Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Gastritle Birlikte Görülen Nefes Darlığı Nedenleri ve Tedavisi

Gastrit hastalarında görülen nefes darlığı belli yaş gruplarında daha sık ortaya çıkmakla birlikte, bazı ilaçların kullanımı, yüksek tansiyon gibi başka bir hastalığın daha varlığı görülme sıklığını arttırmaktadır.

Gastrit Nefes Darlığı Yapar Mı?

Gastrit, mide astarı yüzeyinde tahriş, iltihap ve enfeksiyon gibi durumlardan birinin oluşması durumunda kullanılan tıbbi bir terimdir. Akut olarak tanımlanan durumlarda birkaç saat ya da birkaç gün içinde geçen ani ataklardan oluşur. Bu ataklar sürekli değildir. Kronik gastrit ise şişkinlik, hazımsızlık, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, iştahsızlık gibi şikayetlerin eşlik ettiği  uzun süreli bir rahatsızlıktır.  Yaklaşık olarak dünya nufüsunun yarısını etkilemektedir. 

Nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar, virüsler, stres, uzun süreli ilaç kullanımına bağlı gelişen yan etkiler, B12 vitamini eksikliği, radyasyon maruziyeti, aşırı alkol, kola ve kafein tüketimi, hashimoto ve tip 1 diyabet gibi hastalıklar sayılabilir. 

Gastritle Birlikte Nefes Darlığı Yaşayanların Yaş Ortalaması 

Amerikan Gıda ve İlaç dairesi (FDA) Dünya nüfusu genelinde gastritle birlikte nefes darlığı sorunu yaşayan hastaların yaşları, cinsiyet dağılımları ve ve hangi şartlar altında bu durumu daha sık yaşadıklarını inceleyen bir çalışmayı geçmiş yıllarda  yayınlamıştır. Çalışmaya göre; kadınlar erkeklerden,  sigara içenler içmeyenlerden, kafein ve asit içeren içecekleri tükenler tüketmeyenlerden daha sık bu sorunları yaşarken,  en yaygın şikayet 60 yaş üstü insanlar tarafından bildirilmiştir. Yüksek tansiyon, romatoid artrit ve depresyon varlığı atakları şiddetlendirmektedir. Yaş ortalamasına göre yaygınlık derecesi; 

  • 0-1     yaş : % 0.17
  • 2-9     yaş : % 0.17
  • 10-19 yaş :% 1.57
  • 20-29 yaş :% 4.0
  • 30-39 yaş :% 4.52
  • 40-49 yaş :% 16,7
  • 50-59 yaş : 19.13%
  • 60+ yaş    :% 53.74

 Teşhis Süreci ve Yapılacak Testler

 Hastalığın teşhisi sırasında doktorunuz fiziksel muayenenin ardından H.pylori bakterisi mevcudiyeti var mı anlamak için kan ve solunum fonksiyon testleri gibi testleri isteyebilir. Bunlar dışında tam kan sayımı, endoskopi, elektrokardiyogram, idrar tahlili, böbrek ve karaciğer fonksiyon testi, anemi kontrolü, safra kesesi ve pankreas fonksiyon testi ve duruma göre gebelik testi gibi testlerden birini ya da bir kaçını isteyebilir.  

Tedavi Yöntemleri

 Tedavi süreci hastalığın hangi evre olduğuna ne nedenlerine göre değişebilir. Basit antisitler, antibiyotik tedaviler ve çok ilerlemiş durumlarda mide ameliyatı gibi tedavi seçeneklerinden biri ya birkaçı uygulanabilir. 40 yaşına kadar olan hastalarda sıklıkla ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Doktorunuz uygun görürse beslenme tarzınızda bazı değişiklikler yapabilir. İlaçların düzenli kullanılması tedavi açısından önemlidir. ”Bugün kendimi iyi hissediyorum, ilaç almasam olur” diye düşünmeyin. Doktorun talimatlarını düzenli olarak uygulamaya özen gösterin. 

Yardımcı Terapi ve Diyetler

 Antibiyotiklerin yanı sıra gastritle birlikte görülen nefes darlığı belirtilerini azaltabilecek bazı terapi yöntemleri ve diyetler bulunmaktadır. 

Dr. Paolo Ruggiero’nun Dünya Gastrointestinal Sistem Patofizyolojisi dergisinde yayınlanan araştırmasında, probiyotik içeren yoğurt benzeri gıdaların H.Pylori bakterisini temizlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

 Yoğurt dışında bal, zeytinyağı, elma, brokoli, çilek gibi gıdaların H.Pylori bakterisini kontrol altında tuttuğu söylenmektedir. Her gün sabahları bir elma yemek, akşamları uyumadan önce bir kase yoğurt tüketmek diyetinizin temel parçaları olmalıdır. Yine bol zeytinyağlı salatalar sofranızdan eksik olmamalıdır. Yine Omega 3 ve 6 yağları açısından zengin olan gıdalar diyetinizin bir parçası olmalıdır. Strese bağlı ataklar geçiriyorsanız içine bal katılmış papatya çayı rahatlamanıza yardımcı olur. Düzenli kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa ilacın enterik formu olup olmadığını sorun. Enterik formlar mide korumasına yardımcı olur. Bir gıda günlüğü oluşturun. Hangi yemeklerden sonra ataklarınızın arttığını belirlemenizde kolaylık sağlar. Sık sık ve az az beslenmeye özen gösterin.  

Kaçınılması Gereken Gıdalar ve Önemli Uyarılar 

  • Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durun. 
  • Nane, yeşil çay ve siyah çay gastrite bağlı nefes darlığını tetikleyebilir. 
  • Portakal, mandalina ve greyfurt gibi yüksek asitli meyvelerden uzak durun.
  • Tam yağlı sütler ve bazı peynir türleri gastrite bağlı nefes darlığını tetikleyebilir. 
  • Aşırı baharatlı ve acılı gıdalar tüketmeyin.  

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 4,00 puan
Loading...