudan uyandıran nefes alamama hissi, nefes darlığı veya boğulma hissi gibi tanımlanan durumlar bazı hastalıklarla ilişkilidir. Sabah dinlenmiş ve zinde olarak uyanmak, maddi karşılığı olmayan, kıymeti bilinmesi gereken çok güzel bir durumdur. Burundan başlayan solunum yolundaki daralmalar önce masum horlamalara ve zaman içinde uykuda solunum durmalarına kadar gidebilir. gece nefes darlığının nedenleri olabilir. Bunlar;

Astım: Kontrol altında olan astımlılar geceleri yatınca rahat uyur.  Nefes darlığı, hırıltı ve öksürük ile uyanmak, astımın kontrol altında olmadığının göstergesidir. Günümüzde astım tedavi edilen bir hastalık olup bu tür durumlara daha az oranda yol açmaktadır. Ancak kilolu, reflüsü olan, ek olarak kalp hastalığı veya KOAH türü ek bir hastalığı olanlarda, gece uykusunu normalize etmek bazen çok zordur. Tedavi amacıyla verilen ilaçlar ve içilen çay-kahveler de uykuyu bozabilir.

Koah: Tedavi altındaki ve kalp yetmezliği gelişmemiş olanlar geceleri rahat uyur. Ancak solunum yolu enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları (akciğer embolisi veya koroner damarda), kalp yetmezliği ve reflü, bu düzeni bozan ana nedenlerdir. Kilolu olanlar mutlaka kilo vermeli, tuz tüketimi sınırlanmalı ve grip-zatürree aşıları olunmalıdır. Sigara ile ilişki ya hiç olmamalı ya da mümkün olan en kısa sürede kesilmelidir.

Solunum yolu enfeksiyonları: Grip, nezle dediğimiz halen nüfusun önemli bir kısmını tutan bazı virüslerin yaptığı bu hastalıklar, esasen burun tıkanıklıkları ve geniz akıntısının artması mekanizması ile geceleri öksürük ve nefes alamama gibi bir duruma neden olabilir. Astıma eğilimi olanlarda, bu durum daha sıktır. Eğer üst solunum yolu enfeksiyonu bronşit veya zatürreye (pnömoni) yol açtıysa, gece uykusunun bozulması daha sık ve uzun sürer.

Kalp yetmezliği: Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kalp yetmezliği yani kalbin pompa fonksiyonunu görmekte zorlanması, akciğerdeki damar ağlarının kanla dolması anlamına gelir. Uykudan nefes darlığı ile uyanırlar, öksürürler ve pembe köpüklü balgam çıkarırlar. Bir dâhiliyeci veya kardiyoloğun tedavisi gerekir.

Reflü: Normalde çiğnediğiniz lokmalar, yemek borusundan aşağı iner ve mide girişindeki bir tür kapı mekanizması olan kardia açılır, lokma mideye geçince de kapanır. Ancak başta kilo artması gibi çeşitli nedenlerle, bu kapıda kaçaklar oluşur, kapı tam kapanamaz ve midenin asit içeriği yukarı yemek borusuna  doğru kaçabilir. İşte reflü denilen durum budur ve yemek yiyip yattığınızda sizi nefesiniz tıkanarak uyandırabilir. En güzel uyku boş mideyle olur. 20-40 yaş arasında hayatının en sağlıklı dönemlerini geçiren erişkinlerin yaklaşık beşte biri, yılda en az bir kez, gece uykularından bu kötü his ile uyanır

Gece nefes darlığı neden olur sorusunu cevap olarak ta uykuda nefes daralması’nın anemiden kalp damar hastalıklarına, panik bozukluktan bronşite, astımdan akciğer kanserine kadar birçok hastalığa işaret edİyor olabilir. nefes darlığına hangi tedavi yönteminin uygulanacağına hastalığa yol açan nedenler ve sorunun şiddeti göz önüne alınarak karar veriliyor.

 Nefes Daralmasına Çözümler

 

Beslenme düzeni: Grip ve zatürre gibi hastalıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Beslenme düzeni içerisinde bol bol vitamin C ve E’ye yer verilmelidir.

Soğan: Soğan pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilir. İçeriği ile tıkanmış ciğerlerin açılmasına yardımcı olur.

Sıcak su: Sıcak su da göğsü ve boğazları yumuşatmak için tüketilebilir. 

Gece uykudan uyandıran nefes darlığı için günümüzde birçok tedavi seçeneği olduğunu belirtiliyor. Tedavi, tıkanıklığa yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanıyor. Örneğin hasta eğer kiloluysa uzman eşliğinde diyet yaparak ideal kiloya ulaşması isteniyor. Ameliyat dışı yöntemler arasında en etkili tedavi ise burundan basınçla hava üfleyen ve hastanın yatarken yüzüne taktığı maske aracılığıyla etkili olan devamlı pozitif basınçlı hava cihazıdır.  bu cihaz daralan hava yollarında basınçlı hava girmesini sağlayarak, kullanıldığı süre boyunca uykudaki nefes darlığını tedavi edebiliyor. Üst solunum yollarında tıkanıklığa neden olan daralmalar varsa, bunlar da operasyonla düzeltilebiliyor. Örneğin ileri derecede burun tıkanıklığı yapan burun etleri, radyo frekans yöntemiyle küçültülerek burundaki tıkanıklık ortadan kaldırılabiliyor. Sorun ortadan kalktığı için hastaların nefes darlığı tedavi edilmiş oluyor. 

 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...