Bronşların Tıkanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Mukus birikmesi, inhalasyon ve enfeksiyon maddelerinin meydana getirdiği bronş tıkanması bir akciğer hastalığıdır. Tedavisi mümkün olan hastalık oluşum sebeplerine göre çeşitlilik gösterir.
İçindekiler
Bronş Tıkanması Nedir?
Bronş tıkanması bir solunum problemidir. Nefes alma işlemi solunum organları ve solunum yollarıyla oluşmaktadır. Üst solunum yolları ağız, burun, boğaz ve gırtlaktan oluşurken alt solunum yolları nefes borusundan ve bronşlardan meydana gelir. Alt solunum yolu olan bronşlar dolduğunda ya da tıkandığında nefes problemleri başta olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana gelir.
Bronşların Tıkanması Neden Olur?
Bronşların tıkanması akciğerlerin belirli bir zamanda içlerine mukus maddesinin salgılanması ile akciğerlerin dolması sonucu oluşur. Bu durum doğuştan ya da daha sonra dönüşümü olmayan bir şekilde meydana gelen solunum yolu rahatsızlığıdır.
Akciğerde oluşan iltihaplanma sonucu bronş tıkanıklığının nedeni olarak gösterilebilir.Eski tıbbın gelişmediği dönemlerde çok fazla tedavi seçeneğinin olmaması sonucu solunum yetersizliğinden dolayı ölüm oranları sağ kalma oranlarından oldukça fazla idi. Bilimsel gelişmelerin yaşandığı dönemde cerrahi ve antibiyotik tedavisi gibi yöntemlerin kullanılmaya başlamasıyla büyük oranda iyileşme yaşandığı görülmüştür.Bronş tıkanıklığı en çok kronik bronşit sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık az da olsa doğumsal nedenlere bağlı da olsa çoğunlukla enfeksiyonel etmenlerden kaynaklı oluşabilir.
Başlangıç için bu rahatsızlık uzun vadede belirtisi anlaşılmayabilir. İlk belirti iltihap olarak ortaya çıkar.
Bronş Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Öncelikle tedavi için tıbbi olan ilaç kullanımı ( antibiyotik ) ile başlanması gerekir. Bu şekilde solunum yollarındaki bakteriler azaltılmış ve hava yolu tıkanıklığı minimalize edilmiş olur. Ayrıca balgamın temizlenmesi, daralma, kanama, varsa akciğer kanserinin takip edilmesi, bilinmeyen cisim varlığı mevcutsa ve solunum yolunu açık tutmak için gerekli olan akciğer bronş ağacı görüntülemesi işlemi bronkoskopi ile de müdahale edilebilir.
Bu işlem sonrasında varsa hava yolunu tıkayan istenmeyen cisim çıkarılması, kanamaların önüne geçilmesi, ve yoğun miktarda bulunan balgamın aspire edilmesi gibi tedavi amaçlı bir sonuç alınabilir. İlaç tedavisi görüp iyi ve yararlı sonuç alamayan ya da az miktarda yararlı olan hasta için sert kanama, yaşam standartlarını iyileştirmek ve akciğer iltihabı gibi birçok önemli sorunların önüne geçmek için cerrahi müdahale uygulanabilir.
Bronş Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Bronş tıkanıklığı tedavisinde cerrahi ve medikal birçok yöntemin yanında bitkisel uygulamalar da tedavi sürecinde oldukça etkili bir yöntemdir.
- Dağ kekiği çayı solunum yollarındaki zararlı mikroorganizmaları temizlemekle birlikte içindeki timol maddesi ile akciğer absesini arındırmakta ve bronş yollarındaki iltihabın minimalize edilmesine yardımcı olmaktadır. Gün içerisinde bir bardak sabah ve bir bardak akşam olmak üzere 2 defa tüketilmelidir.
- Biberiye özü akciğerin mukus ile toplanması sonrasında önerilen iyi bir bitkidir. Biberiyeye nazaran abseyi inceltme hususunda daha kuvvetlidir. Balgam söktürerek kişinin rahatlamasını sağlar. Günde 1 defa biberiye özü çayının içilmesi tavsiye edilir.
- Anason tohumları meyan kökü ile harmanlanıp kullanıldığında bronşların rahatlamasını ve akciğerde biriken mukusu temizleyen iyi bir tedavi yöntemidir. Birçok yaş grubunun kullanımında sakıncası olmayan bir bitkisel karışımdır. Gün içerisinde bir bardak sabah ve bir bardak akşam olmak üzere 2 defa kullanılması uygundur.
- Çörek otu çayı kullanılarak bronşların açılması ve nefes almada yaşanan zorluklar azaltılabilir. Önce kullanılan çörek otu iyi bir şekilde inceltilerek toz haline getirilmelidir. Sonrasında içerisine biraz bal eklenerek karıştırma işlemi yapılmalıdır. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kez yemek öncesinde 1 çay kaşığı miktarında kullanılmalıdır.
- Ebegümeciyle yapılan bitki çayları burun tıkanıklığını gidererek rahat nefes almayı sağlar ve bronş sağlığı için önemlidir. Ebegümeci bitkisini 5-6 gram kadar rendeden geçirip üzerine 1 bardak kaynatılmış su eklenerek 10 dakika civarı demlenmesi sağlanır. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 2-3 bardak tüketilebilir.
- Kekik öksürüğü giderici etkisinin yanında zararlı mikroorganizmaları yok eden bir bitkidir. Bronş açıcı özelliği ile kişiyi rahatlatır.